Linkovi

Kina izbjegla doček na crvenom tepihu za Blinkena, čija posjeta izaziva cinizam


Američki državni sekretar Antony Blinken, treći s desna, razgovara s drugim zvaničnicima dok se priprema za odlazak sa međunarodnom aerodromu Šangaj Hongqiao za Peking, Kina, 25. aprila 2024.
Američki državni sekretar Antony Blinken, treći s desna, razgovara s drugim zvaničnicima dok se priprema za odlazak sa međunarodnom aerodromu Šangaj Hongqiao za Peking, Kina, 25. aprila 2024.

Dolazak američkog državnog sekretara Antonija Blinkena u Kinu u srijedu naišao je na skepticizam, cinizam i sugestije da je odsustvo crvenog tepiha za dolazak visokog američkog diplomate bila ne tako suptilna poruka iz Pekinga.

Blinken je započeo svoju trodnevnu posjetu Kini u Šangaju internetskim komentatorima i analitičarima koji su primijetili da je Kina izostavila uobičajenu praksu postavljanja crvenog tepiha za uglednog posjetitelja.

Objavljujući na X, Hu Xijin, bivši glavni urednik kineskog državnog medija Global Times, rekao je: "Blinken je stigao u Šangaj, Kina. Mnogi ljudi su primijetili kada je izašao iz aviona da izgleda da nema crvenog tepiha pa njegovu posjetu Kini treba smatrati 'molitvenom', iako su SAD unaprijed napravile neke teške pripreme za javno mnijenje.

Gordon Chang, istaknuti viši saradnik u istraživačkom centru Instituta Gatestone sa sjedištem u New Yorku, odgovorio je na objavu Hu Xijina: "#Kina ga je uvrijedila prije nego što je #Blinken danas uopće izašao iz svog aviona u #Šangaju."

Korisnik X pod imenom Lord Bebo, koji tvrdi da je anti-mainstream medij, objavio je: "Blinken stiže u Kinu i sastaje se BEZ CRVENOG TEPIHA. Bez benda ili bilo čega… dočekan je kao neko nevažan." Njegova objava dobila je više od 10.000 lajkova.

Odnosi između SAD-a i Kine su se ublažili otkako su dvije strane nastavile kontakte na visokom nivou, ali mnoge razlike ostaju.

Prije Blinkenove posjete, američki mediji su objavili da su SAD razgovarale o sankcioniranju nekih kineskih banaka kako bi se suprotstavile njihovoj podršci Rusiji. Blinken je također naveo u objavljivanju Državnog izvještaja State Departmenta o praksi ljudskih prava za 2023. da su Ujguri u Xinjiangu žrtve genocida i zločina protiv čovječnosti.

Stigao je u Kinu istog dana kada je predsjednik Joe Biden potpisao nacrt zakona koji uključuje tajvansku vojnu pomoć i tjera TikTokovu matičnu kompaniju, ByteDance, da se odrekne svojih operacija u SAD-u.

"Kakav nezgodan trenutak za Blinkena kada sleti u Kinu", rekao je kanadski stručnjak za geopolitiku Abishur Prakash. „SAD su punom parom u borbi protiv Kine, predvođene zakonima oko TikToka, Tajvana i nacija podrške u Indo-Pacifiku protiv Pekinga."

'Diplomatija licem u lice'

Na dan svog dolaska, Blinken je objavio video govor sa, u pozadini, legendarnim zgradama u Šangaju, kao što su neonski osvetljeni Oriental Pearl Tower i Šangajski svetski finansijski centar.

"Upravo smo stigli ovdje u Šangaj u Narodnoj Republici Kini da radimo na pitanjima koja su bitna američkom narodu", rekao je u videu. „Jedan od njih je fentanil, sintetički opioidi, vodeći ubica Amerikanaca između 18 i 49 godina".

"Predsjednik [Joe] Biden, predsjednik Xi [Jinping], kada su se sastali u San Franciscu krajem prošle godine, dogovorili su se da sarađuju kako bi spriječili da fentanil i sastojci koji ga čine da dođu u Sjedinjene Države. Radit ćemo na tome."

Blinken je rekao da će razgovarati ne samo sa svojim kolegama u kineskoj vladi, već i sa studentima, akademicima, poslovnim liderima i „ljudima koji grade mostove i veze između naših zemalja.

"I naravno, mi ćemo se baviti oblastima u kojima imamo stvarne razlike sa Kinom, bavićemo se njima direktno, komunicirajući jasno. Diplomatija licem u lice je važna", rekao je on. "Važno je izbjeći pogrešne komunikacije, pogrešne percepcije i unaprijediti interese američkog naroda."

Reakcija poprima antiamerički ton

Na kineskim društvenim mrežama, Blinkenove uvertira su dočekane s cinizmom.

Na Weibou, najvećoj kineskoj društvenoj platformi, Blinkenova druga posjeta Kini imala je ograničenu pokrivenost, a diskusijom je dominirao antiamerički ton.

Korisnik Weiboa pod imenom Xiao Fan Hao She tvrdio je da Sjedinjene Države nisu službeno navele sve supstance slične fentanilu na kontrolnoj listi.

"Pitamo da li Sjedinjene Države vjeruju da mogu riješiti domaće probleme u Sjedinjenim Državama prebacivanjem krivice na van, izbjegavanjem odgovornosti i blaćenjem imidža Kine", napisala je ona.

Korisnik Weibo-a pod imenom An Hao Xin je rekao: "Dolazak s njim je također moneta za 'bankovne sankcije'". Da budem iskren, ako želite da izbacite SWIFT, uradite to brzo. Zašto oklijevate?"

Drugi komentator je rekao: "Ako se usudite da prevrnete sto, onda ćemo samo pomoći Rusiji oružjem i vidjeti ko će stradati."

Kenneth Roth, bivši izvršni direktor Human Rights Watcha i gostujući profesor na Univerzitetu Princeton, povezao je posjetu sa američkom politikom na Bliskom istoku, rekavši na X da bi Blinkenu „lakše bilo da kaže kineskoj vladi da ne obezbjeđuje vojne zalihe Rusiji jer čini ratne zločine u Ukrajini da američka vlada nije naoružavala Izrael da čini ratne zločine u Gazi."

Ali Roth je također rekao: "Biće sramotno ako je Blinken toliko odlučan da bude dobar prema Pekingu da javno ne spomene zločine protiv čovječnosti usmjerene na Ujgurske muslimane u Xinjiangu."

Jonathan Cheng, šef kineskog ureda za The Wall Street Journal, rekao je na X: "Neimenovani kineski zvaničnik Blinkenu: 'Percepcija je uvijek prvo dugme koje se mora ispraviti. Da li su Kina i Sjedinjene Države rivali ili partneri je fundamentalno pitanje, u kojem ne smije biti nikakve katastrofalne greške.' "

Adrianna Zhang je doprinijela ovom izvještaju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG