Linkovi

Nova otkrića teleskopa James Webb: "Rodilišta” zvijezda  


Ova slika prve godišnjice objavljena 12. jula 2023., prikazuje NASA-in svemirski teleskop James Webb koji prikazuje rođenje zvijezde kao što nikada prije nije viđeno. (NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pon preko AP)
Ova slika prve godišnjice objavljena 12. jula 2023., prikazuje NASA-in svemirski teleskop James Webb koji prikazuje rođenje zvijezde kao što nikada prije nije viđeno. (NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pon preko AP)

Teleskop Webb, koji je lansiran krajem 2021. godine, podatke je počeo prikupljati prošle godine. Ovaj uređaj mijenja spoznaje o svemiru te donosi nove podatke koji fasciniraju ne samo naučnike, nego i širu javnost. 

Svemirski teleskop James Webb ne prestaje donositi nova saznanja o svemiru. NASA je nedavno objavila sliku „rodilišta zvijezda“, načinjenu pomoću Webba, a s Univerziteta Austin dolaze i naznake da su možda otkrivene „tamne zvijezde“.

Rodilišta zvijezda: mjesta gdje nastaju zvijezde

Nova slika James Webb svemirskog teleskopa (JWST) prikazuje relativno tihi dio svemira poznat pod nazivom kompleks oblaka Rho Ophiuchi. Međutim, taj region je Zemlji najbliže područje stvaranja zvijezda ili, kako to naučnici vole reći „rodilište zvijezda“.

Rho Ophiuchi je maglica, ogroman oblak međuzvjezdanog plina i prašine u kojem nastaju nove zvijezde, a nalazi se u našoj galaksiji Mliječni put, udaljen otprilike 390 svjetlosnih godina od Zemlje. Ova maglica je stara svega oko milion godina, što je veoma kratko.

Kako piše na zvaničnim stranicama NASA, posmatrana regija maglice Rho Ophiuchi sadrži oko 50 mladih zvijezda.

„Ogromni mlazovi molekularnog vodika koji izbijaju iz novorođenih zvijezda crveni su na slici, s velikom, žućkastom prašnjavom šupljinom koju je izdubila energična mlada zvijezda blizu njezina središta.“, navodi NASA.

Astronomi su dugo pokušavali posmatrati područja nastajanja zvijezda kako bi bolje razumjeli ove mehanizme, ali problem je u tome što je ta područja bilo vrlo teško prikazati prije JWST-a. Međutim, ovaj teleskop „gleda“ pomoću infracrvenog zračenja i ima vrlo visoku rezoluciju i fine detalje. Na taj način naučnici mogu prodrijeti kroz prašinu i pratiti svemir kao nikad do sada.

Postoje li tamne zvijezde?

Još jedna vijest iz astronomije dolazi i sa Univerziteta u Austinu, Teksas. Grupa naučnika analizirala je slike sa JWST i pronašli su tri svijetla objekta koji bi možda mogli biti „tamne zvijezde”, teoretski objekti mnogo veći i svjetliji od našeg Sunca, pokretani česticama tamne materije.

Iako tamna materija čini oko 25% svemira, naučnici ne znaju puno o njoj. Naučnici misle da se sastoji od nove vrste elementarnih čestica, a potraga za otkrivanjem takvih čestica je u toku.

„Otkrivanje nove vrste zvijezde prilično je zanimljivo samo po sebi, ali otkriti da je tamna tvar ta koja ovo pokreće —to bi bilo ogromno", rekla je Katherine Freese, direktorica Weinberg Instituta za teorijsku fiziku pri Univerzitetu Austin.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG