Linkovi

Izrael objavio da je u ratu, stotine žrtava, vojnici i civili taoci Hamasa


Dim i plamen se nadvijaju nakon što su izraelske snage udarile u visoki toranj u gradu Gaza, 7. oktobra 2023.
Dim i plamen se nadvijaju nakon što su izraelske snage udarile u visoki toranj u gradu Gaza, 7. oktobra 2023.

U jednom od najsmrtonosnijih napada islamističke grupe Hamas, poginulo je najmanje 200 Izraelaca, a ranjeno je više od 1.100. Kao odgovor, izraelska vojska je napala Gazu i do sada je u toj operaciji ubijeno više od 230 Palestinaca, a ranjeno je najmanje 1.600.

Iznenadni napad izveden je kombinovanim upadima militanata koji su prodrli u izraelske gradove, uz salvu hiljada raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze.

"Naš neprijatelj će platiti cijenu za koju nije znao", rekao je on. "Mi smo u ratu i dobićemo ga", rekao je Benjamin Netanjahu, premijer Izraela.

Nekoliko sati kasnije, u televizijskom obraćanju je poručio da će izraelska "osveta za ovaj crni dan biti moćna".

"Hamas je pokrenuo okrutan i opak rat. Pobijedićemo u ovom ratu, ali cijena je preteška da bi se podnijela“, rekao je on. "Hamas želi da nas sve ubije. Ovo je neprijatelj koji ubija majke i decu u njihovim domovima, u njihovim krevetima. Neprijatelj koji otima starce, djecu, tinejdžerke."

Ismael Hanijeh, vođa Hamasa, rekao je da će napad koji je počeo u Gazi da se proširi na Zapadnu obalu i Jerusalim.

"Ovo je bilo jutro poraza i poniženja našeg neprijatelja, njegovih vojnika i njegovih naseljenika", rekao je on. "Ono što se dogodilo otkriva veličinu naše pripreme. Ono što se danas dogodilo otkriva slabost neprijatelja."

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je Hamas zarobio nekoliko desetina ljudi, civila i talaca. Ova ekstremistička grupa potvrdila je informaciju i da saopštila da su taoci nalaze u Gazi.

Saleh al-Aruri, zamenik šefa Hamasa, rekao je za televiziju Al Jazeera, da je ta ekstremistička grupa zarobila dovoljno talaca da natjera Izrael da iz zatvora oslobodi sve palestinske zatvorenike.

Izraelski ministar odbrane objavio je da je militantna grupa Hamas započela rat protiv Izraela i obećao da će "Izrael pobijediti".

Nakon sastanka sigurnosnog kabineta u izraelskom vojnom štabu u Tel Avivu, ministar odbrane Yoav Gallant upozorio je da je Hamas "napravio ozbiljnu grešku" u lansiranju raketa na južni i centralni Izrael u svom iznenadnom jutarnjem napadu.

Dim se diže nakon što je raketa ispaljena iz Pojasa Gaze pogodila kuću u Aškelonu, na jugu Izraela, u subotu, 7. oktobra 2023. (AP Photo/Tsafrir Abayov)
Dim se diže nakon što je raketa ispaljena iz Pojasa Gaze pogodila kuću u Aškelonu, na jugu Izraela, u subotu, 7. oktobra 2023. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju nešto što je izgledalo kao uniformisani palestinski naoružani napadači unutar izraelskog pograničnog grada Sderota.

Snimak iz Gaze pokazao je ono što je izgledalo kao beživotno tijelo izraelskog vojnika koje gazi bijesna gomila Palestinaca koji viču "Bog je veliki". Činilo se da drugi snimci pokazuju kako palestinski militanti odvlače izraelskog vojnika, još živog, na motociklu i palestinske muškarce kako plešu na vrhu zapaljenog izraelskog tenka. Autentičnost video zapisa nije se mogla odmah provjeriti.

Neuhvatljivi vođa Hamasovog vojnog krila, Mohammed Deif, najavio je početak onoga što je nazvao operacija Oluja "Al-Aksa".

"Danas narod vraća svoju revoluciju", rekao je on u snimljenoj poruci, dok je pozvao Palestince od istočnog Jerusalema do sjevernog Izraela da se pridruže borbi i "protjeraju okupatore i sruše zidove".

On je rekao da je Hamas ispalio preko 5.000 raketa na Izrael.

Izraelski vojnici kreću na jug u blizini Aškelona, Izrael, 7. oktobra 2023.
Izraelski vojnici kreću na jug u blizini Aškelona, Izrael, 7. oktobra 2023.

Gradovi i mjesta na jugu Izraela ispraznili su se jer je vojska zatvorila puteve u blizini Gaze, a milioni Izraelaca su se povukli u skloništa.

Vojska je rekla da bi stanovnici u blizini Gaze trebali ostati u svojim domovima zbog infiltracije.

Izrael je izgradio ogromnu ogradu duž granice Gaze kako bi spriječio infiltracije.

Ove godine u izraelskim vojnim napadima ubijeno skoro 200 Palestinaca. Izrael kaže da su racije usmjerene na militante, ali su ubijeni i demonstranti koji su bacali kamenje i ljudi koji nisu bili umiješani u nasilje. Palestinski napadi na izraelske mete ubili su preko 30 ljudi.

Tenzije su se proširile i na Gazu, gdje su aktivisti povezani s Hamasom održali nasilne demonstracije duž izraelske granice posljednjih sedmica. Te demonstracije su zaustavljene krajem septembra nakon međunarodnog posredovanja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG