Linkovi

Kavanaugh na prvim raspravama kao sudija Vrhovnog suda SAD


Novinari i reporteri tokom prvog dana sudije Bretta Kavanaugha u Vrhovnom sudu, ispred zdanja Vrhovnog suda u Washingtonu, 9. oktobra 2018.
Novinari i reporteri tokom prvog dana sudije Bretta Kavanaugha u Vrhovnom sudu, ispred zdanja Vrhovnog suda u Washingtonu, 9. oktobra 2018.

Najnoviji član američkog Vrhovnog suda, Brett Kavanaugh, zauzeo je svoje mjesto u utorak i saslušao prve argumente pred sudom, tek nekoliko dana nakon što je tijesno pobijedio u glasanju potvrđivanja za popunjavanje upražnjenog mjesta u najvišoj sudskoj instanci u zemlji.

Nekolicina demonstranata okupila se da bi protestovala protiv nominacije Kavanaugha, koga je izabrao predsjednik Donald Trump, za doživotnu funkciju. Uzvikivali su: "Ovo nije gotovo, još uvijek smo ovdje!"

Brett Kavanaugh javno polaže zakletvu pred penzionisanim sudijom Anthonyjem Kennedyjem.
Brett Kavanaugh javno polaže zakletvu pred penzionisanim sudijom Anthonyjem Kennedyjem.

Trump je u komentaru na Twitteru ustvrdio, bez dokaza, da su demonstranti protiv Kavanaugha unajmljeni da protestuju. Rekao je da su "plaćeni demonstranti u DC-u sada spremni da zaista protestuju jer nisu dobili svoje platne čekove - drugim riječima, nisu plaćeni! Vrištači u Kongresu i napolju, bilo je previše očigledno - manje su profesionalni od onoga što su očekivali oni koji plaćaju (ili ne plaćaju) račune!"

Kavanaughov prvi slučaj pred Vrhovnim sudom uključivao je dokaze na osnovu saveznog krivičnog zakona i uslijedio je nekoliko sati nakon što je Trump upriličio ceremoniju svečanog polaganja zakletve za Kavanaugha u Bijeloj kući. Sudija se već bio svečano zakleo u subotu, nakon što je Senat glasao 50 prema 48 za potvrđivanje njegovog postavljenja.

Postavljenje Kavanaugha talasalo je Washington nedjeljama, nakon što ga je univerzitetska profesorica Christine Blasey Ford optužila za seksualni napad na nju pre više od tri decenije, kada su oboje bili tinejdžeri koji stasavaju u predgrađu Washingtona. Fordova je rekla zakonodavcima da je "sto odsto sigurna" da je Kavanaugh napao, ali Kavanaugh je žestoko negirao da je napao nju, ili bilo koju drugu ženu.

U ceremoniji u ponedjeljak uveče, Trump je izjavio: "U ime naše nacije, želim da se izvinim Brettu i cijeloj porodici Kavanaugh zbog užasnog bola i patnje koje su bili prisiljeni da izdrže. Vama, gospodine, pod istorijskim ispitivanjem, dokazana je nevinost".

Kavanaugh je rekao: "Svaki Amerikanac može biti siguran da ću biti nezavisan i nepristrasan sudija".

Predsjednik Donald Trump stoji pored sudije Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha prije svečanog polaganja zakletve u Bijeloj kući, 8. oktobra 2018.
Predsjednik Donald Trump stoji pored sudije Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha prije svečanog polaganja zakletve u Bijeloj kući, 8. oktobra 2018.

Uz Trumpa, osam drugih sudija i republikanski članovi Senata, ključni za proces potvrde, posmatralo je zakletvu Kavanaugha, koju je predvodio penzionisani sudija Anthony Kennedy.

"Proces potvrde pred Senatom bio je žestok i emocionalan. To je sada gotovo", rekao je Kavanaugh. Dodao je da Vrhovni sud "nije ni dvopartijska, ni politička institucija" obećavajući da će "uvijek biti timski igrač u devetorci".

Nekolijko sati prije ceremonije u Bijeloj kući, Trump je optužio opozcione demokrate da kuju zavjeru za smjenu Kavanaugha sa pozicije.

Kavanaugh je "uhvaćen u prevari koju su pripremile demokrate", rekao je Trump novinarima, bez elaboracije. "I sada žele da ga smijene".

Govoreći prije ukrcavanja u predsjednički helikopter južnom krilu Bijele kuće, Trump je predvidio da bi napad na Kavanaugha mogao da košta opozicionu partiju na izborima za Kongres narednog mjeseca.

Predsjednik i njegovi republikanci nadaju se da će potvrda 53-ogodišnjeg konzervativnog sudije ojačati njihove pristalice pred glasanje na sredini predsjedničkog mandata, na kojima se odlučuje o političkoj kontroli Kongresa.

"Američka javnost vidjela je ovu šaradu i bila je osramoćena. I mislim da će zaista pokazati kolko - 6. novembra", rekao je Trump.


Kavanaugh je zamijenio Kennedy-ja, konzervativnog sudiju koji je često predstavljao ključni, odlučujući glas po ideološki osjetljivim temama, poput prava na abortus i prava homoseksualaca ili primjenjivanja afirmativne akcije ("pozitivne diskriminacije") u korist rasnih manjina prilikom prijema na koledž.

Nezavisni analitičari pravosuđa, međutim, predviđaju da će Kavanaugh pribjegavati vjerovatno konzervativnijim tumačenjima zakona, što će pomjeriti jezičak na ideološkoj vagi suda na 5:4, u korist onih koji naginju udesno.

XS
SM
MD
LG