Linkovi

Kina zabranjuje izvoz tehnologije za preradu rijetkih materijala zbog nacionalne sigurnosti


Kobalt
Kobalt

Kina, najveći svjetski prerađivač rijetkih metala, zabranila je izvoz tehnologije za izradu magneta, dodajući to zabrani koja je već na snazi za tehnologiju za ekstrakciju i odvajanje kritičnih metala.

Rijetki metali su grupa od 17 metala koji se koriste za izradu magneta koji pretvaraju snagu u kretanje za upotrebu u električnim vozilima, vjetroturbinama i elektronici.

"Ovo bi trebao biti jasan poziv da ovisnost o Kini u bilo kojem dijelu lanca vrijednosti nije održiva", rekao je Nathan Picarsic, suosnivač geopolitičke konsultantske firme Horizon Advisory.

Kinesko ministarstvo trgovine je prošlog decembra zatražilo javno mišljenje o potencijalnom potezu za dodavanje tehnologije za pripremu magneta smarijum-kobalt, neodimijum-gvožđe-bor magneta i magneta od cerija u svoj "Katalog tehnologija zabranjenih i zabranjenih za izvoz".

Na listi je također tehnologija za proizvodnju kalcijum oksiborata rijetkih minerala i tehnologiju proizvodnje rijetkih zemnih metala, dodajući ih prethodnoj zabrani proizvodnje materijala od legura rijetkih materijala.

Navedeni ciljevi kataloga uključuju zaštitu nacionalne sigurnosti i javnog interesa.

Kina je ove godine značajno pooštrila pravila koja usmjeravaju izvoz nekoliko metala, u eskalirajućoj borbi sa Zapadom oko kontrole kritičnih minerala.

U avgustu je uveo izvozne dozvole za materijale za proizvodnju galijuma i germanijuma, a od 1. decembra su uslijedili slični zahtjevi za nekoliko vrsta grafita.

"Kina želi da zadrži svoju tržišnu dominaciju", rekao je Don Swartz, izvršni direktor American Rare Earths, koji razvija rudnik i pogon za preradu rijetkih zemalja u Wyomingu. "Ovo je sada trka."

ZAPAD SE BORI

Potez da zaštiti svoju tehnologiju retkih metala dolazi u trenutku kada se Evropa i Sjedinjene Države bore da se odviknu od retkih materijala iz Kine, koja čini skoro 90% globalne proizvodnje rafinisanih proizvoda.

Kina je ovladala procesom ekstrakcije rastvaračem kako bi rafinirala strateške minerale, za koje su MP Materials i druge zapadne kompanije rijetkih materijala imale poteškoća da uvedu zbog tehničkih složenosti i zabrinutosti za zagađenje.

Dionice kompanije MP, koja je polako počela da povećava preradu rijetkih metala u Kaliforniji, skočile su u četvrtak za više od 10 posto nakon poteza Kine. Kompanija nije odmah odgovorila na zahtjeve za komentar.

Ucore Rare Metals saopštio je u četvrtak da je završio puštanje u rad postrojenja za testiranje sopstvene tehnologije prerade retkih metala, koju djelimično finansira Ministarstvo odbrane SAD.

"Nove tehnologije će biti potrebne da bi se nadmašio kineski uticaj na ovim važnim oblastima", rekao je izvršni direktor Ucore Pat Ryan. Ucore-ove dionice porasle su za više od 16%.

Nije jasno u kojoj se mjeri kineska tehnologija rijetkih metala zapravo izvozi. Peking je godinama obeshrabrivao svoj izvoz, rekao je Constantine Karayannopoulos, bivši izvršni direktor Neo Performance Materials (NEO.TO), koji razdvaja rijetke materijale u Estoniji.

"Ova objava samo formalizira ono što su svi znali da je slučaj", rekao je Karayannopoulos.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG