Linkovi

"Izgradimo bolji svijet": Bidenova alternativa kineskoj inicijativi "Pojas i put"


Predsjednik Joe Biden govori o infrastrukturi u kampusu Flatirons Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju, 14. septembra 2021. u Arvandi, Colo.
Predsjednik Joe Biden govori o infrastrukturi u kampusu Flatirons Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju, 14. septembra 2021. u Arvandi, Colo.

Američki predsjednik Joe Biden iskoristio je margine Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, poznate kao COP26, kako bi potaknuo svoju viziju zelene, kolaborativne globalne infrastrukturne inicijative za koju je rekao da će postaviti "održivi put za neto nulu emisija do 2050.".

Plan bi mogao pružiti alternativu rasprostranjenoj kineskoj inicijativi "Pojas i put" (BRI).

"Inicijativa Build back better, zatim The Clean Green inicijativa Velike Britanije, te inicijative Global Gateway i Clean Green dio su zajedničkog napora partnera G-7 da isporuče visokokvalitetne, održive infrastrukture", rekao je Biden na okruglom stolu u Glasgowu u Škotskoj.

On i više od 100 drugih svjetskih čelnika potpisali su klimatske paktove kako bi pomogli održati globalno zagrijavanje ispod 1,5°C.

Biden je pokrenuo svoj plan "Izgradimo bolji svijet" (Build Back Better World), ili B3W, tokom samita G-7 održanog u junu, s ciljem stvaranja "korisno vođenog, transparentnog infrastrukturnog partnerstva visokih standarda" za pomoć u financiranju projekata u zemljama u razvoju.

Vozači voze cestom Mombasa, pored trenutnog gradilišta autoputa u Najrobiju, koji radi kineski izvođač China Road and Bridge Corporation (CRBC), u Najrobiju, Kenija, 12. jula 2021.
Vozači voze cestom Mombasa, pored trenutnog gradilišta autoputa u Najrobiju, koji radi kineski izvođač China Road and Bridge Corporation (CRBC), u Najrobiju, Kenija, 12. jula 2021.

To ovaj plan čini očitom alternativom pekinškoj inicijativi "Pojas i put" vrijednoj više triliona dolara. Taj međunarodni razvojni program finansirao je infrastrukturne projekte u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, a probio se i u Evropi.

"Postoji hitna potreba za razvojem infrastrukture u zemljama - prioritetna infrastruktura daje prioritet borbi protiv klimatskih promjena od trenutka kada lopata uđe u zemlju i pokrene zeleni ekonomski rast", rekao je Biden.

Temelji za američku inicijativu su već počeli. Dužnosnici predvođeni zamjenikom američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Daleepom Singhom ove sedmice su u Gani i Senegalu kako bi osmotrili infrastrukturne projekte. Turneja "sesija slušanja" uslijedila je nakon sličnog putovanja u Latinsku Ameriku u septembru, gdje je Singh predvodio međuagencijsku delegaciju u Kolumbiji, Ekvadoru i Panami. Planirano je još nekoliko putovanja u različite regije.

"Predsjednikova vizija za B3W je sarađivati s partnerima koji dijele naše demokratske vrijednosti na finansiranju i razvoju infrastrukture na način koji je transparentan, održiv, u skladu s visokim standardima i katalizira privatni sektor gdje je to moguće", saopšteno je iz Bijele kuće.

Ali ovaj skupi međunarodni pothvat mogao bi naići na domaće poteškoće. Bidenova domaća inicijativa "Izgradimo ponovo bolje" (Build Back Better) naišla je na otpor članova njegove vlastite Demokratske stranke, a predloženi je zakon posljednjih sedmica značajno smanjen.

Administracija je inzistirala na tome da američka javnost želi usluge koje se nude u više triliona dolara vrijednoj infrastrukturi i planovima potrošnje i da Kongres zadržava odobrenje.

"Od nas očekuju da završimo stvari", rekao je Biden. "Nastavljam jako da se zalažem da Demokratska stranka krene dalje i usvoji moj prijedlog zakona o infrastrukturi i prijedlog zakona 'Izgradimo ponovo bolje.'"

Tanak na detaljima

Službeni događaj lansiranja B3W u Sjedinjenim državama planiran je za početak sljedeće godine i uključivaće pojedinosti o nekim početnim projektima, koji su usmjereni na smanjenje 40 biliona dolara potrebnih zemljama u razvoju do 2035. Još nije jasno može li se B3W pojaviti kao održiva alternativa rasprostranjenom BRI-u.

"Nemamo dobar osjećaj o tome koliko će novca Sjedinjene Države potrošiti na to, niti u kojoj će mjeri druge zemlje sarađivati", rekao je Zack Cooper, viši stručni saradnik na American Enterprise Institutu. "A takođe nemamo pojedinosti o vremenskim okvirima."

Dužnosnik Bijele kuće priznao je da plan ima svoj smjer.

"Mi smo tek počeli, dok BRI postoji godinama i godinama", rekao je dužnosnik za Glas Amerike (VOA).

Dok američki dužnosnici kreću na svoju B3W turneju, zemlje će tražiti dokaz da Sjedinjene Države nude zdraviju alternativu BRI-u, koji je narušen negativnim ekološkim i društvenim uticajima, nedostatkom transparentnosti i korupcijom, a kritikovan je i zbog toga što je ostavio vlade širom svijeta da se bore sa dugovima.

Jasno je da su neke zemlje zainteresovane da imaju opcije izvan onoga što Kina može ponuditi. Takođe, na Samitu u Glasgowu, glavni proizvođač ugljena u Južnoj Africi potpisao je ugovor vrijedan 8,5 milijardi dolara sa Sjedinjenim Državama, Evropskom unijom i drugim evropskim državama za instaliranje više čistih energetskih alternativa i za pomoć radnicima na koje bi prelazak s ugljena mogao uticati.

Svjetski lideri prisustvuju sastanku o inicijativi "Ponovo izgradimo bolji svijet" na COP26 klimatskom samitu UN-a, 2. novembra 2021. u Glasgowu, Škotska.
Svjetski lideri prisustvuju sastanku o inicijativi "Ponovo izgradimo bolji svijet" na COP26 klimatskom samitu UN-a, 2. novembra 2021. u Glasgowu, Škotska.

U nekim slučajevima, međutim, BRI je dobrodošao.

"Kineska ulaganja posebno su privlačna za zemlje s lošim stanjem ljudskih prava i visokim nivoom korupcije, upravo zato što su njihovi uslovi fleksibilniji i manje ograničeni propisima", rekao je Lucas Myers, koordinator programa za jugoistočnu Aziju u azijskom programu Wilson Centra.

"Izazov za Washington je hodati po tankoj žici osiguravanja fleksibilnosti i isplativosti uz pridržavanje strožih fiskalnih standarda, standarda ljudskih prava i okoliša", rekao je.

I dok se administracija u ovom trenutku možda neće moći takmičiti s BRI-jem u tom smislu, čini se da ciljaju na ulaganja u područja u kojima se Peking suočio s problemima.

"Svaki od četiri stupa B3W-a - klima, zdravlje, digitalnost i rod - područja su u kojima Sjedinjene Države i njihovi partneri iz G-7 imaju komparativne prednosti", rekao je Jonathan E. Hillman, viši saradnik na ekonomskom programu Centra za strateške i međunarodne studije.

Analitičari, takođe, kažu da bi na kraju B3W mogao biti sposoban parirati financijskoj moći BRI-a - ako administracija može iskoristiti finansiranje privatnog sektora. Procjene koliko košta BRI uveliko variraju, od samo 1 bilion dolara do čak 8 biliona dolara.

"Ako Sjedinjene Države i njihovi partneri mogu mobilizirati ulaganja iz mirovinskih fondova, društava za životno osiguranje i drugih institucionalnih ulagača, B3W bi mogao biti puno veći od kineskog BRI-a", rekao je Hillman.

Dodao je da, iako će trebati vremena za pripremu projekata koji se mogu isplatiti, napori kao što je Blue Dot Network, mehanizam američkog State Departmenta koji potvrđuje da infrastrukturni projekti zadovoljavaju robusne međunarodne standarde kvalitete, mogli bi olakšati investitorima iz privatnog sektora.

Nadamo se da će, kako rezultati uspješnih projekata budu rasli, sve više zemalja biti privučeno inicijativi, rekao je Hillman. A učinak bi mogao biti eksponencijalno veći, ako Washington može koordinirati s drugim razvojnim programima istomišljenika.

"Japan, jedan od članica G-7, zapravo je najveći ulagač FDI-a (direktnih stranih ulaganja) u regiji, s velikim iskustvom i mrežama širom jugoistočne Azije", rekao je Myers, dodajući da SAD mogu iskoristiti neke od tokijskih stručnih znanja i relacija.

Ključ je pružanje atraktivne vizije, uvjerljivih prednosti i praktičnih poticaja, rekao je Hillman.

"Diplomatija zamke duga"

Dok SAD ima dugu reputaciju u pomaganju drugim zemljama u izgradnji svoje infrastrukture, uključujući obnovu poslijeratne zapadne Evrope prema Marshallovom planu, Trumpova administracija prva je osudila kinesku međunarodnu investicijsku strategiju.

U govoru 2018., bivši potpredsjednik Mike Pence optužio je kineskog čelnika Xi Jinpinga da je proširio svoj uticaj "diplomatijom zamke duga".

"Danas ta zemlja nudi stotine biliona dolara infrastrukturnih zajmova vladama od Azije preko Afrike do Evrope, pa čak i Latinske Amerike", rekao je Pence. "Ipak, uslovi tih zajmova su u najboljem slučaju nerazumljivi, a beneficije se u velikoj mjeri slijevaju u Peking."

U svom putovanju u Aziju 2018. godine, Pence je istaknuo ono što je tada bila vodeća američka alternativa - US International Development Finance Corporation (DFC) - novu agenciju s portfeljem od 60 milijardi dolara za podršku privatnim investicijama za infrastrukturne projekte širom svijeta.

Do sada se agencija nije pokazala održivom alternativom za BRI, a DFC trenutno tvrdi da ima 57 tekućih projekata širom svijeta ukupne vrijednosti oko 2,5 milijardi dolara. To je možda zato što je inicijativa korištena kao alat za postizanje Trumpovog kratkoročnog geopolitičkog cilja, uključujući i Bliski istok. Ponuđena su ulaganja kako bi se zemlje potaknule da potpišu Abrahamov sporazum, kojim je Trump nastojao osigurati diplomatsko priznanje Izraelu.

Anita Powell iz Glasa Amerike VOA doprinijela je ovoj priči.
XS
SM
MD
LG