Linkovi

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio je ostavku zbog neuspjeha da spriječi napad 7. oktobra


Slomljena kapija kibuca Kfar Aza kroz koju su palestinski militanti navodno ušli, na jugu Izraela na granici s pojasom Gaze 10. oktobra 2023.
Slomljena kapija kibuca Kfar Aza kroz koju su palestinski militanti navodno ušli, na jugu Izraela na granici s pojasom Gaze 10. oktobra 2023.

Šef izraelske vojne obavještajne uprave podnio je ostavku u ponedjeljak zbog neuspjeha oko Hamasovog napada bez presedana 7. oktobra, saopštila je vojska, čime je postao prva visoko rangirana osoba koja je odstupila zbog svoje uloge u najsmrtonosnijem napadu u historiji Izraela.

Ostavka general-majora Aharona Halive postavlja scenu za ono što se očekuje da će biti više posljedica od izraelskog najvišeg sigurnosnog vrha zbog napada Hamasa, kada su militanti probili kroz izraelsku graničnu odbranu, divljali kroz izraelske zajednice satima nezaustavljeni i ubili 1.200 ljudi, većinu civila, dok je uzeto otprilike 250 talaca u Gazu. Taj napad je pokrenuo rat protiv Hamasa u Gazi, koji je sada u svom sedmom mjesecu.

Obavještajna uprava pod mojom komandom nije dorasla zadatku koji nam je povjeren. Od tada nosim taj crni dan, dan za danom, noć za noći. Zauvijek ću nositi bol sa sobom”, napisao je Haliva u svojoj ostavci koju je dostavila vojska.

Ubrzo nakon početka rata, Haliva je javno rekao da snosi krivicu što nije spriječio napad kao šef vojnog odjela koji je odgovoran za obavještajna upozorenja i svakodnevna upozorenja vladi i vojsci.

Vojska je u saopćenju navela da je načelnik vojnog štaba prihvatio Halivin zahtjev da podnese ostavku i zahvalio mu se na službi.

Očekivalo se da će Haliva, kao i drugi vojni i sigurnosni lideri, dati ostavke kao odgovor na očigledne neuspjehe koji su doveli do 7. oktobra i razmjere njegove žestine.

Ali tajming ostavki je nejasan jer se Izrael još uvijek bori protiv Hamasa u Gazi i bori se protiv libanonske militantne grupe Hezbolah na sjeveru. Tenzije sa Iranom su takođe na visokom nivou nakon napada između dva neprijatelja.

Dok su Haliva i drugi prihvatili krivicu za neuspjeh da zaustave napad, drugi su se zaustavili, prije svega premijer Benjamin Netanyahu, koji je rekao da će odgovarati na teška pitanja o svojoj ulozi, ali nije u potpunosti priznao direktnu odgovornost što je dozvolio da se napad desi . Takođe nije najavio da će se povući.

Napad Hamasa, koji se dogodio na jevrejski praznik, zatekao je Izrael i njegov hvaljeni sigurnosni establišment potpuno nespremne. Osjećaj vjere Izraelaca u njihovu vojsku - koju većina Jevreja vidi kao jednu od najpouzdanijih institucija u zemlji - slomljen je pred Hamasovim napadom. Ostavka bi mogla pomoći da se vrati dio tog povjerenja.

Napad je pokrenuo razorni rat u kojem je ubijeno više od 34.000 Palestinaca u Gazi, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima, od kojih su najmanje dvije trećine djeca i žene. Razorio je dva najveća grada u Gazi i natjerao 80% stanovništva teritorije da pobjegne u druge dijelove opkoljene obalne enklave. Rat je izazvao humanitarnu katastrofu koja je izazvala upozorenja o neminovnoj gladi.

Napad je takođe izazvao udarne talase širom regiona. Tenzije su potresle Zapadnu obalu koju su okupirali Izrael, kao i gradove u samom Izraelu.

Izraelska policija je u ponedjeljak saopštila da je automobil naletio na pješake u Jerusalimu, pri čemu je troje lakše ranio, a na snimku sigurnosne kamere vidi se kako dvojica muškaraca izlaze iz automobila s puškom prije nego što su pobjegli sa lica mjesta. Policija je kasnije saopštila da je uhapsila dvojicu muškaraca.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG