Linkovi

U zadnjih šest mjeseci Kina odobrila preko 40 AI modela za javnu upotrebu


Fotografija snimljena 28. januara 2024. prikazuje radnika koji proizvodi crvene lampione za predstojeću proslavu lunarne Nove godine u Huai'anu, u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu. (Fotografija AFP) / KINA OUT
Fotografija snimljena 28. januara 2024. prikazuje radnika koji proizvodi crvene lampione za predstojeću proslavu lunarne Nove godine u Huai'anu, u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu. (Fotografija AFP) / KINA OUT

Kina je odobrila više od 40 modela umjetne inteligencije (AI) za javnu upotrebu u prvih šest mjeseci otkako su vlasti započele proces odobravanja, dok zemlja nastoji sustići SAD u razvoju umjetne inteligencije, pišu kineski mediji.

Kineski regulatori dali su odobrenja za ukupno 14 velikih jezičkih modela za javnu upotrebu prošle sedmice, objavio je kineski državni Securities Times. To je četvrta serija odobrenja koju je Kina dala, a koja se odnosi na Xiaomi Corp, 4Paradigma, i 01.AI.

Peking je prošlog avgusta počeo da zahtijeva od tehnoloških kompanija da dobiju odobrenje od regulatora da otvore svoje LLM za javnost. Naglasio je kineski pristup razvoju AI tehnologije, istovremeno nastojeći da je zadrži pod svojom nadležnošću i kontrolom.
Peking je odobrio svoju prvu seriju AI modela u avgustu ubrzo nakon što je usvojen proces odobravanja za Baidu, Alibabu i ByteDance prve među kineskim kompanijama koje su dobile odobrenja.
Kineski regulatori su zatim dali još dvije serije odobrenja u novembru i decembru prije nego što je još jedna serija dobila zeleno svjetlo ovog mjeseca. Iako vlada nije otkrila tačnu listu odobrenih kompanija dostupnih za javne provjere, Securities Times je u nedjelju rekao da je odobreno više od 40 AI modela.
Kineske kompanije žure da razviju proizvode vještačke inteligencije još otkako je OpenAI-jev chatbot ChatGPT osvojio svijet 2022. godine.
U to vrijeme, Kina je imala 130 LLM-a, što je činilo 40% ukupnog globalnog i odmah iza udjela Sjedinjenih Država od 50%, prema brokerskoj kući CLSA.
Jedan od vodećih kineskih chatbotova sličnih ChatGPT-u, Baiduov Ernie Bot, prikupio je više od 100 miliona korisnika u decembru.
  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG