Linkovi

Radnici Googlea protestuju zbog zataškavanja seksualnog uznemiravanja


Google logo (ilustracija)

Stotine zaposlenih u Googleu u Aziji izašlo je sa posla u sklopu globalnog protesta zbog odnosa te kompanije prema slučajevima seksualnog uznemiravanja i atmosferi na radnom mjestu. Među demonstrantima su veći dio činile žene.

Protesti su najnoviji pokazatelj nezadovoljstva zaposlenih, a pojačani su nakon što je New York Times objavio da je Google davao milione dolara za otpremnine muškarcima – direktorima kompanija koji su bili optuženi za seksualno uznemiravanje, bez da je objavio šta su radili.

Times navodi da je Google platio 90 miliona dolara 2014. tadašnjem potpredsjedniku Andyju Rubinu pošto je optužen za seksualno uznemiravanje. Rubin je negirao optužbe.

Izvještaj New York Timesa pojavio se pošto se zapsosleni već dugo bore za poboljšanje položaja žena o manjina.

Organizatori protesta zahtijevali su od kompanije Alfabet Inc, koja obuhvata Google i druge kompanije, da u bord direktora imenuje i predstavnika radnika, kao i da raspravlja o jednakosti plata. Zaposleni takođe traže da se prijave za seksualno uznemiravanje tretiraju jednako.

Direktor Googlea Sundar Pichai je rekao da su zaposleni “iznijeli konstruktivne ideje” koje će kompanija "sprovesti u djelo".

Protesti za sada nisu uticali na vrijednost dionica kompanije Alfabet Inc, ali zaposleni tvrde da bi moglo da bude poteškoća sa regrutovanjem ako se njihovi problemi blagovremeno ne budu riješeni.​

XS
SM
MD
LG