Linkovi

Tajvan kaže da je osam kineskih borbenih aviona prešlo srednju liniju moreuza


Ilustracija
Ilustracija

Ministarstvo odbrane Tajvana saopćilo je u nedjelju da je u prethodna 24 sata otkrilo osam kineskih borbenih aviona koji prelaze srednju liniju Tajvanskog moreuza, kao i jedan kineski balon.

Tajvan, za koji Kina tvrdi da je njena teritorija, više puta se žalio na kinesku vojnu aktivnost oko ostrva u posljednje četiri godine.

Kina pojačava svoje misije u blizini Tajvana kako se približavaju predsjednički i parlamentarni izbori na ostrvu 13. januara.

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopćilo je da su kineski borbeni avioni J-10, J-11 i J-16 prešli srednju liniju u tačkama na sjeveru i centru tjesnaca.

Srednja linija je nekada služila kao nezvanična barijera između dvije strane, ali kineski avioni sada redovno nadlijeću preko nje.

Tajvan je poslao svoje snage da nadgledaju kineske borbene avione, saopćilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je također izvijestilo o još jednom kineskom balonu u moreuzu, najnovijem u nizu onih za koji Tajvan kaže da je najvjerovatnije za praćenje vremena, vođenih vjetrovima koji prevladavaju u ovo doba godine.

Navodi se da je balon uočen nakon što je prešao srednju liniju kasno u subotu ujutro 180 kliometara sjeverozapadno od sjevernog tajvanskog lučkog grada Keelunga na nadmorskoj visini od približno 6.100 metara.

Balon je krenuo na istok i nestao oko sat vremena kasnije, dodalo je Ministarstvo.

Potencijal Kine da koristi balone za špijuniranje postao je globalno pitanje u februaru kada su Sjedinjene Države oborile, kako su rekli, kineski balon za nadzor. Kina je rekla da je balon bio civilni brod koji je slučajno zalutao.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG