Linkovi

Kineski avioni i brodovi ostali oko Tajvana nakon završetka vježbi


Kineski ratni zrakoplovi i brodovi mornarice i dalje su u vodama oko Tajvana, priopćilo je u utorak otočko ministarstvo obrane nakon završetka trodnevnih ratnih vježbi, dok je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen kritizirala Peking zbog "neodgovornog" ponašanja.

Kina je započela vježbe u subotu nakon što se Tsai vratila u Taipei nakon sastanka u Los Angelesu s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem.

Kina, koja je upozorila SAD da ne dopuste Tsai da posjeti ili se sastane s McCarthyjem, nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi demokratski upravljani otok stavila pod kontrolu Pekinga. Tajvanska vlada oštro osporava tvrdnje Kine.

Iako je Kina u ponedjeljak navečer priopćila da su vježbe završile, tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je primijetilo devet kineskih brodova i 26 zrakoplova, uključujući J-16 i lovce Su-30, kako izvode patrole borbene pripravnosti oko otoka u utorak kasno ujutro.

Tajvanske zračne snage, mornarica i posade projektila na kopnu pomno prate i reagiraju, dodaje se.

Tajvanska vlada više puta je osudila vježbe, ali je rekla da neće eskalirati niti provocirati.

Pišući na svojoj Facebook stranici malo prije ponoći u ponedjeljak, Tsai je rekla da kao predsjednica "predstavljam svoju zemlju u svijetu", te da njezini posjeti inozemstvu, uključujući zaustavljanja u Sjedinjenim Državama, nisu novost i ono što ljudi Tajvana očekuju.

"Međutim, Kina je to iskoristila za pokretanje vojnih vježbi, uzrokujući nestabilnost u Tajvanu i regiji. To nije odgovoran stav za veliku zemlju u regiji", rekla je.

Kina je simulirala precizne napade i blokade Tajvana tijekom vježbi, šaljući desetke borbenih zrakoplova i bombardera.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je u ponedjeljak 91 kineski vojni zrakoplov letio u misijama oko otoka.

Tajvanska službena središnja novinska agencija rekla je da je to rekord, iako je ministarstvo obrane reklo da ne može potvrditi je li to bio slučaj.

Ministarstvo je objavilo kartu koja pokazuje da su kineski zrakoplovi u ponedjeljak prešli središnju liniju Tajvanskog tjesnaca, koja inače služi kao neslužbena barijera, prema njegovu sjeveru i središtu.

Također je prikazano 15 nosača J-15, koji su najvjerojatnije letjeli s kineskog nosača zrakoplova Shandong, leteći istočno od Tajvana. Tajvan od prošlog tjedna prati Shandong u zapadnom Pacifiku.

Novinari Reutersa na obali u blizini kineskog grada Fuzhoua u utorak su vidjeli odvojene i mnogo skromnije vježbe koje su se odvijale, s ratnim brodom koji je pucao na mete. Te su vježbe najavljene prije kineskih masovnih vježbi oko Tajvana.

Fuzhou se nalazi blizu otočja Matsu pod kontrolom Tajvana.

'BRANITI ZEMLJU'

Tsai je rekla da su tajvanske oružane snage i obalna straža reagirale smireno i profesionalno na kineske vježbe te je zahvalila svima koji su sudjelovali.

"Iako su kineske vojne vježbe privedene kraju, nacionalna vojska i tim za nacionalnu sigurnost nastavit će se držati svojih položaja i braniti zemlju", dodala je.

Vježbe su također izazvale zabrinutost u Japanu, posebno jer se njegovi južni otoci nalaze blizu Tajvana i mogli bi biti uhvaćeni u sukob.

Japanski otok Okinawa domaćin je glavne baze američkih zračnih snaga, a prošlog kolovoza kada je Kina organizirala ratne vježbe u znak prosvjeda protiv posjeta tadašnje predsjednica Predstavničkog doma SAD Nancy Pelosi, kada su kineske rakete pale unutar japanske ekskluzivne ekonomske zone.

Japanski ministar obrane Yasukazu Hamada opisao je u utorak kineske vojne vježbe oko Tajvana kao "zastrašujuću obuku" za preuzimanje kontrole mora i zraka oko otoka.

Čini se da je Kina kroz vježbe pokazala "beskompromisan stav" u vezi s pitanjima Tajvana, rekao je Hamada novinarima.

Život u Tajvanu nastavio se normalno unatoč napetostima, bez znakova panike ili poremećaja, a civilni letovi oko otoka, uključujući i iznad Tajvanskog tjesnaca, također su bili neprekinuti.

I tajvanska vladajuća i oporbena stranka, u rijetkom prikazu jedinstva, objavile su zajedničku izjavu svojih klubova u parlamentu osuđujući vježbe.

"Narod i vlada Tajvana imaju pravo voditi normalnu razmjenu s drugim zemljama i doprinositi međunarodnoj zajednici kroz međunarodno sudjelovanje", stoji u priopćenju. "Kineske vlasti nemaju pravo opstruirati i ne mogu promijeniti snažnu volju tajvanskog naroda da ode u svijet."

XS
SM
MD
LG