Linkovi

Najviši kineski lideri kažu da se privreda "suočava s novim poteškoćama"


Horizont Centralne poslovne četvrti u Pekingu 30. aprila 2023.
Horizont Centralne poslovne četvrti u Pekingu 30. aprila 2023.

Najviši kineski lideri rekli su da se ekonomija suočava s "novim poteškoćama i izazovima" na sastanku Politbiroa od 24 člana u ponedjeljak.

Najviši zvaničnici u zemlji okupljaju se svake godine krajem jula kako bi razmotrili ekonomsku situaciju prije tradicionalne ljetne pauze u avgustu.

Ove godine su se sastali jer je oporavak u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji nakon pandemije COVID-19 bio na izdisaju, velikim dijelom zbog spore potrošačke potrošnje.

"Na sastanku je istaknuto da se sadašnje ekonomsko poslovanje suočava sa novim poteškoćama i izazovima, uglavnom zbog nedovoljne domaće potražnje, poteškoća u poslovanju pojedinih preduzeća, visokih rizika i skrivenih opasnosti u ključnim oblastima, te složenog i teškog vanjskog okruženja", navodi se u izvještaju sa sastanka, na državnoj televiziji CCTV.

Politbiro se u ponedjeljak složio da Kina mora "provesti preciznu i efikasnu makroekonomsku regulativu, ojačati anticikličku regulativu i političke rezerve", navodi CCTV.

Sastanak, koji je predvodio predsjednik Xi Jinping, također je pozvao na napore za proširenje domaće potrošnje i "blagovremeno prilagođavanje i optimizaciju politike nekretnina", saopćila je CCTV.

Tužni podaci

Niz sumornih ekonomskih podataka u posljednjih nekoliko mjeseci pojačao je pozive zvaničnicima da objave mjere podrške.

Kina je ovog mjeseca saopštila da je njena ekonomija porasla 6,3 posto u drugom tromjesečju, mnogo slabije od 7,1 posto predviđenih u istraživanju analitičara AFP-a.

Razočaravajuće rezultate došlo je unatoč vrlo niskoj osnovici u poređenju s prošlom godinom, kada je zemlju pogodila serija karantina COVID-a u većim gradovima.

U odnosu na kvartal - što se smatra realnijom osnovom za poređenje - rast je iznosio 0,8 posto, što je znatno manje u odnosu na 2,2 posto zabilježenih u periodu januar-mart, prvom punom periodu nakon ukidanja nultih ograničenja za COVID-19.

Nezaposlenost mladih skočila je na rekordnih 21,3 posto u junu, u odnosu na 20,8 posto u maju.

I sektor nekretnina i dalje je u previranju, s velikim investitorima koji ne uspijevaju da završe stambene projekte, što je izazvalo proteste i bojkote hipoteka od strane kupaca nekretnina.

Iako je Narodna banka Kine prošlog mjeseca smanjila kamatne stope i vlasti su se obavezale da će pomoći problematičnom sektoru nekretnina, bilo je vrlo malo konkretnih akcija iz Pekinga.

"Ključ za promatranje sastanka nisu konkretne mjere politike, već politički ton koji su postavili najviši lideri", napisao je ekonomist Macquarie Larry Hu u bilješci.

"Vlada je spomenula 'jačanje anticikličkih politika', ali se ton vezan za fiskalnu i monetarnu politiku ne razlikuje značajno od ranije", rekao je Zhiwei Zhang, glavni ekonomista u Pinpoint Asset Management.

Zhang je rekao da se čini da poziv za podršku sektoru nekretnina pokazuje da je vlada "prepoznala važnost promjene politike u ovom sektoru za stabilizaciju ekonomije".

"Ne očekujemo da će kreatori politike pokrenuti stimulativni paket nalik na bazuku", rekao je Hu iz Macquarieja. „Verovatnije je da će nastaviti da uvode stimulativne mjere na parcijalni način."

Mjere za promociju kupovine

Kina je u petak predstavila nekoliko mjera za podsticanje kupovine automobila, dok su najavljene i druge mjere za promoviranje vještačke inteligencije i potrošnje elektronike.

Peking ove godine ima za cilj rast od oko 5 posto, jedan od najnižih ciljeva koje je azijski gigant postavio u posljednjih nekoliko decenija, a za koji je premijer Li Qiang upozorio da neće biti lako postići.

XS
SM
MD
LG