Linkovi

Google na udaru Moskve zbog Navaljnog


Ruski dužnosnici upozorili su američki Google da se ne miješa u lokalne izbore koji se održavaju ovaj vikend u Rusiji, pošto je omogućio opozicijskom lideru Alekseju Navaljnom da postavi videa na YouTube kojim poziva na masovne proteste.

Navaljnija optužuju da koristi YouTube za širenje informacija koje su "nezakonite" u Rusiji, a Googlu se poručuje da bi se zbog toga mogao suočiti sa sudskim procesom.

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni

Navaljni je na svom YouTube kanalu pozvao Ruse na prosvjede protiv kontroverzne mirovinske reforme i to 9. septembra, istoga dana kada se u nekoliko ruskih regija i Moskvi održavaju regionalni i lokalni izbori.

Čelnik Centralne izborne komisije Aleksandar Kljukin izjavio je da je Komisija poslala službeni pismo Larry Pageu, izvršnom direktoru Googlove matične tvrtke, Alphabet, zbog postupka Navaljnog.

"Obavijestili smo Google da će takvi događaji na dan izbora dovesti do masovnog kršenja zakona", jer je politička kampanja zabranjena na dan izbora", kazao je predsjednik ruske izborne komisije.

"Miješanje strane tvrtke u naše izbore nije dopušteno", dodao Kljukin, sugerirajući da se Google koristi kao sredstvo kojim američka vlada želi utjecati na ruske izbore, premda Google nije u vlasništvu, niti pod kontrolom vlasti.

Upozorenje Googlu dolazi u trenutku kada su Sjedinjene Države nametnule sankcije ruskoj vladi zbog optužbi da se "miješala" na američke izbore.

Američki specijalni tužitelj Robert Mueller također tereti nekoliko ruskih obavještajnih dužnosnika da su hakirali dokumente Demokratske stranke kako bi utjecali na predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine.

Glasnogovornica Googla odbila je komentirati "optužbe" za miješanje, ali je rekla da tvrtka "preispituje sve valjane zahtjeve državnih institucija".

Leonid Volkov, suradnik Navaljnog, izjavio je kako predstojeći protesti ne krše izborne zakone jer se njima se ne vodi kampanja za određenog kandidata.

YouTube je "jedini kanal za informiranje masa", napisao je Volkov na Facebooku i dodao: "Svim razinama ruske vlasti je naređeno da na bilo koji način blokiraju prosvjede“.

Uoči planiranih demonstracija, Navaljni je bio osuđen na 30 dana zatvora zbog pomaganja u organiziranju "nezakonitog" uličnog prosvjeda u Moskvi u januaru ove godine.

Vadim Subbotin, zamjenik šefa Roskomnadzora, tijela koje kontrolira internet, navodi da "više od 40 kanala na YouTubeu stalno poziva na kršenje ruskog zakona".

Ako Google ne odgovori na službene pritužbe, to će se smatrati kao "de facto izravna intervencija u unutarnje stvari Rusije", optužuje on.

Aleksej Zhafjarov iz glavnog tužiteljstva izjavio je da je uputio službenu upozorenja Googlu zbog "nedopustivog" kršenja ruskog izbornog zakona.

"Ovo je prilično ozbiljna mjera, nakon čega se može pozvati na odgovornost", uključujući i kriminalno gonjenje", kazao je predstavnik ruskog tužiteljstva.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG