Linkovi

Biden kineskog predsjednika nazvao diktatorom, Kina odgovorila


Kombinovana slika prikazuje američkog predsjednika Joea Bidena u Washingtonu, 6. novembra 2021., i kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Braziliji, Brazil, 13. novembra 2019.
Kombinovana slika prikazuje američkog predsjednika Joea Bidena u Washingtonu, 6. novembra 2021., i kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Braziliji, Brazil, 13. novembra 2019.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je izjednačio svog kineskog kolegu Xi Jinpinga sa "diktatorima" dok se obraćao na donatorskom prijemu Demokratske stranke u prisustvu novinara.

Govoreći na prikupljanju sredstava u sjevernoj Kaliforniji, Biden je rekao da je Xi bio ljut zbog incidenta u februaru kada je kineski balon za koji Washington kaže da je korišten za špijuniranje preletio Sjedinjene Države prije nego što su ga oborili američki vojni avioni.

"Razlog zašto se Xi Jinping jako uznemirio kada sam oborio taj balon sa dvije kutije puna špijunske opreme je što nije znao da je tamo", rekao je Bajden.

"Ozbiljan sam. To je bila velika sramota za diktatore, kada ne znaju šta se događa."

Bidenove izjave uslijedile su u danima nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken zaključio posjetu Pekingu s ciljem ponovnog uspostavljanja linija komunikacije kako bi se izbjegao sukob između dvije globalne sile.

Višestruko rivalstvo između Kine i Sjedinjenih Država pretvorilo se u potpunu diplomatsku krizu nakon februarskog incidenta s balonom.

Odgovarajući na Bidenove komentare u srijedu, Peking ih je osudio kao "otvorenu političku provokaciju".

"Relevantne primjedbe američke strane su krajnje apsurdne i neodgovorne, ozbiljno krše osnovne činjenice, diplomatski protokol i političko dostojanstvo Kine", rekla je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning na brifingu.

"Kina je snažno nezadovoljna i čvrsto se protivi tome", rekla je ona.

"Bidenova velika usta su loš izbor", rekao je Wu Xinbo, direktor Centra za američke studije na Univerzitetu Fudan u Šangaju.

"Uzajamno povjerenje je ono što Kina naglašava, tako da su Bidenovi komentari vrlo destruktivni i štetni", rekao je Wu, dodajući da te primjedbe možda neće u potpunosti poništiti ono što je Blinken postigao tokom svoje posjete Kini.

Biden, koji se sa 80 godina kandiduje za reizbor, u utorak je odbacio zabrinutost oko azijskog giganta, rekavši donatorima da "Kina ima stvarne ekonomske poteškoće".

I dalje na temu Kine i Xija, Biden je rekao da smo "sada u situaciji da želi ponovo da ima vezu".

Blinken je "odradio dobar posao" na svom putovanju u Peking, ali "trebaće vremena", dodao je Biden.

Američki predsjednik je iznio još jednu bodljikavu tačku u vezi s Kinom kojom upravljaju komunisti: nedavni samit na kojem su lideri Australije, Indije, Japana i Sjedinjenih Država – poznati kao Grupa Quad – nastojali poboljšati mir i stabilnost u azijsko-pacifičkom pomorstvu region.

Četiri zemlje "ruku pod ruku rade u Južnom kineskom moru i Indijskom okeanu", rekao je Biden.

"Ono što je on (Xi) bio stvarno uznemiren je to što sam insistirao da ujedinimo... takozvani Quad", rekao je Bajden.

Utorak nije bio prvi put da je Biden dao značajne, čak i provokativne izjave na prijemima za prikupljanje sredstava, obično manjim događajima na kojima su kamere i snimanja zabranjeni, ali na kojima novinari mogu slušati i transkribovati predsjednikove uvodne riječi.

Na jednom takvom događaju prošlog oktobra, na primjer, Biden je govorio o prijetnji nuklearnog "Armagedona" iz Rusije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG