Linkovi

Kako je Hamas prevario Izrael dok je planirao razorni napad


Hamas militanti
Hamas militanti

Pažljiva kampanja obmane osigurala je da je Izrael zatečen nespremnim kada je palestinska islamistička grupa Hamas pokrenula svoj razorni napad, omogućivši snagama koje koriste buldožere, zmajeve i motocikle da se bore protiv najmoćnije vojske Bliskog istoka.

Subotnji napad, najgori proboj u odbrani Izraela otkako su arapske vojske vodile rat 1973. godine, uslijedio je nakon dvogodišnjeg podmetanja Hamasa koji je uključivao držanje vojnih planova u tajnosti i uvjeravanje Izraela da ne želi borbu.

Dok se Izrael navodio na uvjerenje da je Hamas umoran od rata pružajući ekonomske poticaje radnicima Gaze, borci grupe su bili obučeni i uvježbavani, često na vidnom mjestu, rekao je izvor blizak Hamasu.

Ovaj izvor je pružio mnoge detalje o napadu koje je sastavio Reuters. Tri izvora iz izraelskog bezbjednosnog establišmenta, koji su kao i drugi tražili da ne budu identifikovani, takođe su doprinijela ovom izvještaju.

"Hamas je Izraelu ostavio utisak da nije spreman za borbu", rekao je izvor blizak Hamasu, opisujući planove za najnevjerovatniji napad od Jom Kipurskog rata prije 50 godina kada su Egipat i Sirija iznenadili Izrael i natjerali ga da se bori za svoje preživljavanje.

"Hamas je koristio obavještajnu taktiku bez presedana da obmane Izrael u posljednjih nekoliko mjeseci, ostavljajući javnosti utisak da nije voljan ući u borbu ili sukob s Izraelom dok se priprema za ovu masivnu operaciju", rekao je izvor.

Izrael priznaje da je bio zatečen napadom koji je vremenski usklađen s jevrejskom subotom i vjerskim praznikom. Hamasovi borci upali su u izraelske gradove, ubivši 700 Izraelaca i oteli na desetine. Izrael je od tada ubio više od 400 Palestinaca u svojoj odmazdi na Gazi.

"Ovo je naš 9/11", rekao je major Nir Dinar, portparol izraelskih odbrambenih snaga. "Uhvatili su nas."

"Iznenadili su nas i brzo su došli sa mnogo mjesta - i iz zraka i sa zemlje i s mora."

Osama Hamdan, predstavnik Hamasa u Libanu, rekao je za Reuters da je napad pokazao da Palestinci imaju volju da postignu svoje ciljeve "bez obzira na vojnu moć i mogućnosti Izraela".

'POBUNA'

U jednom od najupečatljivijih elemenata svojih priprema, Hamas je izgradio lažno izraelsko naselje u Gazi gdje su vježbali vojno iskrcavanje i trenirali da ga napadnu, rekao je izvor blizak Hamasu, dodajući da su čak snimili i video snimke manevara.

"Izrael ih je sigurno vidio, ali su bili uvjereni da Hamas ne želi ulaziti u sukob", rekao je izvor.

U međuvremenu, Hamas je nastojao uvjeriti Izrael da mu je više stalo do toga da radnici u Gazi, uskom pojasu zemlje s više od dva miliona stanovnika, imaju pristup poslovima preko granice i nemaju interesa da započnu novi rat.

"Hamas je uspio izgraditi cijelu sliku da nije spreman za vojnu avanturu protiv Izraela", rekao je izvor.

Od rata s Hamasom 2021., Izrael je nastojao osigurati osnovni nivo ekonomske stabilnosti u Gazi nudeći poticaje uključujući hiljade dozvola kako bi stanovnici Gaze mogli raditi u Izraelu ili na Zapadnoj obali, gdje plate u građevinarstvu, poljoprivredi ili uslužnim poslovima mogu biti 10 puta više od nivoa plate u Gazi.

"Vjerovali smo da će činjenica da oni dolaze na posao i donose novac u Gazu stvoriti određeni nivo smirenosti. Pogriješili smo", rekao je drugi glasnogovornik izraelske vojske.

Izraelski sigurnosni izvor je priznao da je Hamas prevario izraelske sigurnosne službe. "Naveli su nas da pomislimo da žele novac", rekao je izvor. "I sve vrijeme su bili uključeni u vježbe, dok nisu izbili neredi."

Kao dio svog podmetanja u posljednje dvije godine, Hamas se suzdržao od vojnih operacija protiv Izraela, čak i kada je druga islamistička oružana grupa sa sjedištem u Gazi poznata kao Islamski džihad pokrenula niz vlastitih napada ili raketnih napada.

"BEZ NAMJERE"

Uzdržanost koju je pokazao Hamas izazvala je javnu kritiku nekih pristalica, opet s ciljem stvaranja utiska da Hamas ima ekonomske probleme, a ne novi rat na umu, rekao je izvor.

Na Zapadnoj obali, koju kontrolišu palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i njegova grupa Fatah, bilo je onih koji su se rugali Hamasu zbog šutnje. U jednoj izjavi Fataha objavljenoj u junu 2022., grupa je optužila lidere Hamasa da su pobjegli u arapske prijestolnice kako bi živjeli u "luksuznim hotelima i vilama" ostavljajući svoje ljude u siromaštvu u Gazi.

Drugi izraelski sigurnosni izvor rekao je da je postojao period kada je Izrael vjerovao da je vođa pokreta u Gazi, Yahya Al-Sinwar, bio zaokupljen upravljanjem Gazom "a ne ubijanjem Jevreja". Istovremeno, Izrael je skrenuo fokus sa Hamasa dok se zalagao za dogovor o normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom, dodao je.

Izrael se dugo ponosio svojom sposobnošću da se infiltrira i nadgleda islamističke grupe. Kao posljedica toga, rekao je izvor blizak Hamasu, ključni dio plana bio je izbjegavanje curenja informacija.

Mnogi lideri Hamasa nisu bili svjesni planova, a tokom obuke, 1.000 boraca raspoređenih u napadu nisu imali pojma o tačnoj svrsi vježbi, dodao je izvor.

Kada je došao dan, operacija je podijeljena na četiri dijela, rekao je izvor iz Hamasa, opisujući različite elemente.

Prvi potez bio je baraž od 3.000 raketa ispaljenih iz Gaze koji se poklopio s upadima boraca koji su letjeli zmajevima preko granice, rekao je izvor. Izrael je ranije rekao da je prvo ispaljeno 2.500 raketa.

Nakon što su borci na zmajevima bili na zemlji, osigurali su teren kako bi elitna jedinica komandosa mogla upasti na utvrđeni elektronski i cementni zid koji dijeli Gazu od naselja i koji je izgradio Izrael kako bi spriječio infiltraciju.

Borci su koristili eksploziv da probiju barijere, a zatim su prešli preko njih na motorima. Buldožeri su proširili praznine i ušlo je još boraca sa pogonom na sva četiri točka, scene koje su svedoci opisali.

'VELIKI NEUSPJEH'

Jedinica komandosa napala je sjedište izraelske vojske na jugu Gaze i ometala njihove komunikacije, sprječavajući osoblje da zove komandante ili jedni druge, rekao je izvor.

Završni dio uključivao je premještanje talaca u Gazu, što je uglavnom postignuto na početku napada, rekao je izvor blizak Hamasu.

U jednom uzimanju talaca, borci su kidnapovali ljude sa žurke u blizini kibuca Reim u blizini Gaze. Snimci društvenih mreža prikazuju desetine ljudi kako trče kroz polja i na cestu dok se čuje pucnjava.

„Kako se ova zabava mogla dogoditi ovako blizu (Gaze)?", rekao je izvor izraelske sigurnosti.

Izraelski sigurnosni izvor je rekao da su izraelske trupe ispod pune snage na jugu u blizini Gaze jer su neke premještene na Zapadnu obalu kako bi zaštitile izraelske naseljenike nakon izbijanja nasilja između njih i palestinskih militanata.

"Oni (Hamas) su to iskoristili", rekao je izvor.

Penzionisani general Yaakov Amidror, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost premijera Benjamina Netanyahua, rekao je novinarima u nedjelju da napad predstavlja "veliki promašaj obavještajnog sistema i vojnog aparata na jugu".

Amidror, predsjedavajući Vijeća za nacionalnu sigurnost od aprila 2011. do novembra 2013. i sada viši saradnik na Jerusalimskom institutu za strategiju i sigurnost, rekao je da su neki od saveznika Izraela govorili da je Hamas preuzeo "više odgovornosti".

"Glupo smo počeli vjerovati da je to istina", rekao je. "Dakle, napravili smo grešku. Nećemo ponoviti ovu grešku i uništićemo Hamas, polako ali sigurno."

XS
SM
MD
LG