Linkovi

Reuters: Kineska vojska i vlada nabavljaju Nvidia čipove uprkos zabrani SAD


Ilustracija
Ilustracija

Kineska vojna tijela, državni instituti za istraživanje umjetne inteligencije i univerziteti su tokom prošle godine kupili male serije Nvidia poluprovodnika kojima su SAD zabranile izvoz u Kinu, navodi Reuters, pokazuje tenderska dokumentacija.

Prodaja uglavnom nepoznatih kineskih dobavljača naglašava poteškoće s kojima se Washington suočava, uprkos svojim zabranama, u potpunom prekidu pristupa Kini naprednim američkim čipovima koji bi mogli potaknuti napredak u AI i sofisticiranim kompjuterima za njenu vojsku.

Kupovina ili prodaja vrhunskih američkih čipova nije nezakonita u Kini, a javno dostupna tenderska dokumentacija pokazuje da je desetine kineskih subjekata kupilo i primilo Nvidia poluprovodnike od uvođenja ograničenja.

To uključuje A100 i moćniji H100 čip – čiji je izvoz u Kinu i Hong Kong zabranjen u septembru 2022. – kao i sporije A800 i H800 čipove koje je Nvidia tada razvila za kinesko tržište, ali su također zabranjeni prošlog oktobra.

Jedinice za grafičku obradu – vrsta čipa – koje je izgradila Nvidia se naširoko smatraju superiornijim od konkurentskih proizvoda za rad s umjetnom inteligencijom jer mogu efikasnije obraditi ogromne količine podataka potrebnih za zadatke mašinskog učenja.

Kontinuirana potražnja i pristup zabranjenim Nvidia čipovima također naglašava nedostatak dobrih alternativa za kineske firme uprkos nastanku razvoja konkurentskih proizvoda Huawei i drugih. Prije zabrane, Nvidia je imala 90% udjela na kineskom tržištu AI čipova.

Kupci su uključivali elitne univerzitete, kao i dva subjekta koji su podložni američkim izvoznim ograničenjima - Harbinski institut za tehnologiju i Univerzitet za elektronsku nauku i tehnologiju Kine, koji su optuženi za umiješanost u vojna pitanja ili pripadnost vojnom tijelu suprotno američkom nacionalni interes.

Prvi je u maju kupio šest Nvidia A100 čipova kako bi obučio model sa dubokim učenjem. Potonji je kupio jedan A100 u decembru 2022. Njegova namjena nije utvrđena.

Nijedan od kupaca navedenih u ovom članku nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Reutersov pregled je otkrio da ni Nvidia ni prodavci koje je odobrila kompanija nisu među identificiranim dobavljačima. Nije bilo jasno kako su dobavljači nabavili svoje Nvidia čipove.

Međutim, nakon američkih ograničenja, pojavilo se podzemno tržište za takve čipove u Kini. Kineski dobavljači su ranije rekli da otimaju višak zaliha koji se nađe na tržištu nakon što Nvidia isporučuje velike količine velikim američkim firmama ili uvoze preko kompanija koje su lokalno registrovane u mjestima kao što su Indija, Tajvan i Singapur.

Reuters je zatražio komentar od 10 dobavljača navedenih u tenderskoj dokumentaciji, uključujući i one spomenute u ovom članku - niko od njih nije odgovorio.

Nvidia je rekla da je u skladu sa svim primjenjivim zakonima o kontroli izvoza i zahtijeva od svojih kupaca da učine isto.

"Ako saznamo da je kupac izvršio nezakonitu preprodaju trećim stranama, poduzet ćemo hitne i odgovarajuće mjere", rekao je portparol kompanije.

Američko ministarstvo trgovine odbilo je da komentariše. Američke vlasti su obećale da će zatvoriti rupe u ograničenjima izvoza i krenule su da ograniče pristup čipovima jedinicama kineskih kompanija koje se nalaze izvan Kine.

Chris Miller, profesor na Univerzitetu Tufts i autor knjige "Rat čipova: borba za najkritičniju tehnologiju na svijetu", rekao je da je nerealno misliti da bi američka izvozna ograničenja mogla biti neprobojna s obzirom na to da su čipovi mali i da se lako mogu prokrijumčariti.

Glavni cilj je "baciti pijesak u zupčanike kineskog razvoja umjetne inteligencije" tako što će otežati izgradnju velikih klastera naprednih čipova sposobnih za obuku AI sistema, dodao je.

VOJNI I AI KUPCI

Pregled uključuje više od 100 tendera na kojima su državni subjekti nabavili čipove A100 i desetine tendera od oktobarske zabrane kupovine A800.

Tenderi objavljeni prošlog mjeseca također pokazuju da je Univerzitet Tsinghua nabavio dva H100 čipa, dok je laboratorija koju vodi Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija nabavila jedan.

Među kupcima je jedan neimenovani entitet Narodnooslobodilačke vojske sa sjedištem u gradu Wuxi, provincija Jiangsu, prema tenderima iz vojne baze podataka. Tražio je 3 A100 čipa u oktobru i jedan H100 čip ovog mjeseca.

Vojni tenderi u Kini često su jako redigovani i Reuters nije mogao da sazna ko je dobio ponude ili razlog kupovine.

Većina tendera pokazuje da se čipovi koriste za AI. Količine većine kupovina su, međutim, vrlo male, daleko od onoga što je potrebno za izgradnju sofisticiranog AI modela od nule.

Model sličan OpenAI GPT-u bi zahtijevao više od 30.000 Nvidia A100 kartica, prema istraživačkoj firmi TrendForce. Ali nekolicina njih može pokrenuti složene zadatke mašinskog učenja i poboljšati postojeće AI modele.

U jednom primjeru, Institut za umjetnu inteligenciju Shandong je prošlog mjeseca dodijelio ugovor od 290.000 juana (40.500 dolara) za 5 A100 čipova sa Shandong Chengxiang Electronic Technology.

Mnogi od tendera predviđaju da dobavljači moraju isporučiti i instalirati proizvode prije primanja uplate. Većina univerziteta je također objavila obavještenja koja pokazuju da je transakcija završena.

Univerzitet Tsinghua, nazvan Kineski Massachusetts Institute of Technology, je plodan izdavalac tendera i kupio je oko 80 A100 čipova od zabrane 2022. godine.

U decembru je Univerzitet Chongqing objavio tender za jedan A100 čip u kojem je eksplicitno navedeno da ne može biti polovan ili rastavljen, već da mora biti "potpuno nov". Isporuka je završena ovog mjeseca,

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG