Linkovi

Kina kritikuje američko pooštravanje pravila o izvozu čipova


Kina je kritizirala pooštravanje američkih pravila o izvozu poluvodiča, rekavši da su stvorili više prepreka trgovini i više neizvjesnosti u industriji čipova.

Bidenova administracija je prošle sedmice revidirala pravila s ciljem da Kini oteža pristup čipovima umjetne inteligencije i alatima za proizvodnju čipova u SAD, što je dio većeg napora da se pekinška industrija za proizvodnju čipova sputava zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

"SAD su proširile koncept nacionalne sigurnosti, proizvoljno revidirale pravila i pooštrile mjere kontrole. To ne samo da je postavilo više prepreka i nametnulo veći teret usklađenosti kineskim i američkim kompanijama koje žele da rade ekonomski zajedno u trgovini. Također su stvorile ogromnu neizvjesnost za globalnu industriju poluvodiča", rekao je glasnogovornik Ministarstva trgovine, navodi se saopćenju.

Portparol je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da ovaj potez SAD "ozbiljno utiče na obostrano korisnu saradnju između kineskih i stranih preduzeća i šteti njihovim legitimnim pravima i interesima. Kina se tome odlučno protivi".

SAD su prošlog oktobra nametnule pravila koja zabranjuju izvoz i kompanije poput Nvidije i AMD-a su pogođene tim pravilima.

"Kina je spremna da radi sa svim stranama na jačanju obostrano korisne saradnje i unapređenju bezbjednosti i stabilnosti globalne industrije poluprovodnika i lanca snabdijevanja", rekao je portparol.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG