Linkovi

Izraelski premijer razgovarao sa Putinom


Arhiv - Sastanak Bennetta i Putina u Rusiji, oktobar 2021.
Arhiv - Sastanak Bennetta i Putina u Rusiji, oktobar 2021.

Izrael se uključuje u napore da posreduje između Ukrajine i Rusije usred ruske invazije na Ukrajinu, koja ulazi u 12. dan.

Izraelski premijer Naftali Bennett razgovarao je u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u nedjelju, navode mediji.

Bennett je prvi strani lider koji je lično razgovarao sa Putinom od početka ruskog vojnog napada na Ukrajinu koji je počeo 24. februara.

Po povratku kući, Bennett je rekao da situacija nije dobra i da postoji velika ljudska patnja koja bi mogla postati još gora. Rekao je da će Izrael nastaviti da pokušava da pomogne, čak i ako su šanse za napredak male.

U međuvremenu, u televizijskom obraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je Izraelu na podršci Ukrajini, ali nije spomenuo Bennettovu posjetu Rusiji.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Zelenski, koji je Jevrej, rekao je da je u subotu razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i nekoliko puta s Bennettom.

Izrael ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom i počeo je da prima hiljade ukrajinskih jevrejskih izbjeglica. Izraelska vlada je rekla da se priprema za još desetine hiljada izbjeglica.

Izrael je, međutim, prestao da nudi vojnu pomoć Ukrajini.

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela navodi da je oko 2.000 Izraelaca ostalo u Ukrajini i da izraelska vlada radi na tome da ih izvuče.

XS
SM
MD
LG