Linkovi

Kina i Rusija udvostručile veze uprkos komplikacijama u trgovinskim odnosima


Na ovoj fotografiji koju je objavila novinska agencija Xinhua, u posjeti ruski premijer Mihail Mišustin, lijevo, rukuje se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije njihovih razgovora u Pekingu 20. decembra 2023. godine.
Na ovoj fotografiji koju je objavila novinska agencija Xinhua, u posjeti ruski premijer Mihail Mišustin, lijevo, rukuje se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije njihovih razgovora u Pekingu 20. decembra 2023. godine.

Kina i Rusija su udvostručile svoje "partnerstvo bez ograničenja" posljednjih sedmica, s liderima obje zemlje koji su obećali da će održavati "blisku ličnu interakciju", a kineski ambasador u Rusiji otkrio je plan ruskog predsjednika Vladimira Putina da posjeti Kinu ove godine.

Tokom razgovora 8. februara, kineski predsjednik Xi Jinping i Putin proslavili su produbljen bilateralni angažman i saradnju između Kine i Rusije u različitim sektorima i kritikovali ono što su nazvali „miješanje SAD u poslove drugih zemalja.”

Osim razgovora između Xija i Putina, kineski ambasador u Rusiji Zhang Hanhui je 10. februara za ruski državni medij za Sputnjik rekao da će Putin ove godine posjetiti Kinu i da se očekuje da će dvojica lidera održati nekoliko sastanaka tokom godine.

Putinova poseta Kini [ove godine] će se definitivno održati [i] Kina se raduje njegovom dolasku“, rekao je Zhang u intervjuu.

Neki analitičari kažu da se Peking i Moskva nadaju da će iskoristiti svoje nedavne interakcije kako bi pokazali svijetu da su "snažno povezani jedni s drugima".

Žele da pokažu "da jedni druge štite jer oboje osjećaju pritisak iz SAD-a", rekao je za Glas Amerike Ian Chong, politikolog sa Nacionalnog univerziteta Singapura.

Budući da Rusija i Kina dijele cilj slabljenja koordinacije između Washingtona i njegovih saveznika, drugi stručnjaci kažu da Peking i Moskva vjeruju da je u njihovom interesu dalje produbljivanje bilateralnih veza.

"Iako postoje trvenja između Rusije i Kine, one su bile prilično uspješne u slabljenju demokratija i iskorišćavanju njihovih sistema", rekao je Sari Arho Havrén, saradnik na londonskom Royal United Services Institutu, u pisanom odgovoru za Glas Amerike, dodajući da je odnos između Kina i Rusija donose više pozitivnog nego negativnog u obje zemlje.

Uprkos obostranoj posvećenosti produbljivanju veza, neki nedavni događaji mogu ograničiti stepen saradnje. Nekoliko medija objavilo je da se EU sprema da predloži sankcije trima kineskim kompanijama i četiri kompanije u Hong Kongu zbog podrške ruskoj vojsci.

Sankcije bi bile dio napora EU da zatvori rupe koje bi mogle omogućiti Rusiji da dobije vojne tehnologije potrebne za proizvodnju oružja. U odgovoru na vijesti, kinesko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da smatra sankcije koje je uvela EU "neprihvatljivima".

Kina se snažno protivi primjeni ilegalnih sankcija ili 'dugoručne jurisdikcije' protiv Kine zbog kinesko-ruske saradnje”, navodi se u saopštenju ministarstva koje je podijeljeno nekim medijima, dodajući da će Peking “preduzeti potrebne mjere da odlučno zaštiti legitimna prava i interesi kineskih preduzeća.”

Pored predloženih sankcija, neke kineske banke su navodno ili prestale sa poslovanjem s ruskim ili bjeloruskim kompanijama ili su pooštrile propise oko transakcija s Rusijom kako bi bile u skladu sa zapadnim sankcijama Rusiji.

Kao odgovor na razvoj događaja, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko rekao je da je Moskva uvjerena da će problemi plaćanja s Kinom biti riješeni, dodajući da se trgovina između Kine i Rusije uspješno širi.

Uprkos bliskosti njihovih političkih odnosa, neki stručnjaci kažu da sankcije EU kineskim kompanijama i nevoljkost nekih kineskih banaka da se bave ruskim subjektima pokazuju da je komercijalni odnos između Pekinga i Moskve prilično složen.

"Kineska preduzeća i kineska vlada veoma su pažljivi da ne budu kažnjeni međunarodnim sankcijama koje su uvele SAD i EU", rekao je Philipp Ivanov, viši saradnik na Asia Society Policy Institute, u video intervjuu za Glas Amerike.

On je rekao da će, iako će se diplomatske posjete između dvije zemlje nastaviti, Peking pokušati pažljivo upravljati komercijalnim aktivnostima između Kine i Rusije.

U ovom trenutku, teško je vidjeti da [skorašnji razvoj događaja] ima ogroman utjecaj na trgovinu [između Kine i Rusije], ali Kina bi mogla prilagoditi svoj pristup [za upravljanje trgovinskim odnosima s Rusijom] u srednjoročnom i dugoročnom periodu, “, rekao je Ivanov.

Budući da se ovog mjeseca navršavaju dvije godine otkako su Putin i Xi proglasili "partnerstvo bez ograničenja" između Kine i Rusije, Ivanov je rekao da su bliski bilateralni odnosi možda dostigli svoj vrhunac. "Rusija i Kina su politički i diplomatski veoma bliske i njihove ekonomske i trgovinske veze rastu", rekao je on za Glas Amerike.

Međutim, "pošto Rusija ne može ponuditi ništa drugo Kini osim onoga što već nudi u smislu energije i roba, ne postoji mnogo toga što mogu učiniti zajedno", rekao je Ivanov, dodajući da je jedno područje koje treba posmatrati kako Peking i Moskva koordinira svoje strateške interese.

Dok se Švicarska priprema da olakša moguće mirovne pregovore o ukrajinskom ratu, sve strane gledaju kako se Kina pozicionira u tom procesu. Nakon posjete Pekingu ranije ovog mjeseca, švicarski ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis rekao je da se nada da Kina može doprinijeti koristeći svoje bliske odnose sa Rusijom.

Uprkos težnjama koje je izrazila Švajcarska, Chong u Singapuru je rekao da bi Kina možda radije zadržala svoj nejasan stav o Ukrajini, a to je da će sve strane nastojati da "stvore povoljne uslove za političko rješenje krize".

"I Peking i Moskva se možda klade na mogućnost da se bivši američki predsjednik Donald Trump vrati na funkciju [u novembru], što bi moglo promijeniti stvari u korist Kine i Rusije", rekao je za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG