Linkovi

Kineski i ruski predsjednik obećavaju da će produbiti strateške veze na pregovorima u Pekingu


Susret Putina i Xija u Pekingu, 16. maj 2024.
Susret Putina i Xija u Pekingu, 16. maj 2024.

Kineski predsjednik Xi Jinping ugostio je ruskog predsjednika Vladimira Putina na razgovorima u četvrtak u Pekingu, što je početak dvodnevne posjete ruskog lidera glavnom gradu Kine.

Uoči putovanja, Kremlj je saopštio da će Xi i Putin "detaljno razgovarati o čitavom spektru pitanja u vezi sa sveobuhvatnim strateškim partnerstvom i saradnjom i odrediti nove pravce daljeg razvoja saradnje Rusije i Kine".

Od lidera se očekuje da "također detaljno razmijene mišljenja o najakutnijim međunarodnim i regionalnim pitanjima", saopštio je Kremlj.

Putin je u srijedu u intervjuu kineskim medijima rekao da je Rusija spremna da pregovara o ratu u Ukrajini.

Rusija "nikada nije odbila da pregovara", rekao je Putin, a prenosi kineska državna novinska agencija Sinhua. Rusija traži "sveobuhvatno, održivo i pravedno rješenje ovog sukoba mirnim sredstvima".

Rusija je napala Ukrajinu u februaru 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je mirovni plan, a Švicarska bi trebalo da bude domaćin mirovnih pregovora sljedećeg mjeseca, ali Rusija nije pozvana na sastanke.

Ukrajina traži potpuno povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine, uključujući i oblasti za koje je Rusija tvrdi da ih je anektirala, što je potez Moskve koji je međunarodna zajednica odbacila.

Rusija je intenzivirala svoje napade na oblast Harkova na severoistoku Ukrajine u protekloj sedmici, primoravajući skoro 8.000 ljudi da napusti svoje domove.

Kina tvrdi da je neutralna strana u ukrajinskom sukobu. Ali ekonomski, politički i retorički, Peking podržava Rusiju i odbija da osudi ofanzivu Moskve.

"Ne mislim da će Xi 100 posto podržavati kontinuirana neprijateljstva Rusije", rekao je za Glas Amerike Lyle Morris, viši saradnik Centra za analizu Kine u Azijskom institutu za politiku društva. "Mislim da Putin to zna. Dakle, njegova ruka postaje sve slabija."

Putin je rekao da Kina razumije porijeklo krize u Ukrajini i da ima iskrenu želju da stabilizuje situaciju, navodi Sinhua.

Samo nekoliko nedjelja prije nego što su ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu 2022. godine, Xi i Putin su potpisali obećanje kojim su proglasili svoje bilateralno partnerstvo bez ograničenja.

Peking je od tada postao najpouzdaniji ekonomski i diplomatski partner Moskve pošto su zapadne zemlje uvele stroge ekonomske sankcije kao odgovor na invaziju.

Putin će "pokušati da se uvjeri da Kina podržava Rusiju u bilo kojoj vrsti međunarodnih pregovora ili da u suštini pronađe način da zaobiđe sankcije SAD", rekao je William Pomeranz, direktor Kennan instituta Wilson centra, u intervjuu za Glas Amerike.

"Kina postaje sve važnija" u odnosima Rusije i Kine, rekao je za Glas Amerike Edward Lucas, viši savjetnik Centra za analizu evropske politike.

Najvažnije pitanje za Putina je pitanje pomoć po pitanju Ukrajine, rekao je on.

"On želi diplomatsku pomoć. Želi pomoć u kršenju sankcija. Želio bi više oružja", dodao je.

Lucas je rekao da je Xijevo interesovanje malo drugačije. Xi "ne želi da Rusija izgubi, ali također ne želi da Rusija eskalira (situaciju) idući gore po nuklearnoj skali", rekao je on.

Putinov put u Kinu je Putinova prva inostrana posjeta otkako je u martu ponovo izabran za peti mandat. Ovo putovanje je njegova druga posjeta Kini za šest mjeseci.

Otputovao je u Peking u oktobru kako bi prisustvovao forumu o kineskoj inicijativi Pojas i put, projektu koji je Xi pokrenuo prije 10 godina u cilju izgradnje globalne infrastrukture i energetskih mreža koje povezuju Aziju sa Evropom i Afrikom.

U izvještaju su korišteni neki materijali agencija AP, Reuters i AFP. Reporter Mandarinske službe VOA John Xie i reporterka ukrajinske službe VOA Tatiana Vorozhko učestvovali su u pisanju ovog izvještaja.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG