Linkovi

Južna Koreja aktivirala lovce pošto je Sjeverna grupisala 180 aviona uz granicu


Južnokorejski borbeni avion američke proizvodnje, F15K, polijeće iz baze na nedefinisanoj lokaciji u Sjevernoj Koreji, 4. oktobra 2022.
Južnokorejski borbeni avion američke proizvodnje, F15K, polijeće iz baze na nedefinisanoj lokaciji u Sjevernoj Koreji, 4. oktobra 2022.

Južna Koreja je aktivirala svoju flotu lovaca u petak nakon što je otkrila 180 sjevernokorejskih vojnih aviona koji su se grupisali sjeverno od granice, saopštila je vojska Južne Koreje, dok tenzije na Korejskom poluostrvu nastavljaju da rastu.

Sjevernokorejski avioni su otkriveni u više kopnenih oblasti i na obje obale Sjeverne Koreje, u kojima su bili oko četiri sata, počev od oko 11 sati po lokalnom vremenu, saopštio je Združeni genralštab Južne Koreje.

Kao odgovor, vojska Južne Koreje objavila je da je hitno rasporedila 80 borbenih aviona, uključujući i nevidljivog lovca F-35A.

Prošlog mjeseca, Sjeverna Koreja je također poslala oko 10 ratnih aviona toliko blizu granice da je to izazvalo automatski operativni odgovor južnokorejskih vazdušnih snaga.

Ovog puta, pored borbenih aviona, oko 240 američkih i južnokorejskih aviona nastavilo je velike vazdušne vežbe, dodala je vojska Južne Koreje.

Ranije u petak, Južna Koreja je najavila da će takozvana vježba "Oprezna oluja" trajati do subote, dan duže nego što je prvobitno planirano, kao odgovor na provokacije Sjeverne Koreje.

Od srijede, Sjeverna Koreja je lansirala 30 projektila, uključujući i neke koje su izazvale uzbune o vazdušnim napadima i hitne naredbe za sklonište u Južnoj Koreji i Japanu.

Sjeverna Koreja je tokom noći također lansirala 80 artiljerijskih granata u osjetljivo morsko granično područje kod svoje istočne obale, saopštila je vojska Južne Koreje.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastaće se u petak kako bi razgovarao o sjevernokorejskim lansiranjima, na zahtjev zemalja uključujući Sjedinjene Države, reklo je za Glas Amerike više diplomata.

U Washingtonu, južnokorejski i američki šefovi odbrane obećali su u četvrtak da će povećati svoj odbrambeni stav kao odgovor na probe Sjeverne Koreje.

Procijenjeni domet severnokorejskih raketa.
Procijenjeni domet severnokorejskih raketa.

Južnokorejski ministar nacionalne odbrane Lee Jong-sup, govoreći zajedno sa svojim američkim kolegom sekretarom za odbrane Lloydom Austinom, rekao je da su Sjedinjene Države pristale da rasporede strateška sredstva "do nivoa koji je ekvivalentan stalnom raspoređivanju".

Južna Koreja je pozvala Sjedinjene Države da pošalju više nuklearnih ratnih aviona i brodova u region, dok sjevernokorejski lider Kim Jong Un pojačava raketne testove i upozorava na svoju sposobnost da izvodi taktičke nuklearne napade na Jug.

"Svaki nuklearni napad na Sjedinjene Države ili njihove saveznike i partnere, uključujući upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja, je neprihvatljiv i rezultiraće krajem Kimovog režima", rekao je Austin, prema zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka u Pentagonu.

Dvojica lidera su također posjetila američku vazdušnu bazu nedaleko od Washingtona, gdje su pozirali sa bombarderima B-1B i B-52, od kojih je posljednji sposoban da nosi nuklearno oružje. Tokom prošlih ciklusa napetosti, SAD su te bombardere pokrenule preko Korejskog poluostrva u demonstraciji sile.

Sjeverna Koreja se oštro protivi takvim prikazima. Također ih koristi kao priliku da pokaže sopstveno oružje.

U kasnoj noćnoj izjavi u kojoj se kritikuje produženje američko-južnokorejskih vježbi, visoki sjevernokorejski zvaničnik okrivio je Washington i Seul za dovođenje tenzija u "fazu koja se ne može kontrolisati".

"SAD i Južna Koreja će saznati kakvu su neopozivu i strašnu grešku napravili", navodi se u izjavi Pak Jong Chona, visokog zvaničnika u vladajućoj Radničkoj partiji Sjeverne Koreje.

Posjetioci koračaju nedaleo od bodljikave žice ukrašene trakama sa porukama u kojima se želi mir između dvije Koreje, u paviljonu Imđingak, u Paju, Južna Koreja, 4. novembra 2022.
Posjetioci koračaju nedaleo od bodljikave žice ukrašene trakama sa porukama u kojima se želi mir između dvije Koreje, u paviljonu Imđingak, u Paju, Južna Koreja, 4. novembra 2022.

Sjeverna Koreja je ove godine ispalila oko 60 balističkih projektila, što je znatno više od dosadašnjeg rekorda. Njihovo lansiranje ove nedjelje bilo je među najprovokativnijim do sada.

Lansiranja su stvorila posebno napetu situaciju u sjevernom Japanu u četvrtak rano ujutru. U prefekturama Mijagi, Jamagata i Nigata stanovnici su upozoreni da se sklone u zatvorenom prostoru.

Japanski televizijski programi su također prekinuti hitnim upozorenjima, u kojima je prvobitno rečeno da je sjevernokorejski projektil preletio i pored japanske teritorije. Međutim, zvaničnici odbrane su kasnije povukli tu tvrdnju, rekavši da su izgubili trag o raketi dok je letjela iznad mora.

Sjeverna Koreja je tri lansiranja u srijedu usmjerila ka Južnoj Koreji, što je izazvalo televizijska upozorenja na jugu i sirene za vazdušni napad na ostrvu pored obale.

Kao odgovor, vojska Južne Koreje je u srijedu saopštila da su njeni ratni avioni lansirali tri projektila sjeverno od de fakto morske granice kako bi demonstrirali "sposobnost i spremnost Južne Koreje da precizno pogodi neprijatelja".

Nijedna zemlja nije poslala projektile preko sjeverne granične linije od kraja Korejskog rata koji se vodio od 1950. do 1953. U srijedu su to obje uradile u roku od nekoliko sati, jedna na drugu.

XS
SM
MD
LG