Linkovi

Američki razarač u dijelu Južnog kineskog mora na koje prava polaže Peking


Razarač vođenih raketa klase Arleigh Burke USS Milius izvodi operacije na neotkrivenoj lokaciji u Južnom kineskom moru
Razarač vođenih raketa klase Arleigh Burke USS Milius izvodi operacije na neotkrivenoj lokaciji u Južnom kineskom moru

Američki razarač "USS Milius" sproveo je u ponedeljak, 10. aprila "operaciju slobodne plovidbe" u dijelu Južnog kineskog mora na koji pravo polaže Peking, u vrijeme kada kineska vojska održava vojne vježbe oko Tajvana.


"Ova operacija slobode plovidbe poštuje prava, slobode i legalno korištenje mora", saopštila je američka mornarica, navodeći da je brod prošao blizu ostrva Spratli.

Spratli su sporna ostrva na koja pored Kine prava polažu i Vijetnam, Tajvan, Filipin i Malezija.

Kina je osudila, kako je nazvala, "upad" američkog razarača u dio Južnog kineskog mora na koje ona polaže prava. Peking sporna ostrva Spratli naziva ostrva Nanša.

"Razarač 'USS Milius' sproveo je ilegalni upad u vode pored grebena Meidži na kineskim ostrvima Nanša, bez odobrenja kineske vojske", rekao je portparol južne komande kinske vojske dodajući da su kineske vazduhoplovne snage pratile i nadzirale brod.

Kina od subote sprovodi trodnevne vojne vježbe oko Tajvana kao upozorenje vlastima tog samoupravnog ostrva poslije susreta predsjednice Tajvana Cai Ing-ven i predsjednika donjeg doma američkog Kongresa Kevina Makartija.

Vježbe nazvane "Ujedinjeni oštri mač" trebalo bi da završe u ponedeljak, 10. aprila.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG