Linkovi

Predsjednik Indonezije otvorio prvu brzu željeznica u jugoistočnoj Aziji, projekat finansirala Kina


Brzi voz je parkiran tokom ceremonije otvaranja prve brze željeznice u jugoistočnoj Aziji na stanici Jakarti, Indonezija, 2. oktobra 2023.
Brzi voz je parkiran tokom ceremonije otvaranja prve brze željeznice u jugoistočnoj Aziji na stanici Jakarti, Indonezija, 2. oktobra 2023.

Indonežanski predsjednik Joko Widodo otvorio je u ponedjeljak brzu željeznicu koja povezuje glavni grad zemlje s gradom Bandungom, projekat koji podržava Kina.

Projekat vrijedan 7,3 milijarde dolara najvećim dijelom je finansirala Kina.

Željeznica duga 142 kilometra predstavlja predsjednikov vodeći infrastrukturni projekat i dio je kineske inicijative Pojas i put.

Projekat je bio opterećen kašnjenjima i rastućim troškovima.

Maksimalna radna brzina voza mogla bi dostići 350 kilometara na sat, rekao je predsjednik Indonezije, nazvavši to "modernizacijom našeg masovnog transporta koji je ekološki prihvatljiv".

On je rekao da je riječ o najbržoj želježnici u jugoistočnoj Aziji.

Željeznica, koja povezuje Jakartu sa Bandungom, smanjit će vrijeme putovanja između gradova sa sadašnja tri sata na oko 40 minuta.

Željeznicu je izgradio konzorcij indonezijskih i kineskih kompanija.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG