Linkovi

Izvještaj Freedom House „Nacije u tranziciji”: Stagnacija demokratije u BiH


Izvještaj Freedom House „Nacije u tranziciji 2020”

Freedom House u novom izvještaju „Nacije u tranziciji” navodi da se stanje demokratije u BiH nije promijenilo u odnosu prošlogodišnji izvještaj.

Zemlja je dobila identičnu ocjenu kao i u izvještaju iz prošle godine. BiH je, kao i ranijih godina, smještena u kategoriju država sa tranzicionim ili hibridnim režimima.

U zemljama koje dobivaju tu ocjenu obično su demokratske institucije krhke, a postoje značajni izazovi u zaštiti političkih prava i građanskih sloboda, objašnjava Freedom House, američka nevladina organizacija.

U izvještaju „Nacije u tranziciji” Freedom House stanje demokratije ocjenjuje u 29 nekadašnjih komunističkih zemalja koje se protežu od centralnog dijela Azije do centralnog dijela Evrope.

Konačni demokratski skor zasniva se na sedam indikatora: nacionalne demokratske vladavine, izborni proces, civilno društvo, nezavisni mediji, lokalne demokratske vladavine, pravosuđe i korupcija.

Situacija u zemljama okruženja

Arhiv - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
Arhiv - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Izuzev Hrvatske i Slovenije, zemlje regije su također u kategoriji država sa tranzicionim i hibridnim režimima. Srbija i Crna Gora, po prvi put su nakon 2003. godine, izgubile status djelimično konsolidovanih demokratija.

Freedom House navodi da su na to uticale godine sve većeg zarobljavanja države, zloupotrebe moći i autokratske taktike koje koriste Aleksandar Vučić u Srbiji i Milo Đukanović u Crnoj Gori.

Freedom House je ocijenio da Kosovo i Sjeverna Makedonija bilježe napredak. Obje države svrstane su grupu zemalja sa tranzicionim ili hibridnim režimima.

Uticaj Kine

Kineska zastava u Pekingu
Kineska zastava u Pekingu

Raniji izveštaji Freedom Housea o državama u tranziciji dokumentovali su načine na koje Rusija upotrebljava diplomatiju u svrhe destabilizacije transatlantskog saveza i uspostavljanja sfere svog uticaja.

Međutim, tokom posljednjih nekoliko godina Kina nije bila ništa manje aktivna u pokušaju ostvarivanja svojih spoljnopolitičkih ciljeva.

Freedom House izvještaju navodi da Kina koristi prikrivene metode djelovanja na demokratske institucije.

Kampanja uticaja Komunističke partije Kine usredsređena je na dva glavna cilja - širenje uticaja zemlje u inostranstvu i promovisanje pozitivnog imidža Kine na globalnom nivou, navodi se u izvještaju.

Kineske kampanje odlikuje njihova fleksibilnost. Prilagođava pristup svakoj zemlji pojedinačno, iskorištavajući institucionalne slabosti i prikriveno se uklapajući u korumpirane političke i ekonomske strukture, navodi se.

Najočitiji primjer kineskog sve većeg antidemokratskog utjecaja je područje tehnologije i nadzora, stoji u izvještaju. Kineski tehnološki gigant Huawei potpisao je „Sporazum o sigurnom gradu” s vladama u 10 zemalja od kojih svaka ima evidenciju lošeg upravljanja i ozbiljnih problema s korupcijom.

Srbija je jedna održava koja je uvela Huaweijev video sistem prepoznavanja lica i registarskih tablica.

Mađarska i Poljska

Poljska i Mađarska dvije su države Centralne Evrope koje su zabilježeile najdramatičniji pad.

Poljska, članica Evropske unije prešla je iz kategorije konsolidovanih demokratskih država - među polukonsolidovane, ukazao je Freedom House. Uzrok je, kako je navedeno, uzastopno petogodišnje nazadovanje u oblasti nezavisnosti pravosuđa.

Mađarska je, pak, država koja je najviše nazadovala od kada ta nevladina organizacija sastavlja izvještaj „Nacije u tranziciji”. Bilježi pad demokratskih vrijednosti u posljednjih osam godina, koji je u najvećoj meri oličen u uslovima održavanja izbora, funcionisanja lokalnih vlasti i borbe protiv korupcije, ukazano je u izvještaju.

XS
SM
MD
LG