Linkovi

Kanada: Posmrtni ostaci 215 djece pronađeni na mjestu bivše škole za Indijance


Glavna administrativna zgrada Rezidencijalne škole za Indijance Kamlups u Kamlups, Britanska Kolumbija, Kanada, 1970. godine (Foto: Biblioteka i arhiv Kanade, via Reuters)
Glavna administrativna zgrada Rezidencijalne škole za Indijance Kamlups u Kamlups, Britanska Kolumbija, Kanada, 1970. godine (Foto: Biblioteka i arhiv Kanade, via Reuters)

Posmrtni ostaci 215 djece, od kojih su neka imala samo tri godine, pronađeni su na mjestu nekadašnje rezidencijalne škole za domorodačku djecu, otkriće je koje je kadanski premijer Džastin Trudo opisao u petak kao srceparajuće.

Djeca su bila učenici Kamlups indijanske rezidencijalne škole u Britanskoj Kolumbiji, koja je zatvorena 1978. godine, prema izvještaju Tk'emlúps te Secwépemc Nation (TteS ​) koji je saopštio da su ostaci pronađeni uz pomoć specijalnog radara koji prodire u zemlju.

"Imali smo saznanja u našoj zajednici koje smo mogli da verifikujemo", rekla je šefica TTeS Rozen Kasmir u izjavi. "Trenutno imamo više pitanja nego odgovora".

Kanadski rezidencijalni školski sistem, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih porodica, predstavljao je "kulturni genocid", utvrdila je šestogodišnja istraga 2015. godine o sada ugašenom sistemu.

Izvještaj je dokumentovao stravična fizička zlostavljanja, silovanja, neuhranjenost i druga zvjerstva koja je pretrpjelo mnoštvo od 150.000 djece koja su pohađala škole, koje su obično vodile hrišćanske crkve u ime Otave od 1840-ih do 1990-ih.

Otkrilo je da je više od 4.100 djece umrlo dok je pohađalo rezidencijalnu školu. Vjeruje se da smrt 215 djece sahranjene u krugu nekadašnje najveće rezidencijalne škole u Kanadi nije bila uključena u taj broj i izgleda da je bila nedokumentovana sve do ovog otkrića.

Trudo je u tvitu napisao da mu vijest "slama srce - bolno je podsjećanje na to mračno i sramotno poglavlje istorije naše zemlje".

Kanadska vlada se 2008. formalno izvinila zbog ovog sistema školstva.

Narod Tk'emlups te Secvepemc rekao je da stupa u kontakt sa mrtvozornikom i kontaktira porodice i zajednice čija su djeca pohađala školu. Očekuju da će preliminarni nalazi imati sredinom juna.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG