Linkovi

Evakuisana 74 američka državljana iz Pojasa Gaze, kaže Biden


Palestinci sa dvojnim državljanstvom šetaju dok čekaju dozvolu da napuste Gazu na graničnom prelazu Rafa sa Egiptom, u Rafi u južnom pojasu Gaze, 2. novembra 2023. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa
Palestinci sa dvojnim državljanstvom šetaju dok čekaju dozvolu da napuste Gazu na graničnom prelazu Rafa sa Egiptom, u Rafi u južnom pojasu Gaze, 2. novembra 2023. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Sjedinene Države evakuisale su 74 osobe sa dvojim državljanstvom iz Pojasa Gaze, izjavio je predsjednik Joe Biden.

"Dobre vijesti, izvukli smo 74 Amerikanca, dvojnih državljana", izjavio je Biden uoči susreta sa predsjednikom Dominikanske Republike Luisom Abinaderom, dan pošto su evakuisani građani počeli da prelaze u Egipat.

Stotine stranih državljana i desetine teško povrijeđenih Palestinaca dobilo je dozvolu da napusti Gazu prvi put od početka rata između Izraela i Hamasa prije više od tri nedjelje.

Njihovi odlasci preko prelaza Rafa u Egipat su uslijedili nakon oslobađanja četiri taoca od strane Hamasa i spašavanja jednog izraelskog vojnika.

Diplomatski izvori Reutersa iz Egipta navode da je plan da oko 7.500 ljudi sa stranim pasošima bude evakuisano iz Gaze u sljedeće dvije nedjelje, dodajući da će se za te potrebe koristiti lokalni aerodrom Al Ariš na Sinajskom poluostrvu.

Navodi se da će avionski prevoz doći tek u kasnijoj fazi, a u prvim danima je predviđena drumska evakuacija do Kaira, glavnog grada Egipta.

To je prvi konkretan plod napora Katara da se ublaži humanitarna kriza u Gazi.

U pregovorima su učestvovali i predstavnici Egipta, Izraela i esktremisitčkog pokreta Hamas koji vlada Gazom.

Prema dogovoru, u prvom kontingentu, enklavu će napustiti 81 ranjena osoba i oko 500 stranih državljana čija imena se nalaze na spisku.

Evakuacije su uslijedile više od tri nedjelje nakon potpune izraelske blokade Gaze, koji je bombardovao tu gusto naseljenu enklavu i poslao kopnene trupe kao odgovor na napad Hamasovih boraca na Izrael 7. oktobra.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG