Linkovi

Kina i lekcije naučene nakon decenije Inicijative Pojas i put


Arhiva - Žena korača ispred znaka "Pojas i put", na samitu u Hong Kongu, 14. septembra 2023.
Arhiva - Žena korača ispred znaka "Pojas i put", na samitu u Hong Kongu, 14. septembra 2023.

Dok Peking obilježava 10-godišnjicu svoje Inicijative Pojas i put (BRI), kineski državni mediji hvale nastojanja programa da poveća povezanost i izgradi globalnu infrastrukturu.

Više od 150 zemalja i 32 međunarodne organizacije pridružilo se velikom globalnom projektu transporta i infrastrukture sa više od 200 sporazuma koji su trenutno u toku ili su završeni, podaci su portala Pojas i put, zvaničnom kineskom sajtu koji promoviše BRI.

Ono što je počelo kao nastojanje da se obnove stari trgovački putevi Puta svile kroz Centralnu Aziju, sada dostiže sve kontinente i regione Sjevernog i Južnog pola.

Ali uprkos uspjehu Pekinga u izgradnji infrastrukture, puteva i željeznice za poboljšanje povezanosti, posmatrači kažu da vodeća inicijativa predsjednika Ši Đinpinga postaje sve kontroverznija i nepopularna među nekim zemljama domaćinima.

Studija iz 2021. koju je sprovela istraživačka laboratorija AidData sa sjedištem u SAD otkrila je da je 35 odsto infrastrukturnih projekata BRI opterećeno kontroverzama kao što su korupcija, prekomjerni dug i eksploatacija radne snage.

Sa projektima procijenjenim na više od hiljadu milijardi dolara, BRI nije ispunio svojih pet ciljeva: koordinaciju politike, alokaciju kapitala, infrastrukturnu povezanost, olakšavanje trgovine i veze ljudi sa ljudima, kažu neki analitičari.

"Povezanost je besmislena bez stvarnih zajedničkih normi i vrijednosti globalnog upravljanja", rekla je Niva Jau, nerezidentna saradnica sa sjedištem u Japanu u Globalnom kineskom čvorištu Atlantskog savjeta.

Ogromna korupcija

Neuspjeli projekti uključuju suhu luku Horgos u Kazahstanu, luku Hambantota na Šri Lanki i željezničku vezu na istočnoj obali u Maleziji koja će uskoro biti pokrenuta, rekla je Jau.

Arhiva - Lučki radnik u Šri Lanki u međunarodnoj luci u Hambantoti, kojom rukovodi Kina, 16. avgusta 2022.
Arhiva - Lučki radnik u Šri Lanki u međunarodnoj luci u Hambantoti, kojom rukovodi Kina, 16. avgusta 2022.

Njihovi nivoi neuspjeha su različiti, ali svi imaju jedno zajedničko - korupciju, rekla je Jau za Glas Amerike na mandarinskom, u nedavnom intervjuu.

"Svi ovi projekti ilustruju slabost BRI-a, veliku korupciju, a to proizilazi iz pristupa Kine da radi samo sa lokalnim elitama", rekla je Jau.

Ona je rekla da su elite u Kazahstanu uzele milione dolara kroz skrivene carinske tarife na kineski uvoz preko granice Horgos. Luka Hambantota stekla je naklonost elita Šri Lanke uz podršku Kine, dok je željeznički projekat u Maleziji koji je finansirala Kina jednom zaustavljen tokom korupcionaškog skandala u koji je umiješan bivši premijer Nadžib Razak.

Jau je rekla da Kina nije učinila ništa da se pozabavi neuspjesima u upravljanju i koordinaciji politike koji su omogućili elitama zemalja klijenata BRI da izvlače novac koji je pozajmio Peking, dok su poreski obveznici tih zemalja ostali sa dugovima.

Kineski dug

Neki zapadni kritičari su upozorili na BRI model alokacije kapitala sa kamatnim stopama na kredite od sedam do deset odsto. Zemlje koje ne mogu da otplate zajmove su tada izložene riziku da Kini moraju da prepuste kontrolu nad infrastrukturom kao što su luke.

Međutim, neki ekonomisti i politikolozi odbacuju ideju o "dužničkoj zamci". Amar Malik, viši naučnik u AidData, istraživačkoj laboratoriji na Univerzitetu Viliam & Mari u Virdžiniji, pripisao je Kini zasluge za ispunjavanje infrastrukturnih nedostataka koje su zemlje korisnice BRI-a dobrovoljno identifikovale.

Studije pokazuju da u prvih nekoliko godina nakon njihovog završetka, BRI projekti imaju tendenciju da imaju pozitivne ekonomske efekte, rekao je Malik za Glas Amerike na mandarinskom.

"To nije iznenađujući nalaz. Po mom mišljenju, jer ako u privredu ubacite čitavu infrastrukturu koja je nije imala, i ako postoje dva mjesta koja nisu međusobno trgovala jer nisu bila povezana, i odjednom postavite most - naravno, privredna aktivnost će se povećati", rekao je Malik.

Ali mnogi zajmoprimaoci BRI sada su u fazi otplate svojih kredita nakon što su naišli na finansijske poteškoće, koje je pogoršala pandemija, rekao je on. Ovo posebno važi za zemlje poput Zambije, koje su pretjerale sa BRI projektima.

Neki krediti iz Kine se više puta odobravaju, sa kamatnim stopama u prosjeku od pet odsto. Nasuprot tome, kamatna stopa organizacije kao što je Međunarodni monetarni fond je oko dva odsto, pokazalo je istraživanje kompanije AidData.

Kinesko kreditiranje opada

Centar za globalni razvoj Univerziteta u Bostonu ima bazu podataka koja pokazuje da je kinesko kreditiranje u Africi palo na novi minimum od 994,5 miliona dolara u 2022. sa svojih 28,5 milijardi dolara iz 2016. godine. Smanjenje bi moglo biti posljedica zabrinutosti Kine po pitanju tereta duga, navodi se u septembarskom izvještaju koji je izdala Globalna kineska inicijativa.

Kineski pristup "saradnje umjesto razvoja" stavlja odgovornost za BRI projekte na zemlje primaoce, kojima možda nedostaju ekološki, socijalni ili bezbjednosni standardi da bi izvršile odgovarajuće procjene rizika prije nego što projekat počne, rekao je Malik.

"Kinezi nemaju razvojnu orijentaciju na način na koji funkcioniše Svjetska banka ili IFC (Međunarodna finansijska korporacija). Oni imaju više komercijalnu orijentaciju. Oni rade kao bankari koji su zainteresovani da projekte isporuče na vrijeme i da se postaraju da povraćaj dođe na vrijeme. I ne donose svoje standarde", rekao je Malik.

Peking insistira da je njegova BRI šema postigla "masovni napredak".

Statistički podaci koje je razvila kineska Nacionalna komisija za razvoj i reformu pokazuju da su sporazumi o zajedničkom razvoju koje je Kina potpisala sa zemljama i međunarodnim organizacijama povećali uvoz i izvoz robe između Kine i zemalja primalaca u prosjeku za 8,6 odsto godišnje uz kumulativne dvosmjerne investicije koje prevaziaze 270 milijardi dolara u posljednjoj deceniji.

Jednosmjerna trgovina?

Komisija je takođe najavila uspjeh BRI-a u infrastrukturnoj povezanosti nakon značajnih projekata kao što su željeznički ekspres Kina-Evropa i Novi međunarodni trgovinski koridor kopno-more koji je povezao Kinu sa 300 luka u više od 100 zemalja.

Ali takva povezanost, primjećuje je Jau iz Atlantskog savjeta, takođe služi da se olakša još efikasniji damping kineske robe na drugim tržištima - što je jedan od razloga za očekivanu odluku Italije da napusti BRI.

Peking se ne osjeća obaveznim da preokrene stanje na tržištu, gdje koristi kineskom izvozu, rekao je Malik.

Jedan od ciljeva BRI-a su odnosi među ljudima. Međutim, to se izjalovilo, jer su se radnici u zemljama primaocima žalili da je Kina poslala do milion svojih radnika u inostranstvo da rade na BRI projektima umjesto da zapošljava lokalno stanovništvo, rekao je Li Ćiang, izvršni direktor China Labor V+Watch u Njujorku.

Dodao je da su se kineski radnici, koji su započeli ove poslove BRI u inostranstvu, žalili na eksploataciju, maltretiranje i u posljednje vrijeme neisplaćivanje plata, kako kineska ekonomija usporava.

"Poslije kašnjenja u plaćanju građevinskih radova, i dobavljači i izvođači su kasnili sa platama za [kineske] radnike čak tri do četiri mjeseca. Ponekad su se plate isplaćivale nakon što bi se radnici vratili u Kinu", rekao je Li za Glas Amerike na mandarinskom.

BRI 2.0 sa održivom vizijom?

Braneći plan BRI, Ksin Vang, predsjednik Čarigo centra za međunarodnu ekonomsku saradnju u Pekingu, rekao je za Glas Amerike na mandarinskom da je projekat uspio da proširi krug kineskih prijatelja i prekomorske trgovinske veze, istovremeno podstičući izgradnju infrastrukture i ekonomske aktivnosti u zemljama u razvoju.

Planirani kineski BRI 2.0 imaće naglasak na zelenom i visokotehnološkom razvoju, dodao je on.

Malik iz kompanije AidData takođe očekuje od Pekinga da poštuje ekološke, društvene standarde i standarde upravljanja u svojoj sljedećoj iteraciji BRI-a kako bi osigurao da se njihova imovina u projektima Pojas i put neće pretvoriti u obaveze.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG