Linkovi

Xiaomi: Indijsko ispitivanje kineskih firmi uznemirilo dobavljače


Muškarac prolazi pored logotipa Xiaomija, kineskog proizvođača potrošačke elektronike, ispred prodavnice u Mumbaiju, Indija, 11. maja 2022.
Muškarac prolazi pored logotipa Xiaomija, kineskog proizvođača potrošačke elektronike, ispred prodavnice u Mumbaiju, Indija, 11. maja 2022.

Kineski Xiaomi rekao je New Delhiju da su dobavljači komponenti za pametne telefone oprezni kada je u pitanju otvaranje operacija u Indiji usljed stroge kontrole kineskih kompanija od strane vlade, navodi se u pismu i izvoru s direktnim saznanjima o tom pitanju.

Xiaomi Corp., koji ima najveći udio na indijskom tržištu pametnih telefona sa 18%, također traži u pismu od 6. februara da Indija razmotri mogućnost da ponudi poticaje za proizvodnju i snizi uvozne tarife za određene komponente pametnih telefona.

Kineska kompanija sastavlja pametne telefone u Indiji sa uglavnom lokalnim komponentama, a ostalo je uvezeno iz Kine i drugih zemalja. Pismo je Xiaomijev odgovor na upit indijskog ministarstva informacionih tehnologija u kojem se pita kako New Delhi može dalje razviti sektor proizvodnje komponenti u zemlji.

Indija je pojačala kontrolu kineskih preduzeća nakon što je u graničnom sukobu između dvije zemlje 2020. godine poginulo najmanje 20 indijskih vojnika i četiri iz Kine, što je poremetilo investicione planove velikih kineskih kompanija i izazvalo ponovljene proteste Pekinga.

Dok su kineske kompanije koje posluju u Indiji suzdržane da javno govore o ispitivanju, Xiaomijevo pismo pokazuje da se i dalje bore u Indiji, posebno u prostoru za pametne telefone gdje mnoge kritične komponente dolaze od kineskih dobavljača.

U pismu, predsjednik Xiaomi Indije Muralikrishnan B. rekao je da Indija mora raditi na mjerama "izgradnje povjerenja" kako bi potaknula dobavljače komponenti da uspostave operacije na lokalnom nivou.

"Postoje bojazni među dobavljačima komponenti u vezi sa uspostavljanjem poslovanja u Indiji, a proizilaze iz izazova s kojima se suočavaju kompanije u Indiji, posebno kineskog porijekla", rekao je Muralikrishnan, ne navodeći nijednu kompaniju.

U pismu se navodi da su zabrinutosti vezane za usklađenost i pitanja viza koja nisu razrađena, kao i druge faktore. U njemu se navodi da "vlada treba da se pozabavi ovim problemima i radi na ulivanju povjerenja među inostrane dobavljače komponenti, ohrabrujući ih da uspostave proizvodne pogone u Indiji."

Xiaomi i IT ministarstvo nisu odgovorili na upite za dodatne informacije i komentare.

Indijske vlasti su prošle godine optužile kinesku kompaniju za pametne telefone Vivo Communication Technology za kršenje nekih viznih pravila i naveli da je iz Indije izvukla 13 milijardi dolara sredstava.

Indija je također zamrznula više od 600 miliona dolara imovine Xiaomija zbog navodnih ilegalnih doznaka stranim subjektima tako što ih je predstavljala kao isplate tantijema.

Obje kineske kompanije poriču da su to radile.

Osim regulatornog nadzora kao što su Xiaomi i Vivo, Indija je od 2020. godine također zabranila više od 300 kineskih aplikacija, uključujući ByteDance-ov TikTok, i zaustavila planirane projekte poput onih koje su planirali kineski proizvođači automobila BYD Company i Great Wall Motor Company.

Izvor je rekao da se mnogi rukovodioci kineskih elektronskih kompanija bore da dobiju vize za ulazak u Indiju, a njihove kompanije se i dalje suočavaju sa sporim odobrenjima za investicije zbog stroge kontrole od strane New Delhija.

U pismu je Xiaomi-jev Muralikrishnan također iznio argument za dalje snižavanje indijskih uvoznih carina, neposredno nakon poteza New Delhija od 31. januara da smanji uvozne takse na poklopce baterija i objektiva za fotoaparate telefona.

Xiaomi također traži od Indije da smanji uvozne tarife na podkomponente koje se koriste u baterijama, USB kablovima i maskama za telefone, navodi se u pismu.

Smanjenje uvoznih carina moglo bi "povećati konkurentnost indijske proizvodnje... u smislu troškova", navodi Xiaomi u pismu, ali bi navođenje proizvođača komponenti da otvore radnju u Indiji zahtijevalo veće poticaje.

U januaru je najviši indijski birokrata za industrijsku politiku Rajesh Kumar Singh signalizirao da bi Indija mogla ublažiti svoju pojačanu kontrolu kineskih investicija ako granica dvije zemlje ostane mirna.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG