Linkovi

Biden i kineski predsjednik Xi razgovarali prvi put od izbora u SAD-u


Xi Jinping i Joe Biden, 2011. godina
Xi Jinping i Joe Biden, 2011. godina

Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping obavili su telefonski razgovor kasno u srijedu, što je bio prvi poziv između njih dvojice od Bidenove novembarske pobjede na američkim predsjedničkim izborima.

Biden je "potvrdio svoje prioritete u zaštiti sigurnosti američkog naroda, prosperiteta, zdravlja i načina života, te očuvanja slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika", prema pročitanom saopštenju u Bijeloj kući.

Dvojica lidera razgovarali su, takođe, i o pandemiji koronavirusa, klimatskim promjenama i mogućnosti da Washington i Peking provode ono što je Bijela kuća opisala kao mogućnost provođenja "praktičnih angažmana usmjerenih na rezultate" u vezi s kontrolom oružja.

Ali zvaničnici su rekli da se Biden, takođe, čvrsto držao nekoliko ključnih spornih područja.

"Predsjednik Biden naglasio je svoju temeljnu zabrinutost zbog prinudne i nelojalne ekonomske prakse u Pekingu, suzbijanja u Hong Kongu, kršenja ljudskih prava u Sinđijangu i povećanja samouvjerenih akcija u regiji, uključujući prema Tajvanu", navodi se u saopštenju.

Kineska državna televizija rekla je da je predsjednik Xi rekao Bidenu da je bilateralna saradnja jedini izbor za rješavanje i upravljanje njihovim razlikama. Xi je pozvao na pokretanje različitih jedan na jedan mehanizama dijaloga kako bi se izbjegli bilo kakvi nesporazumi.

U televizijskom izvještaju takođe je rečeno da je Xi rekao Bidenu da se nada da će SAD djelovati "oprezno" u pogledu pitanja poput Tajvana, Hong Konga i Xinjianga, a to su pitanja koja se odnose na kineske unutrašnje stvari i njen "suverenitet i teritorijalni integritet".

Poziv je uslijedio nekoliko sati nakon Bajdenove prve posjete Pentagonu kao vrhovnog komandanta, gdje je nagovijestio da je njegova administracija spremna suprotstaviti se rastućoj Kini, najavljujući formiranje radne grupe za preispitivanje svega, od američke strategije i snažnog stava do tehnologije i obavještajne službe, u odnosu na Peking.

"Radna grupa će raditi brzo, oslanjajući se na civilne i vojne stručnjake iz cijelog odjela kako bi u narednih nekoliko mjeseci pružili preporuke [odbrambenom] ministru [Lloyd] Austinu o ključnim prioritetima i tačkama odluke kako bismo mogli zacrtati snažan put naprijed u pitanjima vezanim za Kinu", rekao je Biden novinarima.

"To zahtijeva napor cijele vlade, dvostranačku saradnju u Kongresu i snažne saveze i partnerstva", dodao je predsjednik. "Tako ćemo se suočiti s kineskim izazovom i osigurati američkom narodu pobjedu u konkurenciji budućnosti."

Bidenovi kritičari u više su navrata shvatili Kinu kao područje slabosti nedavno izabranog predsjednika, glasno naglašavajući ono što su opisali kao njegovu nesposobnost da se suprotstavi Pekingu tokom nedavne američke predsjedničke kampanje.

"Kina bi bila vlasnik naše zemlje, ako bi Joe Biden bio izabran", rekao je bivši predsjednik Donald Trump svojim pristalicama prošlog avgusta.

Pojačavajući politički sukob, Trump i njegovi saveznici ukazali su na predizbornu procjenu američke obavještajne službe koja je zaključila da Kina "više voli da predsjednik Trump - kojeg Peking smatra nepredvidljivim - ne pobijedi ponovo na izborima".

Međutim, zvaničnici su u srijedu insistirali na tome da je za razliku od svog prethodnika, Biden u "snažnoj poziciji" da potisne Kinu u područjima koja zabrinjavaju, a istovremeno drži otvorenu mogućnost za saradnju.

"Bile su to vrlo aktivne tri sedmice", rekao je viši zvaničnik administracije novinarima pod uslovom da ostane anoniman zbog prirode razgovora.

"Imamo operaciju nosača aviona u Južnokineskom moru", rekao je zvaničnik. "Prešli smo Tajvanski tjesnac kako bi smo pokazali našu predanost tome da nema jednostranih promjenama statusa quo kada je riječ o Tajvanu, a već smo započeli vježbe pod Bidenovom administracijom, pomorske vježbe i druge vojne vježbe s ključnim regionalnim partnerima."

Zvaničnici su takođe rekli da iako Ministarstvo odbrane provodi pregled američkih snaga širom svijeta, smanjenje broja vojnika u azijsko-pacifičkom okrugu je malo vjerojatno.

"Vidimo obrazac ponašanja koji izaziva zaista, tihu i ponekad ne baš tihu zabrinutost među prijateljima i partnerima", rekao je drugi visoki zvaničnik administracije.

Pentagon je u srijedu rekao da će nova kineska radna grupa raditi brzo, s ciljem da u roku od nekoliko mjeseci izradi niz preporuka za usmjeravanje politike Washingtona prema Pekingu.

Službenici Bidenove administracije ranije su upozorili da se potreba suočavanja s Kinom širi i izvan vojne i ekonomske sfere, ističući da Washington mora podjednako raditi kako bi se nadmetao s kineskim prodajnim terenom ostatku svijeta.

"Kina u osnovi iznosi argument da je kineski model bolji od američkog", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan tokom virtualnog foruma prošlog mjeseca.

"Oni ukazuju na disfunkcionalnost i podjele u Sjedinjenim Državama i govore da to pogledamo. Njihov sistem ne funkcioniše. Naš funkcioniše."

Američki zvaničnici takođe neprestano izražavaju zabrinutost zbog kineske industrijske špijunaže, krađe biomedicinskih informacija i potencijalne manipulacije tehnologijom, poput 5G ćelijskih mreža.

Takođe su prisutne i tenzije oko početnog postupanja Pekinga sa pandemijom koronavirusa, za koju su kineski zvaničnici u više navrata pokušavali okriviti druge.

Upitan nakon njegove primjedbe u srijedu u Pentagonu je li kinesko postupanje s krizom COVID-19 i navodno odbijanje razmjene kritičnih informacija zaslužilo kaznu, Biden je ostao neutralan.

"Zanima me saznanje svih činjenica", rekao je.

XS
SM
MD
LG