Linkovi

Sud u Hong Kongu naložio likvidaciju giganta China Evergrande zbog duga od 300 milijardi dolara


Pogled iz zraka na stambeni kompleks kineskog investitora Evergrande u Nanjingu, u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu, 29. januara 2024.
Pogled iz zraka na stambeni kompleks kineskog investitora Evergrande u Nanjingu, u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu, 29. januara 2024.

Sud u Hong Kongu naredio je China Evergrandeu, najzaduženijem investitoru za nekretnine na svijetu, likvidaciju nakon neuspjelog pokušaja vraćanja 300 milijardi dolara duga, što je podstaklo strah Kine od rastućeg tereta duga.

Sudija Linda Chan rekla je u ponedjeljak da je prikladno da sud naloži Evergrandeu da prekine svoje poslovanje s obzirom na "nedostatak napretka od strane kompanije da iznese održiv prijedlog za restrukturiranje", kao i zbog nesolventnosti Evergrandea.

China Evergrande Group jedan je od najvećih u nizu kineskih razvojnih kompanija koji su propale od 2020. pod službenim pritiskom da obuzdaju rastuće dugove koje vladajuća Komunistička partija smatra prijetnjom za usporavanje kineskog ekonomskog rasta.

Ali suzbijanje prekomjernog zaduživanja dovelo je industriju nekretnina u krizu, čineći je kočnicom za ekonomiju, jer su mnogi drugi investitori upali u nevolje, a njihovi problemi su se širili kroz finansijske sisteme u i izvan Kine.

Globalna finansijska tržišta su ranije bila potresena strahom da bi likvidacija Evergrandea mogla izazvati globalne šokove. Ali kineski regulatori rekli su da bi se rizici mogli obuzdati. Samo nekoliko milijardi dolara Evergrandeovog duga duguje se stranim kreditorima.

Nejasno je kako će nalog za likvidaciju uticati na kineski finansijski sistem.

Dionice Evergrandea kojima se trguje u Hong Kongu pale su za skoro 21% rano u ponedjeljak prije nego što su obustavljene iz trgovanja. Ali hongkonški referentni indeks Hang Seng porastao je za 0,8 posto, a drugi investitori za nekretnine primijetili su porast cijena dionica.

Najveći kineski investitor za nekretnine, Country Garden, dobio je 2,9%, a Sunac China Holdings 4%. Neke druge kompanije za nekretnine zabilježile su umjereni pad.

Shanghai Composite indeks je pao za 0,6%, dok je Shenzhenov A-share indeks pao za više od 2%.

Evergrande je dobio odgodu od suda u Hong Kongu u decembru nakon što je rekao da pokušava "pročistiti" novi plan restrukturiranja duga od više od 300 milijardi dolara obaveza.

Fergus Saurin, advokat koji zastupa ad hoc grupu povjerilaca, rekao je u ponedjeljak da nije iznenađen ishodom.

“Kompanija nije uspjela da se angažuje s nama. Postojala je historija angažmana u posljednjem trenutku koji nikuda nije otišao”, rekao je.

Saurin je rekao da je njegov tim tokom pregovora radio u dobroj namjeri. Evergrande je "sam sebi kriv za to što je propao", rekao je.

Očekuje se da će sudija dati više razloga za nalog za likvidaciju tokom odvojene sudske sjednice u ponedjeljak poslijepodne.

Izvršni direktor Evergrandea Shawn Siu rekao je za kinesku novinsku kuću 21Jingji da kompanija osjeća "najveće žaljenje" zbog naloga za likvidaciju. Naglasio je da se naredba odnosi samo na jedinicu China Evergrande koja se nalazi na Hong Kongu.

Domaće i inozemne jedinice grupe su samostalna pravna lica, rekao je. Siu je rekao da će Evergrande nastojati da nastavi nesmetano poslovanje i isporuči nekretnine kupcima.

“Ako to bude pogođeno, i dalje ćemo uložiti sve napore da osiguramo nesmetano rješavanje rizika i raspolaganje imovinom, a i dalje ćemo uložiti sve napore da unaprijedimo sav posao pošteno i u skladu sa zakonom”, rekao je.

Činilo se da je članak 21Jingji bio nedostupan od ponedjeljka popodne, nekoliko sati nakon što je prvi put objavljen.

Evergrande je prvi put kasnio sa svojim finansijskim obavezama 2021. godine, nešto više od godinu dana nakon što je Peking obustavio kreditiranje investitora za nekretnine u pokušaju da ohladi balon nekretnina.

Također je nejasno kako će nalog za likvidaciju utjecati na velike operacije Evergrandea na kopnu Kine. Kao bivša britanska kolonija, Hong Kong djeluje u okviru pravnog sistema koji je odvojen, iako pod sve većim utjecajem, Kine pod komunističkim upravljanjem.

U nekim slučajevima, kontinentalni sudovi su priznali odluke o stečaju u Hong Kongu, ali analitičari kažu da je Evergrande nešto poput testa.

Nekretnine su dovele do ekonomskog procvata Kine, ali su se investitori uvelike zaduživali dok su gradove pretvarali u šume stambenih i poslovnih tornjeva. To je pomoglo da se ukupni dug preduzeća, vlade i stanovništva poveća na ekvivalent od više od 300% godišnje ekonomske proizvodnje, što je neobično visoko za zemlju sa srednjim dohotkom.

Posljedice imovinske krize također su utjecale na kinesku bankarsku industriju u sjeni - institucije koje pružaju finansijske usluge slične bankama, ali djeluju izvan bankarskih propisa, kao što je Zhongzhi Enterprise Group. Zhongzhi, koji je u velikoj mjeri pozajmio programere, objavio je da je nesolventan.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG