Linkovi

Putin podržava kineski mirovni plan za Ukrajinu


Arhiv - Vladimir Putin i Xi Jinping
Arhiv - Vladimir Putin i Xi Jinping

Ruski predsjednik Vladimir Putin, u intervjuu objavljenom rano u srijedu, rekao je da podržava kineski plan za mirno rješavanje ukrajinske krize, rekavši da Peking ima potpuno razumijevanje oko tgoa šta stoji iza krize.

Putin je, govoreći kineskoj novinskoj agenciji Xinhua uoči svoje posjete Pekingu ove sedmice, rekao da je Rusija ostala otvorena za dijalog i razgovore za rješavanje rata u Ukrajini koji je ušao u treću godinu.

Kineski plan i dalji "principi" koje je prošlog mjeseca objavio predsjednik Xi Jinping uzeli su u obzir faktore koji stoje iza sukoba, rekao je Putin.

"Pozitivni smo u našoj ocjeni pristupa Kine rješavanju ukrajinske krize", rekao je Putin, prema transkriptu na ruskom jeziku objavljenom na internet stranici Kremlja. "U Pekingu istinski razumiju korijene i globalno geopolitičko značenje."

A dodatni principi, koje je Xi postavio u razgovorima sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, bili su "realistični i konstruktivni koraci" koji "razvijaju ideju o neophodnosti prevazilaženja hladnoratovskog mentaliteta".

Peking je prije više od godinu dana iznio dokument od 12 tačaka u kojem je postavio opšte principe za okončanje rata, ali nije ulazio u pojedinosti.

U to vrijeme Kina je naišla na mlak prijem i u Rusiji i u Ukrajini, dok su SAD rekle da se Kina predstavlja kao mirotvorac, ali odražava "lažni narativ" Rusije i ne osuđuje njenu invaziju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prošlog mjeseca nazvao je prijedlog "razumnim planom koji je velika kineska civilizacija predložila za raspravu".

Xijevi dodatni principi zahtijevaju "hlađenje" situacije, uslove za obnovu mira i stvaranje stabilnosti i minimiziranje uticaja na svjetsku ekonomiju.

Rusija na sukob gleda kao na borbu protiv "kolektivnog Zapada" koji nije uzeo u obzir bezbjednosne brige Moskve promovišući širenje NATO-a na istok i vojnu aktivnost blizu njenih granica.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" za razoružavanje Ukrajine i zaštitu od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da su fašističke optužbe neosnovane i da je rat ničim izazvan akt agresije.

Rusija i Kina proglasile su odnos "bez ograničenja" samo nekoliko dana prije nego što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, ali Peking je do sada izbjegavao pružanje stvarnog oružja i municije za ruske ratne napore.

Mirovni plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog poziva na povlačenje ruskih trupa, obnavljanje postsovjetskih granica iz 1991. i privođenje Rusije odgovornosti za svoje postupke.

"Samit mira" zakazan je za Švajcarsku u junu. Ali Rusija, koj nije pozvana, odbacuje inicijativu kao besmislenu i kaže da razgovori moraju uzeti u obzir "nove realnosti".

Kina je prisustvovala nekim pripremnim razgovorima za samit, a Ukrajina je uložila velike napore da je ubijedi da prisustvuje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG