Linkovi

Kanada: Tijela u domorodačkoj školi nisu izolirani incident


Dječija obuća i igračke ispred nekadašnje rezidencijalne škole za domorodačku djecu, 31. maj 2021.
Dječija obuća i igračke ispred nekadašnje rezidencijalne škole za domorodačku djecu, 31. maj 2021.

Premijer Justin Trudeau rekao je u ponedjeljak da pronalazak preko 200 pokopane djece u nekadašnjoj rezidencijalnoj domorodačkoj školi nije izolirani incident.

Premijerove izjave dolaze u vrijeme dok domorodački lideri pozivaju na ispitivanje svih lokacija bivših rezidencijalnih škola - institucija koje su držale djecu oduzetu od njihovih porodica širom zemlje.

Čelnica domorodačke zajednice Prvih nacija u Britanskoj Kolumbiji, Rosanne Casimir rekla je da su posmrtni ostaci 215 djece, od kojih su neka imala samo tri godine, potvrđeni ovog mjeseca uz pomoć radara koji prodire u zemlju. Opisala je otkriće kao "nezamisliv gubitak o kojem se govorilo, ali koji nikada nije dokumentovan" u Kamloops Indian Residential školi, najvećoj takvoj u zemlji.

"Kao premijer, zgrožen sam sramotnom politikom koja je ukrala domorodačku djecu iz njihovih zajednica", rekao je Trudeau.

"Nažalost, ovo nije izuzetak ili izolirani incident", rekao je. "Nećemo se skrivati od toga. Moramo priznati istinu. Rezidencijalne škole bile su stvarnost - tragedija je ovdje postojala, u našoj zemlji, i mi se moramo time pozabaviti. Djeca su oduzeta porodicama, vraćena oštećena ili se uopšte nisu vratila."

Kanadski premijer Justin Trudeau
Kanadski premijer Justin Trudeau

Premlaćivanja i zlostavljanja

Od 19. vijeka do 1970-ih, više od 150.000 djece Prvih nacija moralo je pohađati hrišćanske škole koje je finansirala država u okviru programa njihove asimilacije u kanadsko društvo. Bili su prisiljeni da se preobrate na hrišćanstvo i nije im bilo dozvoljeno da govore svoj maternji jezik. Mnogi su pretučeni i verbalno zlostavljani, a prema navodima preminulo je do 6.000 djece.

Kanadska vlada se ispričala u Parlamentu 2008. godine i priznala da je fizičko i seksualno zlostavljanje u školama bilo rašireno. Mnogi učenici prisjetili su se da su ih tukli zbog toga što govore svoj maternji jezik. Takođe su izgubili kontakt sa svojim roditeljima i običajima.

Domorodački lideri naveli su to legalizovano zlostavljanje i izolaciju kao osnovni uzrok epidemije alkoholizma i ovisnosti o drogama u rezervatima.

U toku su planovi za dovođenje forenzičara da identifikuju i vrate ostatke djece pronađene zakopane na lokaciji Kamloops.

Trudeau je rekao da će razgovarati sa svojim ministrima o daljnjim koracima koje njegova vlada mora napraviti kako bi podržala preživjele i zajednicu. Zastave na svim federalnim zgradama spuštene su na pola koplja.

Opozicioni lider Novih demokrata, Jagmeet Singh pozvao je u ponedjeljak na hitnu debatu u Parlamentu.

"Ovo nije iznenađenje. Ovo je stvarnost rezidencijalnih škola", rekao je Singh.

"Dvjesto petnaest domorodačke djece pronađeno je u neoznačenoj masovnoj grobnici", rekao je. "Kad god pomislimo na neoznačene masovne grobnice, pomislimo na neku daleku zemlju u kojoj se dogodio genocid. Ovo nije daleka zemlja."

Škola Kamloops djelovala je između 1890. i 1969. godine, kada je federalna vlada preuzela aktivnosti od Katoličke crkve i vodila je kao dnevnu školu do zatvaranja 1978. godine.

Glavna administrativna zgrada Rezidencijalne škole za Indijance Kamloops u Kamloops, Britanska Kolumbija, Kanada, 1970. godine (Foto: Biblioteka i arhiv Kanade, via Reuters)
Glavna administrativna zgrada Rezidencijalne škole za Indijance Kamloops u Kamloops, Britanska Kolumbija, Kanada, 1970. godine (Foto: Biblioteka i arhiv Kanade, via Reuters)

Izvinjenje nadbiskupa

Richard Gagnon, nadbiskup Winnipega i predsjednik Kanadske konferencije katoličkih biskupa, rekao je da želi izraziti "našu najdublju tugu zbog strahovitog gubitka djece u nekadašnjoj Kamloops Indian Residential školi".

Nacionalna komisija za istinu i pomirenje ima evidenciju o najmanje 51 djece koja su umrla u školi između 1915. i 1963. Komisija je utvrdila oko 3.200 potvrđenih smrti u školama, ali je primijetila da škole nisu zabilježile uzrok smrti u gotovo polovini slučajeva. Neki su umrli od tuberkuloze. Komisija je rekla da praksa nije bila slanje tijela učenika koji su umrli u školama u njihove zajednice. Komisija je, takođe, navela da je vlada željela smanjiti troškove, tako da nikada nisu uspostavljeni odgovarajući propisi.

"Ovo otkriće je mrlja za našu zemlju. I to treba biti ispravljeno", rekla je opoziciona konzervativna zakonodavka Michelle Rempel Garner.

Prazni parovi dječijih cipelica postavljeni su na spomen obilježja širom zemlje.

Perry Bellegarde, šef Vijeća Prvih nacija, rekao je da iako pronalasci grobova u bivšim rezidencijalnim školama nisu ništa novo, uvijek je bolno otvoriti rane tog poglavlja.

Federacija suverenih domorodačkih naroda i vlada Saskatchewana izjavili su da žele da Otava pomogne u istraživanju nedokumentovanih smrti i pokopa u rezidencijalnim školama u provinciji.

Čelnik Federacije Bobby Cameron rekao je da je pronalazak ostataka djece i pravilno pokopavanje važno za pomoć zajednicama i porodicama Prvih nacija da pronađu mir. Federacija je sastavila popis početnih lokacija na kojima se nada da će izvršiti radarske pretrage zemlje.

Sol Mamakwa, opozicioni zakonodavac iz stranke Novih demokrata u Ontariju, takođe, je pozvao vladu da pretražuje terene drugih bivših rezidencijalnih škola.

"Velika je javna tajna da naša djeca leže na imanjima bivših škola. To je javna tajna od koje Kanađani više ne mogu okretati glavu", rekao je.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG