Linkovi

Analitičari podijeljeni oko toga da li će Hezbolah ući u rat sa Izraelom


Pripadnik Hezbolahove izviđačke grupe Al-Mahdi u Bejrutu, sa trakom na glavi na kojoj je ispisana poruka "Molićemo se u Jerusalimu", na skupu podrške Palestincima, 27. oktobar (Foto: AP/Bilal Hussein)
Pripadnik Hezbolahove izviđačke grupe Al-Mahdi u Bejrutu, sa trakom na glavi na kojoj je ispisana poruka "Molićemo se u Jerusalimu", na skupu podrške Palestincima, 27. oktobar (Foto: AP/Bilal Hussein)

Analitičari su podijeljeni oko toga da li će ekstremisti Hezbolaha u Libanu ući u sukob između Izraela i Hamasa osim ispaljivanja raketa preko izraelsko-libanske granice.

Milicija koju podržava Iran predstavlja potencijalno veću opasnost za Izrael od Hamasa, ali ako bi Hezbolah ušao u rat, vjerovatno bi u njega uvukao i oslabljeni Liban.

Neki ljudi u Libanu i širom Bliskog istoka su nervozni jer se očekuje da će Hasan Nasralah, lider Hezbolaha, govoriti u petak. U nekim aspektima, kažu analitičari, Hezbolah je u maloj dilemi jer se pozicionirao kao glavni pokret otpora Izraelu.

Kako onda može ostati na marginama sukoba Izraela i Hamasa u Gazi?

Benjamin Allison sa Univerziteta u Texasu istakao je Hezbolahov „strašan arsenal precizno vođene municije, raketa i dronova”, za razliku od bilo čega što Hamas posjeduje.

Pišući u online publikaciji Lawfare, on je rekao da Hezbolahovo različito „pametno oružje” predstavlja „ozbiljnu opasnost za izraelsku infrastrukturu i čak bi moglo da izazove Izrael da pokrene preventivni rat”. Libanski ministar spoljnih poslova Abdullah Bou Habib tvrdio je da ni Liban ni Hezbolah ne žele rat sa Izraelom jer bi to značilo katastrofu za Liban, koji se bori sa dugotrajnom ekonomskom krizom.

Libanska analitičarka Dania Koleilat Khatib rekla je za Glas Amerike da Hezbolah trenutno radi „planiranje u vanrednim situacijama” i „kontroliše tempo” raketnih napada na granici sa Izraelskim odbrambenim snagama.

Izraelski vojnici u blizni granice sa Libanom, 1. novembar 2023.
Izraelski vojnici u blizni granice sa Libanom, 1. novembar 2023.

Khatib, predsjednica Istraživačkog centra za saradnju i izgradnju mira u Bejrutu, rekla je da će Hezbolah vjerovatno ući u rat sa Izraelom u samo jednom ili dva slučaja. Jedan od njih, rekla je ona, bio bi ako Izrael bude uspješan u eliminaciji Hamasa.

„Ako Hamas bude iskorijenjen”, rekla je, „oni vrlo dobro znaju da će oni biti sljedeći”.

Drugi slučaj, rekla je Khatib, bio bi da Izrael bombarduje Liban.

„Ono što oni [Hezbolah] sada rade jeste da drže IDF zauzetim na sjeveru. Držite obavještajne službe zbunjene, a Izraelce uplašene. Za sada je to kao paravan za ometanje”, dodala je ona.

Rami Khoury sa Američkog univerziteta u Bejrutu, govoreći za Arapski centar sa sjedištem u Washingtonu, rekao je da je Hezbolah „poštovan u Izraelu zbog njegovog otpora i prkosa”. On očekuje da će iranska glavna produžena ruka nastaviti sa pritiskom na sjevernoj granici Izraela.

„Hezbolah će nastaviti da maltretira Izraelce”, rekao je Khoury. „Oni sve vrijeme testiraju odgovor Izraela, izraelsko raspoloženje, koliko su trupe dinamične ili su uplašene. Dakle, ovdje napadaju malu stanicu, tamo pošalju dron, ovdje napadaju vojnika. Oni pokušavaju da stvore psihološki teror i strah među Izraelcima radije nego da ih napadnu sa hiljadu raketa, što bi se moglo dogoditi ako uđu u rat.”

Pa ipak, rekao je Khoury, on misli da je malo vjerovatno da će Hezbolah ući u borbu.

„Ne mislim da će ući u rat punih razmjera”, rekao je on. „Mislim da nisu ni Iranci. Ali to nije isključeno, jer ako rat ide na dobro ili loše, oni bi se mogli pridružiti. Ali i dalje mislim da je to manje vjerovatno.”

Maha Yahya, direktorka Centra za Bliski istok Carnegie u Bejrutu, rekla je za New York Times da Iran vjerovatno neće protraćiti Hezbolahove snage u ovom trenutku jer su ulozi visoki sa „dva američka nosača aviona stacionirana u Mediteranu, koji bi mogli da udare na tu grupu”.

XS
SM
MD
LG