Linkovi

Američka mornarica pokazala 'nesigurnu interakciju' kineskog ratnog broda u blizini Tajvana


Kineski ratni brod presijeca put razaraču američke mornarice USS Chung-Hoon u Tajvanskom moreuzu
Kineski ratni brod presijeca put razaraču američke mornarice USS Chung-Hoon u Tajvanskom moreuzu

Američka mornarica objavila je snimak, kako je nazvala, "nesigurne interakcije" u Tajvanskom moreuzu, u kojoj je kineski ratni brod prošao ispred američkog razarača na osjetljivom plovnom putu, što je rizičan incident usred pogoršanja kinesko-američkih veza.

Susret dolazi u trenutku kada su obje zemlje razmijenile krivicu zbog neodržavanja vojnih pregovora - uz nesuglasice između njih dvije oko svega, od trgovine i Tajvana do ruske invazije na Ukrajinu - i podiže bauk budućih obračuna koji bi mogli izmaći kontroli.

Američka vojska je rekla da su USS Chung-Hoon, razarač; i kanadska fregata HSMC Montreal, obavljali "rutinski" prelaz moreuza u subotu kada je kineski brod presjekao put ispred američkog broda i prišao na 137 metara.

Na snimku, koji je američka mornarica objavila kasno u nedjelju, jasno se može vidjeti kineski ratni brod kako plovi stazom Chung-Hoona. Chung-Hoon nije mijenjao kurs.

Čuje se glas na engleskom, koji očigledno šalje radio poruku kineskom brodu, upozoravajući na "pokušaje ograničavanja slobode plovidbe", iako je tačan tekst nejasan zbog buke vjetra.

Kina nije direktno komentarisala američke kritike o susretu, a njeno ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom u ponedjeljak.

Kineska vojska je u subotu navečer zamjerila Sjedinjenim Državama i Kanadi što su "namjerno izazvale rizik".

Kineski vojni komentator Song Zhongping rekao je za Reuters da je ovo "presretanje iz blizine" demonstracija sposobnosti i "hrabrosti" kineske mornarice.

"Što je provokacija Sjedinjenih Država više intenzivirana, to su jače kontramjere Kine", rekao je Song.

Bio je to drugi takav susret posljednjih dana.

Kineski borbeni avion izveo je 26. maja "nepotrebno agresivan" manevar u blizini američkog vojnog aviona iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, prema Sjedinjenim Državama.

"Čini mi se da je Peking dao instrukcije svojim snagama da reaguju odlučnije na ono za šta vjeruje da zadire u američke i savezničke snage", rekao je Derek Grossman, viši analitičar odbrane u RAND Corporation, američkom trustu mozgova.

"Na taj način Kina samo povećava šanse za pogrešnu procjenu - naime da se brodovi ili avioni slučajno sudare - što onda može prerasti u oružani sukob", dodao je.

2001. godine, američki špijunski avion je prinudno sletio na kinesko ostrvo Hainan nakon sudara sa kineskim borbenim avionom, čiji je pilot poginuo.

Tajvansko ministarstvo odbrane u nedjelju je nazvalo akcije Kine sa američkim i kanadskim brodovima "provokacijom" i kazalo da je zajednička odgovornost slobodnih i demokratskih zemalja da održe mir i stabilnost u moreuzu.

"Bilo koje akcije za povećanje napetosti i opasnosti neće doprinijeti regionalnoj sigurnosti", navodi se u saopćenju.

Ministarstvo je pozvalo Kinu da poštuje pravo na slobodu plovidbe.

Kina gleda na Tajvan kao na svoju teritoriju, tvrdnju koju vlada u Tajpej oštro odbacuje.

Peking pojačava vojni i politički pritisak kako bi pokušao natjerati Tajvan da prihvati njen suverenitet, uključujući organiziranje redovnih manevara u blizini ostrva.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG