Linkovi

James Webb napravio zadivljujuću sliku Stupova stvaranja


Ova fotografija koju je dostavila NASA, 19. oktobra 2022. godine, prikazuje Stupove stvaranja.
Ova fotografija koju je dostavila NASA, 19. oktobra 2022. godine, prikazuje Stupove stvaranja.

NASA je objavila novu sliku Stupova stvaranja, formacije međuzvjezdanog gasa, koju je načinio James Webb svemirski teleskop (JWST).

Stupovi stvaranja su prvi put postali poznati kada ih je 1995. snimio NASA-in svemirski teleskop Hubble. Nalaze se u maglici (nebuli) Orao, u sazviježđu Zmija, koje je oko 6,500 svjetlosnih godina udaljeno od nas. Hubbleova slika je unaprijedila naučno poimanje procesa unutar maglica. Formacije u obliku stupova gasa i prašine podsjećaju na pećinske stalagmite i njihov naziv nije nimalo slučajan.

Naime, ove strukture su ono što je poznato kao „rodilišta zvijezda“: to su nakupine prašine u maglici u kojima se rađaju mlade zvijezde. To se događa kada se lokalna zgušnjenja u prašini kolabiraju pod djelovanjem gravitacije i počnu nakupljati više materijala iz oblaka oko sebe.

Ova fotografija koju je dostavila NASA, 19. oktobra 2022. godine, prikazuje Stupove stvaranja.
Ova fotografija koju je dostavila NASA, 19. oktobra 2022. godine, prikazuje Stupove stvaranja.

Međutim, naučnici žele svim mogućim dostupnim sredstvima saznati više o rađanju zvijezda. Upravo zbog toga je nauučnoj zajednici izuzetno važan teleskop kakav je James Webb. Ovaj teleskop posmatra svemir u infracrvenom spektru, što omogućava da prodre kroz oblake plina i prašine gdje se rađaju zvijezde.

Mlade zvijezde povremeno ispaljuju nadzvučne mlazove koji se sudaraju s oblacima materijala, poput ovih debelih stupova. To ponekad rezultira i udarima, koji mogu oblikovati valovite uzorke poput čamca dok se kreće kroz vodu. Procjenjuje se da su ove mlade zvijezde stare samo nekoliko stotina hiljada godina. Po svemirskim mjerilima, ove zvijezde su tek „dojenčad“.

Ovo nipošto nije prvi put da su Stupovi stvaranja snimljeni i u infracrvenom dijelu spektra. NASA-in svemirski teleskop Spitzer snimio je scenu 2007. godine, a svemirska opservatorija Herschel Evropske svemirske agencije (ESA) dala nam je infracrveni pogled na maglicu Orao 2012. Čak se i svemirski teleskop Hubble uključio u akciju s infracrvenom slikom, snimljenom u septembru 2014.

U čemu je onda toliko uzbuđenje oko nove slike JWST? Radi se o tome da je on moćniji i ima još bolju kameru nego prethodnici te nam ove slike nude nove detalje. Crvena područja koja se vide na vrhovima stupova dokaz su stvaranja mladih zvijezda u procesu izbacivanja prašine. U ovom procesu se proizvodi toplina vidljiva kao infracrveno toplinsko zračenje.

Nova fotografija Jamesa Webba pomoći će istraživačima da preinače svoje modele formiranja zvijezda identificiranjem daleko preciznijeg brojanja novonastalih zvijezda, zajedno s količinama plina i prašine u regiji. S vremenom će početi graditi jasnije razumijevanje o tome kako zvijezde nastaju i izbijaju iz ovih prašnjavih oblaka tokom miliona godina. Slika koju je napravio JWSW daje novu jasnoću i dubinu Stupova stvaranja.

Za one koji nisu naučnici, ove fotografije su jednako vrijedne: oduzimaju dah svojom ljepotom, potiču na dublja razmišljanja o kosmosu i inspirišu.
Sam James Webb je nedavno napravio i izuzetne slike Neptunovih prstena, ali je i bio u centru jednog paničnog napada u naučnoj zajednici.

Naime, rane fotografije koje je načinio ovaj teleskop možda nisu upotrebljive. Kalibracija teleskopa nije bila dovoljno dobra i naučnici pozivaju na oprezno tumačenje podataka.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG