Linkovi

Zapovjednica Nacionalne garde Maryland za VOA: BiH ima čvrste vojne standarde


Generalica Birckhead: Obučili smo mnoge bh. vojnike i oficire
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Generalica Birckhead: Obučili smo mnoge bh. vojnike i oficire

U povodu 20. godišnjice Programa državnog partnerstva Bosne i Hercegovine i američke savezne države Maryland, u BiH je zapovjednica Nacionalne garde Janeen Birckhead. U intervjuu za Glas Amerike kaže da je vojna saradnja SAD i BiH uspješna više od 20 godina, zasnovana na obostranom interesu.

Glas Amerike: - Šta je najznačanije što su bosanskohercegovačka armija i Nacionalna garda Marylanda do sada realizirale? Na čemu se zasniva saradnja?

Birckhead: Saradnja i zajednički trud su veoma uspješni. Imamo sjajno partnerstvo koje smo gradili više od 20 godina te zajedno, kao partneri, održavamo Program državnog partnerstva. Ove odnose smo razvili vremenom od vojnika, čete do oficira na višim nivoima koji zajedno rade. Imamo istinsko prijateljstvo i kolege. Radeći zajedno, razvijamo kako Oružane snage BiH, tako mlade oficire i vođe.

Glas Amerike: Nedavno smo na bh. nebu imali priliku vidjeti američke borbene avione kao znak podrške našoj zemlji, a nakon toga i vojnu vježbu u Tuzli. Šta možemo očekivati od nastavka saradnje bh. armije i Nacionalne garde Marylanda?

Birckhead: To je bilo vrlo zapaženo i nadamo se da će Nacionalna garda Marylanda, kao partner, i dalje podržavati uspjehe. Imali smo prilično robustan raspored treninga i nastavit ćemo tako. Jedan od vrhunaca je naše takmičenje vojnika u kojem BiH nastavlja nadmašivati naše vojnike u Marylandu. Ali to je u redu. To je vrsta takmičenja i partnerstva koju želimo vidjeti. Nastavit ćemo takvim tempom i rasporedom za obuku na lokalnom, taktičkom i strateškom nivou. Govorim o operacijama i načinu na koji možemo biti interoperabilni i raditi zajedno kako bismo osigurali da, vojnici iz BiH i Marylanda, izvlače najbolje iz saradnje.

Glas Amerike: Šta BiH može učiniti kako bi unaprijedila vojsku, kakvi su njeni vojni standardi?

Birckhead: Bosna ima čvrste vojne standarde. Pošto radim na Programu državnog partnerstva u BiH posljednjih 15-ak godina, vidjela sam razvoj i rast OSBiH. Kada govorimo o radu s podoficirima i vođama, oni dolaze u Sjedinjene Američke Države i pohađaju američke škole kao što su War College ili Univerzitet nacionalne odbrane. Takva vrsta razvoja je zaista važna i ja sam zadovoljna što BiH razumije tu važnost i daje sve od sebe. Tako da se radujemo nastavku takvih odnosa i izgradnji tog tipa vojnika za vašu zemlju.

Glas Amerike: Koliko je važno pristupanje BiH NATO savezu u kontekstu sigurnosti u zemlji i na Zapadnom Balkanu?

Birckhead: To je najbolje za državu. Ono što možemo učiniti u Marylandu je nastaviti nadograđivati te odnose i planove i raditi zajedno na razvoju BiH. Želimo nastaviti s partnerstvom u oblastima poput medicine, trgovine, obrazovanja... Sve dijelove pokušavamo spojiti kako bi BiH bila spremna ući u NATO, a Maryland je uključen u proces i podržava ga.

Glas Amerike: Kakvu vrstu podršku Oružane snage BiH mogu u budućnosti očekivati od Nacionalne garde Marylanda?

Birckhead: Želimo dovesti tim koji će vidjeti gdje se trenutno nalazimo i izraditi planove kako bismo bili sigurni da zadovoljavamo potrebe BiH i njenih oružanih snaga. Nema ništa gore nego nastaviti raditi istu stvar i ne razvijati je i ne prepoznavati problem. Kada završimo s procjenom, vratit ćemo se sa snažnim planovima koji će nastaviti razvijati vojsku i oružane snage.

XS
SM
MD
LG