Linkovi

Kanada plaća odštetu starosjediocima nakon otkrića grobnice


A makeshift memorial grows on the grounds of the former Kamloops Indian Residential School after the remains of 215 children, some as young as three years old, were found at the site in Kamloops, British Columbia, Canada June 5, 2021. REUTERS/Jennifer Gauthier
A makeshift memorial grows on the grounds of the former Kamloops Indian Residential School after the remains of 215 children, some as young as three years old, were found at the site in Kamloops, British Columbia, Canada June 5, 2021. REUTERS/Jennifer Gauthier

Kanada je postigla dogovor sa grupom preživjelih starosjedilaca ukinute rezidencijalne škole zbog zlostavljanja koje su pretrpjeli, čime je okončana četrnaestogodišnja borba za pravdu, saopštila je vlada.

Do nagodbe je došlo nakon vladinog pokušaja sa se izbori sa javnim gnjevom nakon što su pronađeni ostaci 215 djece starosjedilaca u bivšoj rezidencijalnoj školi u Kamloopsu, u pokrajini Britanska Kolumbija, javlja Reuters.

Vlada je pod pritiskom pravnih zahtjeva domorodaca za kompenzaciju i priznanje na sudu, nakon otkrića posmrtnih ostataka djece.

Prema posljednjem sporazumu, vlada će platiti po 10.000 kanadskih dolara (8.259 američkih) svakom preživjelom koji je dio zajedničke tužbe i stvoriti nonprofitnu organizaciju vrijednu 50 miliona kanadskih dolara (41 milion američkih dolara) kako bi podržala dobrobit i kulturno naslijeđe starosjedilaca.

Nagodba ne uključuje eksplicitno prihvatanje loših djela vlade.

Procjenjuje se da je između 12.000 do 20.000 preživjelih koji su tužili državu, išlo u rezidencijalnu školu danju, a noću su se vraćali domovima.

Zbog ovoga, nisu obuhvaćeni prethodnom nagodbom za preživjele iz rezidencijalne škole.

Reuters dodaje da je između 1831. i 1996. godine kanadski rezidencijalni školski sistem nasilno odvojio 150.000 djece od svojih roditelja, dovodeći ih u ustanove namijenjene za asimilaciju.

Djeca su bila neuhranjena, tučena i seksualno zlostavljana, navedeno je u izvještaju Komisije za istinu i pomirenje, koja je taj čin nazvala kulturnim genocidom 2015. godine.

Prijedlog je otvoren za komentare tužilaca do avgusta 2021. godine, a biće predstavljen sudu u septembru na odobrenje.

Ministarka za autohtone poslove Carolyn Bennett rekla je da su se tužitelji nadali službenom izvinjenju i "iako ovo nije dio sporazuma o nagodbi, saslušat ćemo njihovu zabrinutost dok zajedno radimo na ovom zahtjevu".

Bennett je rekao novinarima na konferenciji za novinare u srijedu da će vlada nastaviti raditi sa preživjelima i njihovim porodicama i drugima na rješavanju preostalih zahtjeva.

"Zajedno ćemo krenuti naprijed putem pomirenja", rekla je.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG