Linkovi

SAD ne odustaju od Bidenovog komentara o "diktatoru Xi-ju"


Kineski predsjednik Xi Jinping na sastanku s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, 19. juna 2023.
Kineski predsjednik Xi Jinping na sastanku s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, 19. juna 2023.

Bijela kuća ne odustaje od komentara predsjednika Joea Bidena koji je nazvao kineskog predsjednika Xi Jinpinga diktatorom.

"Ne bi trebalo da bude iznenađenje što predsjednik otvoreno govori o Kini i razlikama koje imamo - mi sigurno nismo sami u tome", rekao je visoki zvaničnik administracije u izjavi poslanoj Glasu Amerike u srijedu.

Na kalifornijskom prikupljanju sredstava za njegovu predsjedničku kampanju 2024. u utorak, Biden je rekao da Xi nije bio svjestan i da mu je neugodno zbog navodnog kineskog špijunskog balona koji je letio iznad američke teritorije, a koji je američka vojska oborila u februaru.

"To je velika sramota za diktatore, kada ne znaju šta se dogodilo", rekao je Biden. "Kada je oboren, bio je veoma posramljen. Negirao je da je (balon)uopšte bilo tamo."

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova uzvratilo je rekavši da su Bidenove izjave "ozbiljno narušile političko dostojanstvo Kine i da predstavljaju javnu političku provokaciju".

"Relevantne primjedbe američke strane su krajnje smiješne i neodgovorne. One ozbiljno krše osnovne činjenice, diplomatski protokol i političko dostojanstvo Kine", rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning na brifingu u srijedu. "Kina je snažno nezadovoljna i čvrsto se protivi tome."

US Not Backing Down on Biden Calling China's Leader a 'Dictator'
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Medijima je obično zabranjeno da snima takve događaje prikupljanja sredstava, ali Bijela kuća je dala transkript Bidenovih primjedbi.

Komentari su bili posebno zapaženi jer su izneseni dan nakon što je državni sekretar Antony Blinken posjetio Peking kako bi popravio bilateralne odnose koji su dosegli istorijski minimum. Blinkenovu posjetu, prvobitno zakazanu za februar, Washington je odložio nakon što je špijunski balon uništen.

Iako Blinkenova posjeta nije dovela do većeg pomaka, on i Xi su se složili da stabilizuju rivalstvo između SAD-a i Kine kako ono ne bi prešlo u sukob.

Washington odbacuje ideju da su Bidenovi komentari kontraproduktivni za napore njegovog visokog diplomate.

"Nastavit ćemo odgovorno upravljati ovim odnosom, održavati otvorene linije komunikacije s NR Kinom, ali to, naravno, ne znači da nećemo biti otvoreni i otvoreni u vezi naših razlika," rekao je glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel na svom brifingu u srijedu .

"Bili smo vrlo jasni u vezi oblasti u kojima se ne slažemo, uključujući jasne razlike koje vidimo kada su u pitanju demokratije i autokratije," dodao je on.

Bidenovi komentari donijeli su novi fokus na incident sa špijunskim balonom koji su zvaničnici administracije nastojali staviti iza sebe otkako je predsjednik signalizirao otopljavanje odnosa u maju, nakon sastanka između savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i visokog diplomate Komunističke partije Wang Yija.

Domaći pritisak

Biden se suočava sa domaćim pritiskom republikanaca u Kongresu koji su nastojali da njegovu administraciju prikažu kao slabu prema Kini i okarakterisali napore da se poprave veze s Pekingom kao smirivanje.

"Bidenova administracija koči akcije američke nacionalne sigurnosti kako bi jurila za beskorisne razgovore s KPK", rekao je predstavnik Michael McCaul, republikanski predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma, u izjavi koja se odnosi na Komunističku partiju Kine.

Prošle sedmice grupa republikanskih senatora poslala je pismo Bidenu pozivajući na javnu procjenu njegove administracije o špijunskom balonu i izražavajući frustraciju zbog njenog "neuspjeha da se suoči s drskim prijetnjama Kine po sigurnost i suverenitet Amerike".

"Republikanci to neće pustiti jer im to obezbjeđuje dodatnu municiju", rekao je Michael Swaine, viši naučni saradnik na Quincy Institute for Responsible Statecraft. "U stranci se dešava snajpersko djelovanje, ljudi u Kongresu koji misle da bolje znaju kako upravljati vezom, kada to ne znaju", rekao je za Glas Amerike.

Rastuće tenzije

Gorka retorika pokazuje koliko je izazovno spustiti tenzije i pokrenuti komunikaciju između dva rivala.

"Ako angažmane koje vidimo onda prate takve direktne kritike od strane vrlo visokih zvaničnika, mislim da će se kineska strana zapitati koja je uopće poenta angažmana", rekao je Zack Cooper, viši saradnik u American Enterprise Institute.

„Mislim da će vjerovatno biti prilično teških razgovora između Pekinga i Vašingtona u narednih nekoliko dana i narednih nekoliko nedelja“, rekao je Kuper za Glas Amerike.

Moskva je takođe osudila Bidenove komentare. Kremlj je u srijedu rekao da komentari odražavaju "nepredvidivu" vanjsku politiku američke administracije.

"Ovo je vrlo kontradiktorna manifestacija američke vanjske politike, koja ukazuje na značajan element nepredvidljivosti", rekao je portparol Dmitrij Peskov.

XS
SM
MD
LG