Linkovi

S.Koreja: Da SAD i J.Koreja prekinu vojne vježbe


Južnokorejski borbeni avion F-15K učestvuje u vježbi bombardovanja zajedno sa snagama SAD, u Južnoj Koreji, 4. oktobra 2022.
Južnokorejski borbeni avion F-15K učestvuje u vježbi bombardovanja zajedno sa snagama SAD, u Južnoj Koreji, 4. oktobra 2022.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak objavila zahtjev da Sjedinjene Država i Južne Koreje zaustave vojne vježbe velikih razmjera, nazivajući ih provokacijom koja bi mogla da izazove "snažnije naknadne mjere" iz Pjongjanga.

"Situacija na Korejskom poluostrvu i u njegovoj blizini ponovo je ušla u fazu ozbiljne konfrontacije 'silom na silu' zbog neprestanih i nepromišljenih vojnih poteza SAD i Južne Koreje", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Koreje koje je objavio zvaničnik te zemlje, a prenijela novinska agencija KCNA.

Sjedinjene Države i Južna Koreja započele su u ponedjeljak jednu od svojih najvećih kombinovanih vojnih vazdušnih vježbi, sa stotinama ratnih aviona sa obje strane, izvodeći lažne napade 24 sata dnevno tokom većeg dijela nedjelje.

Operacija, nazvana Oluja opreza, trajaće do petka i obuhvata oko 240 ratnih aviona koji će izvesti oko 1.600 naleta, saopštile su američke vazduhoplovne snage.

Washington i Seul vjeruju da će Pjongjang možda nastaviti sa testiranjem nuklearnih bombi po prvi put od 2017. i da su prihvatili strategiju "odvraćanja" Pjongjanga kroz velike vojne vježbe za koje neki sadašnji i bivši zvaničnici kažu da mogu da pogoršaju tenzije.

U saopštenju sjevernokorejskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Sjeverna Koreja "spremna da preduzme sve neophodne mjere za odbranu svog suvereniteta, bezbjednosti naroda i teritorijalnog integriteta od spoljnih vojnih pretnji".

"Ako SAD budu kontinuirano istrajavale u teškim vojnim provokacijama, DNRK će uzeti u obzir snažnije naknadne mjere", navodi se uz upotrebu inicijala zvaničnog imena Sjeverne Koreje.

"Ako SAD ne žele bilo kakav ozbiljan razvoj događaja koji ne odgovara njihovim bezbjednosnim interesima, trebalo bi odmah da zaustave beskorisne i neefikasne ratne vježbe. Ako ne, moraće u potpunosti da preuzmu krivicu za sve posljedice."

Južnokorejske trupe su u petak završile 12-dnevne terenske vježbe Hoguk 22, koje su uključivale lažne amfibijske desante i prelaske rijeka, uključujući i neke vježbe sa američkim snagama.

Sjeverna Koreja osuđuje zajedničke vježbe kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Washingtona i Seula. Kao odgovor na vježbe lansirala je rakete, izvodila vazdušne vježbe i ispaljivala artiljeriju u more.

Ignorisano je ponovljene pozive SAD da se nastave pregovori o nuklearnom i raketnom programu i umjesto toga je ove godine Sjever je krenuo u do sada neviđen talas testiranja raketa.

Portparol američkog State Departmenta Ned Price ponovio je u ponedjeljak pozive Sjevernoj Koreji da se vrati pregovorima, dodajući da se američka politika traženja potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva nije promijenila.

On je na brifingu za novinare upitan o komentarima koje je prošle nedjelje iznio visoki američki zvaničnik odgovoran za nuklearnu politiku koji je izazvao pažnju rekavši da bi Washington bio voljan da se uključi u pregovore o kontroli naoružanja sa Sjevernom Korejom, za šta neki stručnjaci kažu da bi zahtijevalo priznanje Sjeverne Koreje kao nuklearno naoružane države.

Na pitanje da li će Sjedinjene Države na kraju priznati Sjevernu Koreju kao takvu, Price je odgovorio: "To nije naša politika. Ne predviđam da će to ikada postati naša politika".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG