Linkovi

Kina mora djelovati brzo kako bi podstakla oporavak, kaže visoki ekonomski zvaničnik


Dostavljači sortiraju pakete na pokretnoj traci, uoči šoping festivala "618", na logističkoj stanici u Pekingu, 12. juna 2023.
Dostavljači sortiraju pakete na pokretnoj traci, uoči šoping festivala "618", na logističkoj stanici u Pekingu, 12. juna 2023.

Kina mora pojačati mjere što je prije moguće kako bi nakon Covida potaknula posrnuli oporavak druge najveće svjetske ekonomije, rekao je u nedjelju visoki ekonomski zvaničnik u najvišem političkom savjetodavnom tijelu zemlje.

Analitičari velikih međunarodnih banaka snizili su prognoze ekonomskog rasta za 2023. nakon što su podaci iz maja pokazali da je potražnja oslabila u Kini i inozemstvu, povećavajući argumente za dodatne poticaje.

„Bolje je uvesti mjere ranije [radije] nego kasnije”, rekao je Ning Jizhe, zamjenik čelnika ekonomskog odbora Kineske narodne političke savjetodavne konferencije (CPPCC) i bivši potpredsjednik Nacionalnog povjerenstva za razvoj i reforme (NDRC).

Kineska ekonomija se uočava se s velikim pritiskom i oporavak je nestabilan i neuravnotežen, rekao je Ning, koji je također bivši šef Nacionalnog ureda za statistiku.

Snaga makroekonomskih mjera „ne bi trebala biti mala” kako bi se spriječila „kontrakcija ekonomske spirale” u globalnom usporavanju, rekao je Ning.

Kineski kabinet ovog se mjeseca sastao kako bi raspravljao o mjerama za poticanje ekonomskog rasta, obećavajući pravodobno uvođenje politika i poduzimanje snažnijih mjera kao odgovor na promjene u ekonomskoj situaciji.

Nacionalne referentne kamatne stope na kredite (LPR) snižene su u utorak u prvom takvom smanjenju u 10 mjeseci, dok je petogodišnja LPR smanjena za manje od očekivanih 10 baznih bodova.

Kineska centrala banka vjerojatno će dodatno smanjiti kreditne stope, ali nevoljkost zaduživanja među privatnim kompanijama i kućanstvima znači da bi kontinuirano ublažavanje politike moglo naštetiti bankama koje se već bore s pritiskom marže, kažu analitičari.

XS
SM
MD
LG