Linkovi

Karen Donfried u posjeti Balkanu iduće sedmice


Pomoćnica američkog državnog sekretara za europska i euroazijska pitanja Karen Donfried, 5. april 2022.
Pomoćnica američkog državnog sekretara za europska i euroazijska pitanja Karen Donfried, 5. april 2022.

Pomoćnica američkog državnog sekretara za europska i euroazijska pitanja Karen Donfried boraviće iduće nedjelje na Zapadnom Balkanu.

Od 25. do 29. aprila posjetiće Albaniju, BiH, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, saopštio je State Department.

Kako se navodi, 25. aprila Donfried će boraviti na Kosovu gdje će zahvaliti zvaničicima na prihvatu izbjeglica iz Afganistana i Ukrajine, i ohrabriti ih da rade na demokratskim reformama i integraciji u europske i euro-atlantske institucije. Također će razgovarati o dijalogu Kosova i Srbije, kojem posreduje EU uz podršku SAD.

U Srbiji će Donfried boraviti 26. aprila, a saopšteno je da će apelovati da Beograd ubrza reforme ka EU, unaprijedi regionalnu stabilnost i prosperitet. Tema će biti i energetska diverzifikacija i jačanje bilateralnih veza u oblasti bezbjednosti i ekonomije. Kako se navodi, pomoćnica američkog državnog sekretara će "istaći potrebu da se Srbija i Kosovo ponovo angažuju u dijalogu".

Karen Donfried će 27. aprila boraviti u BiH gdje će ohrabriti zvaničnike da nastave sa učešćem institucija na svim nivoima vlasti i pozvati da se radi na borbi protiv endemske korupcije.

U Sjevernoj Makedoniji će se 28. aprila sastati sa liderima kako bi iskazala podršku eurointegracijama te zemlje i zahvalila im na pomoći oko Ukrajine. Istog dana će obilježiti 100 godina diplomatskih odnosa SAD i Albanije i zahvaliti Tirani na partnerstvu u UN i podršci Ukrajini. Kako se navodi, Donfried će istaći podršku europskim integracijama Albanije i potrebu da se potpuno implementiraju reforme u oblasti pravosuđa.

U Crnoj Gori će Karen Donfried boraviti 29. aprila i istaći će američku podršku ubrzanju eurooatlanskog puta i integracije Crne Gore u EU, jačanju partnerstva ununtar NATO-a, i borbi protiv korupcije. Kako je saopšteno iz State Departmenta, ona će zahvaliti Crnoj Gori na pridruživanju evropskim sankcijama Rusiji, zatvaranju vazdušnog prostora za ruske avione i humanitarnoj pomoći.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG