Linkovi

Novi policijski dogovor Kine i Solomonskih ostrva izaziva zabrinutost


Kineski premijer Li Qiang, desno, pokazuje put svom kolegi sa Solomonskih ostrva Manasehu Sogavareu nakon što su bili svjedoci potpisivanja sporazuma za obje zemlje u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, 10. jula 2023.
Kineski premijer Li Qiang, desno, pokazuje put svom kolegi sa Solomonskih ostrva Manasehu Sogavareu nakon što su bili svjedoci potpisivanja sporazuma za obje zemlje u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, 10. jula 2023.

Premijer Solomonovih Ostrva Manasseh Sogavare započeo je svoje putovanje u Kinu ove sedmice s jasnim ciljem - produbljivanjem bilateralnih veza s Pekingom, što je izazvalo uzbunu među nekim zapadnim zemljama.

Među najvažnijim detaljima putovanja: Solomonska Ostrva su otvorila svoju ambasadu u Pekingu, a dvije zemlje potpisale su ukupno devet dokumenata, uključujući sporazum o policijskoj saradnji koji će biti na snazi do 2025. godine.

Kao odgovor na potpisivanje sporazuma između Kine i Solomonovih ostrva, SAD i Australija pozvale su Peking i Honijaru da objave detalje policijskih dogovora.

Glasnogovornica australske ministrice vanjskih poslova Penny Wong rekla je u izjavi da je Canberra zabrinuta da će razvoj "pozvati dalje regionalno takmičenje".

U intervjuu za VOA Mandarin, John Hennessey-Niland, bivši američki ambasador u Palauu, rekao je da je uznemiren tajnovitošću oko sporazuma.

"[Postoji] zabrinutost do čega bi sporazumi između Solomonovih Ostrva i Kine mogli dovesti", rekao je on, dodajući da bi to moglo rezultirati vojnim prisustvom usred Pacifika, što je nešto što svijet želi izbjeći.

Produbljivanje partnerstva između Solomonovih Ostrva i Kine posljednjih mjeseci, posebno u sigurnosnim sektorima, uznemirilo je zapadne demokratije, poput SAD-a i Australije.

U pokušaju da se nadmeću za uticaj s Kinom u južnom Pacifiku, SAD su u februaru otvorile svoju ambasadu na Solomonovim ostrvima. U regionalnom smislu, Bidenova administracija održala je svoj prvi samit Sjedinjenih Država i ostrva Pacifik u septembru 2022. i obećala je 810 miliona dolara regionu u programima koji se kreću od borbe protiv klimatske krize do pomorske sigurnosti i obrazovanja.

U međuvremenu, Australija nastavlja da se bavi sigurnosnom saradnjom i razgovorima sa Solomonovim Ostrvima kao dio decenije duge tradicije u kojoj je Australija primarni pružalac sigurnosti pacifičkoj ostrvskoj državi. Prije Sogavareovog puta u Kinu, australijski ministar odbrane Richard Marles boravio je dva dana u Honiari kako bi razgovarao o sigurnosti.

Međutim, nakon razgovora, Sogavare je pozvao na reviziju sigurnosnog sporazuma Solomonovih Ostrva s Australijom, ističući da je taj potez neophodan kako bi se uzeli u obzir "promjenjivi sigurnosni izazovi s kojima se suočavaju obje zemlje".

Premijer Solomonovih ostrva Manasseh Sogavare govori tokom bilateralnog sastanka sa svojim kineskim kolegom Li Qiangom u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, 10. jula 2023.
Premijer Solomonovih ostrva Manasseh Sogavare govori tokom bilateralnog sastanka sa svojim kineskim kolegom Li Qiangom u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, 10. jula 2023.

Neki stručnjaci smatraju da su Sogavareov poziv na preispitivanje sigurnosnog partnerstva s Australijom i odluku o potpisivanju novog sporazuma o policijskoj saradnji s Kinom jasnim znakovima da Solomonova Ostrva pomjeraju fokus svoje vanjske politike.

"Izgleda da ova odluka potiskuje Australiju i Novi Zeland, koji su bili uključeni u održavanje policijske i sigurnosne saradnje i zamijenili je Kinom", rekla je Anne-Marie Brady, stručnjakinja za kinesko-pacifičku politiku na Univerzitetu Canterbury na Novom Zelandu.

Ona je rekla da ovaj trend odražava implikacije bezbjednosnog sporazuma Kine i Solomona potpisanog prošle godine.

Nakon potpisivanja kontroverznog sigurnosnog pakta, koji je iznio široke uslove pod kojima bi pacifička ostrvska država mogla tražiti od Kine da pošalje naoružano policijsko i vojno osoblje, Solomonova Ostrva su poslala delegaciju od više od 30 policajaca na obuku u Kinu.

Međutim, Brady je istakao razlike između kineskog policijskog sistema i sistema demokratskih zemalja, uključujući Solomonska ostrva.

Mihai Sora, bivši australijski diplomata na Solomonskim ostrvima i istraživač u programu Pacifičkih ostrva na Institutu Lowy, slaže se.

"Očigledna zabrinutost je kakav će to uticaj imati na policijske snage Solomonovih ostrva, posebno kada razmislimo o tome kako je kineska policija odgovorila na političke proteste i domaće neslaganje u Hong Kongu, Xinjiangu i Tibetu", rekao je Sora za Glas Amerike.

Spoljna politika koja se razvija

Otkako su Solomonova Ostrva 2019. promijenila diplomatsko priznanje s Tajvana na Kinu, Peking je pomogao u izgradnji ključne infrastrukture u toj arhipelaškoj državi.

To uključuje stadion za predstojeće Pacifičke igre, multimilionsku mobilnu mrežu koju je izgradio kineski telekomunikacioni gigant Huawei i finansiranu iz kredita kineske EXIM banke, kao i rekonstrukciju luke u glavnom gradu Honiari, koja se vodi od strane kineske državne kompanije.

Prije nego što je otputovao u Peking, Sogavare je rekao da nije u interesu Solomonovih Ostrva da zauzimaju stranu, rekavši da je ta ostrvska država "prijatelj svima i nikome neprijatelj".

"Naš nacionalni interes je razvoj", rekao je on tokom godišnjeg obraćanja povodom Dana nezavisnosti prošlog petka. "Ovaj stav se nije promijenio. Hitniji je nego ikad."

Uprkos tome što Sogavare naglašava da su Solomonova ostrva neutralna, njegova politika je u suprotnosti sa tim dugogodišnjim spoljnopolitičkim principom, rekao je Brejdi.

"Njegova vlada bira stranu i isključuje druge partnere", rekla je ona za Glas Amerike, dodajući da Solomonska ostrva nastavljaju da promovišu politike koje su u skladu s kineskim planom u regionalnim grupama.

Međutim, Sora, iz Instituta Lowy, kaže da Sogavare želi maksimizirati koristi od svih partnera.

"On koristi stratešku anksioznost tradicionalnih partnera poput Australije i SAD-a i stratešku namjeru novih partnera poput Kine da izvuče što više koristi od svih partnera koliko može", rekao je.

Iako je cjelokupni smjer vanjske politike Solomonovih Ostrva pod Sogavareovom vlašću i dalje nejasan, Sora kaže da napori Kine da udvostruči odnose s određenim zemljama na Pacifiku dovode u pitanje postojeću regionalnu arhitekturu i podriva regionalno jedinstvo.

"Dok se SAD i Australija bave regionalnim problemima radeći kroz Forum pacifičkih ostrva, Kina traži načine da zaobiđe regionalno međuvladino tijelo", rekao je.

"Vidjet ćemo ovaj kontinuirani pritisak Kine da maksimizira one odnose koji joj idu u prilog na Pacifiku, a to će stvoriti povećan nivo nelagode među zemljama Pacifika", dodao je Sora.

Odnosi Kine i Solomonskih ostrva

Takođe tokom svog putovanja, Sogavare je pohvalio ulogu Kine u rješavanju globalnih izazova, rekavši premijeru Li Qiangu da Solomonska ostrva "imaju mnogo toga da nauče iz kineskog razvojnog iskustva".

Na sastanku sa Sogavareom, kineski lider Xi Jinping rekao je da će Peking nastaviti da pruža ekonomsku i tehničku pomoć "bez političkih obaveza", izvještavaju kineski državni mediji, Xinhua.

Neki analitičari su za Glas Amerike rekli da se Kina nada da će iskoristiti Sogavareovu posjetu da pokaže drugim zemljama Pacifika da je Peking dobar partner, dok se Sogavare nada da će uvjeriti skeptičnu javnost Solomonovih ostrva da odluka o prebacivanju diplomatskog priznanja s Tajvana na Kinu 2019. donosi rezultate povoljne za Honiara.

"Peking nastoji da objavi svoj pristup razvoju veza sa Solomonovim Ostrvima kao dobru vijest, dok Sogavare pokazuje domaćoj publici da odnos s Kinom donosi rezultate za ljude", rekao je Sora.

Očekuje se da će Sogavare tokom svoje jednosedmične posete Kini sa ekonomskim moćnicima posjetiti provincije kao što su Jiangsu i Guangdong.

Legu Zhang je doprinio ovoj priči.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG