Linkovi

Blinken traži zaštitu civila u Gazi, Netanyahu u zamjenu za privremeni prekid vatre želi puštanje talaca


Pojas Gaze, 3. novembar
Pojas Gaze, 3. novembar

U danu kada je izraelska vojska saopštila da je u opkolila grad Gazu, američki državni sekretar Antony Blinken je u razgovoru sa zvaničnicima u Tel Avivu poručio da, iako ima pravo da se brani, Izrael mora da zaštiti civile u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je u obraćanju javnosti u petak da Izrael neće pristati na privremeni prekid vatre sve dok se ne oslobode svi taoci, njih više od 240.

Blinken je drugi put doputovao u region od 7. oktobra kada su pripadnici Hamasa, organizacije koju je SAD proglasila za terorističku, napali Izrael i ubili 1.400 ljudi, mahom civila i oteli oko 240 talaca. U odgovoru na taj napad izraelska vojska je napala Pojas Gaze, gdje je do sada ubijeno više od 9.000 ljudi.

Uoči sastanka sa predsjednikom Izraela Issacom Herzogom, Blinken je rekao da Izrael "ima pravo da uradi sve što je potrebno da osigura da se napad poput onog 7. oktobra nikad ne ponovi".

Susret Blinkena i Netanyahua.
Susret Blinkena i Netanyahua.

"Istovremeno, da budem potpuno jasan, važno je na koji način Izrael to radi. Veoma je važno, kad su u pitanju civili koji su se našli usred konflikta sa Hamasom, da se uradi sve kako vi se zaštitili i omogućila pomoć onima kojima je očajnički potrebna i koji nisu odgovorni za ono što se desilo 7. oktobra", kazao je Blinken.

Herzog je rekao da će Izrael učiniti sve da obavijesti stanovnike o vazdušnim napadima, držeći jedan od pamfleta za koji je rekao da je Izrael odustao i govori civilima da napuste sjevernu Gazu.

Blinken će se sastati i sa ostalim visokim izraelskim zvaničnicima.

Izraelske kopnene trupe opkolile su grad Gazu usred diplomatskih napora da se nakratko obustave borbe sa militantima Hamasa i sve gore humanitarne krize u Gazi.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u srijedu na "humanitarnu pauzu" u ratu između Izraela i militanata Hamasa.

"Pauza znači dati vremena da se zatvorenici izvuku. Dajte vremena", rekao je Biden.

Hamas je uzeo više od 240 talaca tokom napada na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.400 ljudi. Izrael je objavio rat Hamasu nakon napada, a konstantno bombardovanje Gaze ubilo je hiljade Palestinaca.

Palestinsko ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas kaže da je broj poginulih premašio 9.000.

Prva grupa stranih državljana, koji su zarobljeni u Pojasu Gaze od početka rata, počela je u srijedu da ulazi u Egipat. Evakuacije su nastavljene i u četvrtak.

Biden je tokom sastanka u Ovalnom uredu s predsjednikom Dominikanske Republike rekao da su 74 Amerikanca s dvojnim državljanstvom evakuirana iz Gaze u četvrtak.

Američki glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby procjenjuje da u Gazi ima između 1.000 i 1.200 dvojnih američkih državljana, stalnih stanovnika i njihovih porodica.

Agencija UN-a koja pomaže Palestincima saopćila je da su četiri njena skloništa u kojima se nalazi oko 20.000 raseljenih osoba pogođena u posljednja 24 sata.

Neke informacije dolaze od agencija Reuters, AP i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG