Linkovi

Kina završila vojnu vježbu oko Tajvana


Kina simulira napad na Tajvan drugog dana svojih vojnih vježbi oko Tawaina 9. aprila 2023. Snimak ekrana iz AFP videa.
Kina simulira napad na Tajvan drugog dana svojih vojnih vježbi oko Tawaina 9. aprila 2023. Snimak ekrana iz AFP videa.

Kina je u ponedeljak završila trodnevne vojne vježbe oko Tajvana rekavši da su testirale integrisane vojne sposobnosti u stvarnim borbenim uslovima, vježbajući precizne udare i blokirajući ostrvo koje Peking smatra svojim.

Tajvan je odgovorio na najavu Pekinga rekavši da "nikada neće opustiti" svoje napore za jačanje borbene gotovosti i da će pomno pratiti kineske raketne snage i kretanje nosača aviona Shandong.

Kineska vojska izvela je vježbe zračne i pomorske blokade oko Tajvana u ponedjeljak, svog posljednjeg zakazanog dana vježbi, s kineskim nosačem aviona koji se pridružio borbenim patrolama dok je Taipei izvijestio o još jednom naletu ratnih aviona u blizini ostrva.

Kina je najavila trodnevne vježbe u subotu, nakon što se tajvanski predsjednik Tsai Ing-wen vratila u Tajpej nakon sastanka u Los Angelesu sa predsjednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem.

Kina gleda na Tajvan kojim se demokratski upravlja kao na svoju teritoriju i nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi ostrvo stavila pod kontrolu Pekinga. Tajvanska vlada snažno osporava tvrdnje Kine i osudila je vježbe.

Kineska državna televizija je saopštila da su avioni, uključujući nuklearne bombardere H-6 naoružani živim projektilima, i ratni brodovi izveli vježbe kako bi "formirali višesmjernu situaciju blokade koja obuhvata ostrva".

"U Tajvanskom moreuz, sjeverozapadu i jugozapadu Tajvana i vodama istočno od Tajvana (kineske snage) preuzele su inicijativu za napad, vježbajući svoje prednosti u performansama, fleksibilno manevrišući da zauzmu povoljne položaje i napredujući velikom brzinom da odvrate protivnike“, navodi se u izvještaju.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije saopštila je da je nosač aviona Šandong takođe učestvovao u borbenim patrolama i pokazao lovce kako polijeću sa njegove palube.

Tajvan prati Shandong od prošle sedmice u Tihom okeanu.

Ministarstvo odbrane Tajvana objavilo je u ponedjeljak mapu aktivnosti kineskih zračnih snaga u prethodna 24 sata, na kojoj su prikazana četiri kineska lovca J-15 bazirana na nosačima koji djeluju iznad Tihog okeana na istoku Tajvana.

Ministarstvo je saopćilo da je do ponedjeljka sredinom jutra uočilo 59 vojnih aviona i 11 brodova oko Tajvana, te da je grupa nosača Shandong u zapadnom Pacifiku.

Šandong je u nedjelju izveo zračne operacije u vodama u blizini japanskih ostrva Okinavan, saopćilo je u ponedjeljak japansko ministarstvo odbrane.

Mlazni lovci i helikopteri poletjeli su i sletjeli na nosač 120 puta između petka i nedjelje, a nosač, tri druga ratna broda i pomoćni brod su došli na 230 kilometara od japanskog ostrva Miyako, saopćilo je ministarstvo odbrane.

Japan "sa velikim interesovanjem" prati kineske vojne vežbe oko Tajvana, rekao je portparol vlade u ponedeljak.

Japan je dugo bio zabrinut zbog kineskih vojnih aktivnosti u tom području s obzirom na to koliko su južna japanska ostrva blizu Tajvana.

"Značaj mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu nije važan samo za sigurnost Japana, već i za stabilnost međunarodne zajednice u cjelini", rekao je novinarima glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno.

Južno japansko ostrvo Okinava je domaćin velike američke vazduhoplovne baze, a prošlog avgusta kada je Kina organizovala ratne igre u znak protesta zbog posjete tadašnjih SAD. Predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi u Tajpej, kineski projektili su pali u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana.

Sjedinjene Države su rekle da pomno prate kineske vježbe.

'ZAKLJUČAJTE METU'

Kineska vojska simulirala je precizne udare na Tajvan u drugom danu vježbi oko ostrva u nedelju.

Istočna komanda je u ponedjeljak objavila kratki video na svom WeChat nalogu na kojem se vidi kako bombarder H-6 leti nebom sjeverno od Tajvana.

"Projektili su u dobrom stanju", kaže neidentifikovani glas, dok video prikazuje slike iz pilotske kabine.

"Pokrenite radar za kontrolu vatre, zaključajte metu", kaže drugi glas, pokazujući slike projektila ispod krila aviona

Zatim prikazuje pilota koji priprema dugme za upravljanje paljbom za ono što opisuje kao simulirani napad, a zatim pritiska dugme, iako nije pokazalo ispaljivanje projektila.

Tajvanska vojska je više puta govorila da će mirno odgovoriti na kineske vježbe i neće provocirati sukob.

Ministarstvo odbrane je u ponedjeljak zasebno objavilo slike mobilnih lansera za protubrodske rakete tajvanske proizvodnje Hsiung Feng na neotkrivenoj lokaciji, kao i brze jurišne čamce naoružane raketama na moru.

Reutersovi reporteri u parku Cape Maobitou u okrugu Pingtung na južnom dijelu Tajvana vidjeli su u ponedjeljak lansere Hsiung Feng raspoređene u blizini slikovitog mjesta, dok su vojnici čuvali stražu, a turisti gledali.

Život na Tajvanu se nastavio normalno bez znakova panike ili poremećaja, a civilni letovi rade kao i obično.

"Većina normalnih ljudi se vjerovatno ne plaši, a glavni razlog je to što svi misle da Kina sigurno neće započeti rat", rekao je penzioner i bivši vojnik Tang Pao-hsiung (78).

Tajvanska berza ublažila je tenzije, a referentni indeks (.TWII) je u ponedjeljak rano popodne porastao za oko 0,2%.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG