Linkovi

Poznato lice za SAD: Wang se vraća kao ministar vanjskih poslova Kine


Wang Yi
Wang Yi

Odluka Kine da ponovo imenuje svog diplomatu Wang Yija za ministra vanjskih poslova mjesec dana nakon što je bivša zvijezda u usponu Qin Gang nestala iz javnosti znači da će Washington imati posla sa poznatim licem u nastojanju da uspostavi stabilne odnose sa svojim glavnim strateškim rivalom.

Ali Wangov povratak na funkciju koju je obavljao većinu protekle decenije vjerovatno neće promijeniti putanju problematičnih bilateralnih odnosa ili odagnati zabrinutost oko neprozirnog rada vlade predsjednika Xi Jinpinga.

Smjena Qina, navodnog štićenika Xi-ja, u utorak je uslijedila jedva pola godine nakon što je preuzeo tu ulogu. 57-godišnji bivši ambasador u Sjedinjenim Državama i Xi-jev pomoćnik preuzeo je ministarstvo u decembru, ali nije viđen u javnosti od 25. juna kada se susreo s diplomatama u posjeti u Pekingu.

Ministarstvo je saopštilo da je bio van posla iz zdravstvenih razloga, ali nije dalo detalje.

Wang, poznat u Washingtonu po svom oštrom intelektu i ponekad agresivnoj odbrani pozicija Kine, godinama je konstanta u američko-kineskim odnosima.

Analitičari sa sjedištem u Washingtonu kažu da bi Wangov povratak trebao pomoći kineskom ministarstvu vanjskih poslova da nastavi s normalnim radom nakon sedmica međunarodnih spekulacija o Qinovoj sudbini.

Ali malo je vjerovatno da će to donijeti bilo kakvo veće poboljšanje u napetim američko-kineskim odnosima, koji su dosegli najnižu tačku u posljednjih nekoliko desetljeća.

"Ništa od ovoga ne mijenja strukturalne razloge za trvenje u odnosima", rekao je Joseph Torigian, stručnjak za kineske komunističke vođe na Američkom univerzitetu u Washingtonu.

Kineska ambasada u Washingtonu nije odgovorila na zahtjev Reutersa za komentar.

Na brifingu u utorak, zamjenik glasnogovornika američkog State Departmenta Vedant Patel rekao je da je na Kini da izabere svog ministra vanjskih poslova, a Blinken se sastao s Wangom više puta.

Wangovo ponovno mjesto ministra vanjskih poslova sugerira želju u Pekingu za stabilne odnose s SAD prije vjerovatnih Xijevih sastanaka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom kasnije ove godine na marginama globalnih samita, uključujući G20 u Indiji u septembru i okupljanje lidera APEC-a u Kaliforniji u novembru.

"S obzirom na niz velikih međunarodnih sastanaka koji se spremaju, Xi je zabranio nekoga ko ima veze sa mnogim njegovim stranim kolegama", rekao je Rorry Daniels, generalni direktor Asia Society Policy Institute. "U vremenima neizvjesnosti, Kina želi kontinuitet i predvidljivost u ovoj poziciji."

Američke i kineske diplomate se bore s nizom spornih pitanja, uključujući sve agresivnije akcije Kine u vezi s Tajvanom, otokom koji ima samoupravu za koje tvrdi da je svoje, i kontrolom izvoza Sjedinjenih Država koja ima za cilj ometanje sposobnosti Kine da razvije napredne poluvodiče.

Imajući u vidu ove izazove, Wangov staž u kineskoj vladajućoj Komunističkoj partiji mogao bi biti od pomoći SAD-u.

U kineskom sistemu, najviši diplomata nije ministar vanjskih poslova, već direktor komisije za vanjske poslove Komunističke partije Kine, uloga koju će Wang i dalje imati.

Jude Blanchette, stručnjak za Kinu u Washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da je Wangov istovremeni položaj na dva najviša spoljnopolitička položaja u zemlji uklonio sloj birokratije za američke sagovornike.

I kao član vladajućeg Politbiroa Komunističke partije od 24 člana, Wang je diplomata sa nedvojbeno većim uticajem na najviše kineske lidere od svog prethodnika.

Čak i dok je Qin bio ministar vanjskih poslova, Blinken je imao kontakte s Wangom, iako su razmjene povremeno bile hladne, posebno nakon što je navodni kineski špijunski balon prešao američki zračni prostor i oboren ranije ove godine, što je navelo Wanga da ukori Washington zbog njegove "histerične" reakcije .

Ipak, Wangovo ponovno imenovanje znak je problema u kineskom vanjskopolitičkom establišmentu, rekla je Blanchette.

"Veća priča ovdje je čista nepredvidljivost i neprozirnost kineskog sistema, koji može vidjeti da visoki zvaničnik vanjske politike bude bačen u crnu rupu na mjesec dana sa apsolutno nula informacija iz Pekinga", rekao je.

U utorak je sadržaj u kojem se spominje Qin brzo uklonjen sa web stranice kineskog ministarstva vanjskih poslova nakon Wangovog imenovanja. Kartica na web stranici koja obično sadrži biografiju ministra vanjskih poslova jednostavno glasi "Ažuriranje".

Izbor Wanga za tu ulogu također je odrazio nedostatak dobrih opcija za Peking, rekao je Craig Singleton, zamjenik direktora kineskog programa u Fondaciji za odbranu demokratija.

"Jednostavno, i dalje nedostaje iskusnih kineskih diplomata kojima Xi vjeruje i poseduju potrebno američko iskustvo za ovu vrlo vidljivu ulogu", rekao je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG