Linkovi

Rubin za Glas Amerike: Dugoročni cilj američke politike je međusobno priznanje Srbije i Kosova


James Rubin, koordinator Centra za globalno angažovanje State Departmenta
James Rubin, koordinator Centra za globalno angažovanje State Departmenta

James Rubin, koordinator Centra za globalno angažovanje State Departmenta, rekao je u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike da dugoročni cilj normalizacije odnosa Beograda i Prištine obuhvata i međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Rubin je govorio i o malignom ruskom i kineskom uticaju na Balkanu, pogotovo preko medija koji posluju u Srbiji, kao korištenju, širenju dezinformacija, podrivanju euroatlantskih integracija i podsticanju regionalnih napetosti.

Glas Amerike: Možete li da govorite o konačnom cilju dijaloga i generalno procesa normalizacije između Kosova i Srbije? Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier je nedavno rekao da je krajnji cilj obostrano priznanje. Ambasador u Srbiji Hill rekao je da priznanje Kosova nije uslov za Srbiju u procesu pristupanja EU? Šta je krajnji cilj?

Rubin: Ne bih da se ispriječim između dva ambasadora, osim da kažem da dugoročni cilj normalizacije znači priznanje, i to je američka politika. Teško je zamisliti normalizovane odnose između Kosova i Srbije bez priznanja i činjenica da neke zemlje, koje su već članice EU, ne priznaju Kosovo nije relevantna. Kosovo i Srbija imaju problem koji mora da se riješi. Moraju da normalizuju odnose. To su standardi EU. Ja, kao Amerikanac, ne govorim EU šta da radi. Znači, stavovi američkih ambasadora o tome šta EU misli zaista nisu relevantni. Relevantna je naša politika - a to je da predložimo da normalizacija obuhvati međusobno priznanje dvije zemlje.

Glas Amerike: Kosovo je upravo obilježilo 25. godišnjicu oslobođenja i završetka rata. Odigrali ste ključnu ulogu u okončanju tog sukoba? Da li je NATO intervencija bila ispravna odluka?

Rubin: Mislim da nema sumnje da je NATO donio snažnu odluku da spriječi potencijalni genocid nad kosovskim narodom. I iskreno, operacija koju smo sproveli bila je uspješna. Ostvarili smo svoje ciljeve. Srpske snage su napustile Kosovo. Kosovo je postalo demokratska, nezavisna zemlja sa demokratskim vrijednostima koja je prijatelj Sjedinjenih Država, blizak partner Sjedinjenih Država i sve je to urađeno uz minimum američkih života izloženih riziku. I sam predsjednik Biden je bio vrlo jasan, podržavao je rat na Kosovu i zašto smo ga preduzeli. Veoma sam ponosan na ulogu koju sam odigrao u podršci Madeleine Albright i predsjedniku Clintonu, u pomoći da se narod Kosova oslobodi potencijala masovnog ubistva. Danas vam se obraćam kao član Bidenove administracije, i šta god da sam uradio ili nisam uradio prije 25 godina ne bi trebalo da promijeni ono što kažem kao član Bidenove administracije.

Predstavljam politiku Bidenove administracije i zamolio bih za istu ljubaznost koju pružamo predsjedniku Srbije (Aleksandar Vučić prim.nov.), koji je imao značajnu ulogu u Miloševićevoj administraciji. Ne razgovaramo s njim o tome. Ne zamjerimo mu to kada sarađujemo sa njim. Ali, nažalost, u Srbiji ima onih koji, kad god nešto kažem u ime Bidenove administracije, to žele da povežu sa onim prije 25 godina.

Glas Amerike: State Department je nedavno najavio zajedničku inicijativu sa EU, o mehanizmu na Zapadnom Balkanu usmjerenom na borbu protiv ruske i kineske dezinformacije i propagande. Možete li nam reći nešto više o ovom izazovu sa kojim se tamo suočavate?

Rubin: Dezinformacije i manipulacije informacijama jedna su od najvećih prijetnji našeg vremena i trebalo je neko vrijeme da zapadne zemlje shvate u kojoj mjeri Rusija i Kina vode informacioni rat protiv nas i koriste informacioni rat širom svijeta. Zato moramo bolje da se odbranimo od ove prijetnje. Inicijativa sa Zapadnim Balkanom je osmišljena da pomogne zemljama Balkana, onima koje žele da se pridruže EU, koje rade na ispunjavanju standarda EU, da razviju procedure i politike, vladine akcije, kapacitete, rad sa saveznicima, mi smo uradili ono što se zove, okvir za borbu protiv stranih informacija. I mi smo potpisali memorandum razumijevanju sa nekoliko balkanskih zemalja, u suštini da pokušamo da im pomognemo da se suoče sa ovim izazovom. Činjenica je da Rusija koristi dezinformacije širom svijeta, a posebno na Zapadnom Balkanu. Oni mogu da rade preko Sputnjika, preko RT-a koja nažalost još uvijek emituje i zato što svi govore istim jezikom na Zapadnom Balkanu. Takve informacije se koriste i manipuliše se njima. I mi pokušavamo da pomognemo zemljama u regionu da se brane od njih, jer zemlje regiona koje žele da se pridruže EU moraće da ispune njene standarde. A to uključuje i mogućnost ispunjavanja standarda EU, sprječavanje manipulacije informacijama. Zato pokušavamo da im pomognemo da se pripreme za to i, nadamo se, da dok to rade, poboljšavaju međusobnu saradnju.

Glas Amerike: Regionalni stručnjaci su rekli da je Zapadni Balkan “nezavršen posao” i Rusija je iskoristila aktuelne napetosti kako bi se ohrabrila. Da li je region postao vid bojnog polja u kom se Rusija i Zapad bore za "srca i umove"?

Rubin: Pa, mislim da zapravo nema borbe. Vrijednosti Zapada, vrijednosti Sjedinjenih Država, vjerujem da su dominantne u Evropi i u zemljama koje žele da budu njen dio. Nažalost, Rusija nastavlja da pokušava da eksploatiše pitanje Kosova i Srbije prijeteći da će staviti veto na članstvo Kosova u UN, koristeći lažne tvrdnje o opasnosti da Kosovo postane teroristička država, sve vrste dezinformacionih operacija koje su sprovodili pokušavajući da negiraju Kosovo, pridruživanje Interpolu ili UNESCO-u.

Dakle, Rusi nastavljaju sa pokušajima da dijele, dok Sjedinjene Države, sarađujući sa našim prijateljima i saveznicima, pokušavaju da ostave te užasne dane prošlosti iza nas.

XS
SM
MD
LG