Linkovi

BiH

Američka ambasada u BiH osudila prijetnje Schmidtu 


Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH na skupu u Banjaluci, 20. aprila 2022.
Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH na skupu u Banjaluci, 20. aprila 2022.

Ambasada SAD-a u BiH oglasila se nakon poruka upućenih visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu tokom skupa u Banjaluci u kojima je između ostalog prijećeno smrću visokom predstavniku.

"Prijetnje nasiljem prema visokom predstavniku u bilo kom obliku, uključujući pjesmu, su odbojne i neopravdane. Ispravna reakcija zrelog i odgovornog političkog lidera kada se suoči s ovakvim ponašanjem je da ga osudi i preduzme korake da ga zaustavi, a ne oprosti", piše na Twitter nalogu Ambasade SAD-a u BiH.

Skupu su prisustvovali i član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, kao i ministri u Vladi tog entiteta.

U trenutku kad je Dodik došao na skup, grupa okupljenih dočekala ga je ovacijama, ali i pjesmom u kojoj se direktno prijeti visokom predstavniku kroz stihove.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG