Linkovi

Blinken nastoji ojačati veze među ljudima tijekom drugog posjeta Kini


Američki državni tajnik Antony Blinken razgovara s američkim veleposlanikom u Kini Nicholasom Burnsom, u sredini, s generalnim konzulatom SAD-a u Šangaju Scottom Walkerom dok prisustvuje košarkaškoj utakmici na Shanghai Indoor Stadium, u Kini, 24. travnja 2024.
Američki državni tajnik Antony Blinken razgovara s američkim veleposlanikom u Kini Nicholasom Burnsom, u sredini, s generalnim konzulatom SAD-a u Šangaju Scottom Walkerom dok prisustvuje košarkaškoj utakmici na Shanghai Indoor Stadium, u Kini, 24. travnja 2024.

Dok su Washington i Peking podijeljeni oko niza problematičnih pitanja, američki državni tajnik Antony Blinken započeo je svoj drugi posjet Kini fokusirajući se prvo na važnost izravnog angažmana. To je nešto, kaže on, što je bitno za rješavanje ključnih pitanja koja pogađaju ljude iz obje zemlje.

Veze među ljudima

U opuštenoj atmosferi u srijedu, usred napora da se ojačaju veze među ljudima, Blinken je prisustvovao igri doigravanja između Shanghai Sharksa Kineskog košarkaškog saveza i Zhejiang Golden Bullsa.

Ranije se gomila ljudi okupila kako bi gledala kako povorka američkog izaslanstva napušta hotel prema lokalnom restoranu Nanxiang Steamed Bun Restaurant. Bilo je više promatrača koji su se okupili kada je Blinken sjedio za stolom u galeriji restorana, koja gleda na dvorište.

Blinken je na društvenim medijima rekao da je njegova "intenzivna diplomacija licem u lice" s dužnosnicima Narodne Republike Kine dio "tekućeg, izravnog angažmana" koji je "od vitalnog značaja za postizanje napretka u pitanjima koja su najvažnija američkom narodu i svijet."

U Pekingu su kineski dužnosnici rekli da je Blinkenov posjet dio tekućih napora obiju nacija da održe dijalog, upravljaju razlikama, promiču suradnju i poboljšaju koordinaciju u međunarodnim poslovima.

Moguće sankcije kineskim bankama

Sjedinjene Države upozorile su Kinu da ne podržava Rusiju u ratu protiv Ukrajine, jer kineske tvrtke izravno opskrbljuju ključne komponente za rusku obrambenu industriju. Ovog su mjeseca ministri vanjskih poslova Grupe sedam zajednički pozvali Kinu da prestane s prijenosom materijala dvostruke namjene i komponenti oružja koje pomažu ruskoj vojnoj proizvodnji.

Visoki dužnosnik State Departmenta rekao je za Glas Amerike da su Sjedinjene Države "spremne poduzeti korake" kada je to potrebno protiv kineskih tvrtki koje "ozbiljno potkopavaju sigurnost i u Ukrajini i u Europi". No odbio je dati bilo kakve detalje o tim potencijalnim daljnjim američkim sankcijama.

Državni tajnik Antony Blinken večera u restoranu Nanxiang Steamed Bun u Yu Gardens u Šangaju, Kina, 24. travnja,
Državni tajnik Antony Blinken večera u restoranu Nanxiang Steamed Bun u Yu Gardens u Šangaju, Kina, 24. travnja,

Jasno je da Sjedinjene Države razmatraju sankcioniranje kineskih banaka koje omogućuju prijenos tih materijala.

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da je Washington spreman nametnuti sankcije kineskim bankama i tvrtkama te vodstvu Pekinga ako pomognu ruskoj vojsci u njezinoj invaziji na Ukrajinu.

Dužnosnici u Kini odbacili su zabrinutost Washingtona.

“Odlučno se protivimo licemjernim potezima SAD-a da raspiruju vatru dok krivnju prebacuju na Kinu. Pravo Kine na normalnu trgovinsku i gospodarsku suradnju s Rusijom i svim drugim zemljama ne bi se smjelo kršiti. Čvrsto ćemo štititi svoja zakonita prava i interese,” rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, na ovotjednom brifingu.

Protunarkotici

Tvrtke sa sjedištem u Kini ostaju najveći izvor prekursora kemikalija koje se koriste za proizvodnju nedopuštenog fentanila koji utječe na Sjedinjene Države.

Odmah nakon razgovora predsjednika SAD-a Joea Bidena licem u lice s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Woodsidesu u Kaliforniji u studenom, vlada u Pekingu počela je poduzimati mjere kako bi ograničila dotok prekursora i opreme fentanila.

Gužve se nižu uz Bund dok kolona automobila s državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom prolazi u Šangaju, Kina, 24. travnja 2024.
Gužve se nižu uz Bund dok kolona automobila s državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom prolazi u Šangaju, Kina, 24. travnja 2024.

Po prvi put u gotovo tri godine, Kina je dostavila informacije povezane sa 145 incidenata u globalnu bazu podataka IONICS Međunarodnog odbora za kontrolu narkotika, koja podržava globalne napore koordinacije provedbe zakona u prekidu lanaca opskrbe nezakonitim sintetičkim drogama, navodi State Department.

Dok su početne kineske akcije bile pozitivan korak, Washington je naglasio potrebu za kontinuiranim i održivim napretkom.

Kina može ojačati koordinaciju sa SAD-om i drugim međunarodnim partnerima razmjenom informacija o provedbi zakona, redovitim doprinosima međunarodnim bazama podataka koje prate prijetnje sintetskim drogama i praćenjem novih trendova, rekao je američki State Department.

Razina 3: Ponovno razmislite o putovanju u Kinu

Unatoč porastu komercijalnih letova između Sjedinjenih Država i Kine, američka vlada savjetovala je Amerikancima da ponovno razmotre putovanje u Kinu zbog proizvoljne provedbe lokalnih zakona, uključujući u vezi sa zabranama izlaska, i rizika od nezakonitih pritvaranja.

State Department također je savjetovao Amerikancima da budu oprezniji kada putuju u Hong Kong i Macao zbog proizvoljnog provođenja lokalnih zakona.

Visoki dužnosnik State Departmenta umanjio je značaj mogućnosti trenutnog ublažavanja upozorenja snižavanjem upozorenja za putovanja s razine 3 na razinu 2 za Kinu.

“Mi ćemo, naravno, ponovno procijeniti i, prema potrebi, prilagoditi se. Ali zapravo, ovo je prilično rigorozan proces”, rekao je dužnosnik tijekom nedavnog brifinga.

Visoki dužnosnik je rekao da je Washington izrazio zabrinutost kod kineskih kolega u vezi s određenim slučajevima pritvaranja i zabrana izlaska, kao i neprozirne i proizvoljne primjene određenih zakona o nacionalnoj sigurnosti.

"Osigurati sigurnost i sigurnost američkih građana" koji putuju u inozemstvo jedna je od najvažnijih odgovornosti američke vlade, rekao je dužnosnik.

U Pekingu su kineski dužnosnici kritizirali upozorenje američkog State Departmenta o putovanjima, nazvavši ga "neopravdanim" i "kamenom spoticanja" u razmjeni među ljudima između dviju zemalja. Pozvali su SAD da revidira savjetodavnu razinu "što je prije moguće".

XS
SM
MD
LG