Linkovi

U Izraelu ubijeno 9 Amerikanaca, EU obustavlja pomoć Palestincima


Oblak dima iznad Gaza Sitija poslije izraelskog zračnogudara (Foto: MAHMUD HAMS / AFP)
Oblak dima iznad Gaza Sitija poslije izraelskog zračnogudara (Foto: MAHMUD HAMS / AFP)

State Department je u ponedeljak saopštio da je u Izraelu među poginulima najmanje devetoro Amerikanaca, a da se više američkih državljana vodi kao nestalo, poslije napada Hamasa u kojem je ubijeno 700 Izraelaca.

"Sada možemo da potvrdimo smrt devetoro američkih državljana. Možemo da potvrdimo da ima državljana koji se vode kao nestali i zajedno sa našim izraelskim partnerima utvrđujemo gdje se nalaze", saopštio je portparol State Departmenta Metju Miler.

Portparol za nacionalnu bezbjednost takođe je potvrdio da je stradalo devetoro Amerikanaca koji još nisu identifikovani.

Takođe se strahuje da je u Izraelu ubijeno ili nestalo više od 10 Britanaca, prenosi BBC pozivajući se na neimenovani izvor. Među žrtvama ima i državljana više drugih zemalja, uključujući i Ukrajince.

Borci iz islamističke grupe Hamas ubili su 700 Izraelaca i oteli desetine nakon što su u subotu napali izraelske gradove. Riječ je o najsmrtonosnijem upadu na izraelsku teritoriju od napada Egipta i Sirije prije 50 godina. Izrael je na najnoviji napad Hamasa uzvratio bombardovanjem Gaze, u kojem su poginule stotine Palestinaca.

U međuvremenu, velike kompanije obustavljaju letove za Izrael. Među njima su American Airlines, United i Delta, dok je State Department upozorio da se ne ide u region zbog mogućnosti terorizma i nemira.

U Briselu, Evropska komisija saopštila je u ponedeljak da će preispitati razvojnu pomoć Palestincima od 691 miliona eura i odmah suspendovati sve isplate.

"Teror i brutalnost protiv Izraela i njegovog naroda je prekretnica. Više ne može da bude kao do sada", poručio je na društvenoj mreži X evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG