Linkovi

Senatori reaguju na izvještaj FBI, Kavanaugh na korak od Vrhovnog suda


Sudija Brett Kavanaugh
Sudija Brett Kavanaugh

FBI je predao Senatu izvještaj  o svojoj istrazi navoda o seksualnom napadu koji je počinio Brett Kavanaugh, kandidat predsjednika Trumpa za Vrhovni sud.

Dok se demokrate tome protive, senatski republikanci riješeni su da uskoro stave na glasanje potvrdu nominacije Kavanaugh​a. Senatorima dužnost nalaže da ne otkrivaju detalje o izvještaju FBI-ja, a bila im je dostupna samo jedna kopija da je pročitaju iza zatovrenih vrata. Međutim, brojni republikanci rekli su novinarima da nisu vidjeli ništa što bi potvrdilo optužbe protiv Kavanaugh​a.

Stotinu američkih senatora tokom jučerašnjeg dana je silazilo u specijalnu salu u podrumu Senata, koja se obično koristi za povjerljive brifinge u domenu nacionalne bezbjednosti, da bi u grupama pregledali izvještaj FBI-ja o Brettu Kavanaughu.

Lider senatske većine Mitch McConnell
Lider senatske većine Mitch McConnell

“Sedma i najnovija istraga FBI-ja nije potvrdila nijednu od novih optužbi”, izjavio je Mitch McConnell​, lider senatske većine.

Sve oči su uprte u malu grupu ključnih senatora.

“Još nisam odlučio, najiskrenije”, kazao je novinarima Joe Manchin, senator iz Zapadne Virginije.

U izvještaju se nalaze sažeti pregledi razgovora sa očevicima u istrazi navodnih seksualnih prijestupa sudije Kavanaugha prije više decenija. Međutim, sam Kavanaugh i žena koja ga je prva optužila, doktorrica Christine Blasey Ford nisu bili ispitani.

Advokati Christine Ford saopštili su da su duboko razočarani što oni koji su usmjeravali istragu FBI-ja nisu bili zainteresovani za istinu.

Dianne Feinstein, demokratska senatorka
Dianne Feinstein, demokratska senatorka

Kavanaugh je u više navrata demantovao sve optužbe. Demokrate, kao što je senatorka Dianne Feinstein, nisu zadovoljne izvještajem.

“Ovaj izveštaj je proizvod nekompletne istrage koju je, možda, ograničila Bijela kuća.”

Predsjednik Trump je na Twitteru poručio: “Ovo je sada sedmi put da je FBI istražio sudiju Kavanaugha. Da bude i stotinu istraga, to još ne bi bilo dovoljno za demokrate koji opstruiraju proces.”

Prema anketi koju su u srijedu objavili NPR, Marist i PBS NewsHour, 47% ispitanih reklo je da ima "negativan stav" o Kavanaughu, nasuprot 36% koji su rekli da pozitivno gledaju na sudiju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG